Inden du sætter til salg
Huskelisten

Du har besluttet dig for at sælge din bolig. Det er ikke nogen lille opgave, men heldigvis kan en ejendomsmægler klare det meste for dig. Når du har fundet den mægler, du ønsker at bruge, indgår I en aftale, og så starter mæglerens opgaver – og her kan du i det store hele læne dig tilbage. Men du bør have en fornuftig dialog med med mægleren om dine forventninger til salget fx i forhold til pris, salgstid, markedsføring af boligen med videre. Læs mere om boligsalgets indledende fase nedenfor.

Valg af ejendomsmægler

Hvem skal man vælge til at sælge sin bolig? Udbuddet er stort – der er mange ejendomsmæglere, som gerne vil sælge huset.

Mange kontakter 2-3 ejendomsmæglere, og lader dem hver især vurdere ejendommen og komme med et bud på, hvad den kan sælges til. Herefter vælges den ejendomsmægler, som kommer med den højeste pris. Det er en helt forkert fremgangsmåde.

Salg af et hus eller en ejerlejlighed er et samspil mellem ejendomsmægleren og sælger. Desuden kræver det en høj grad af ekspertise af ejendomsmægleren – dels fagligt, dels salgsmæssigt. Det er nemt for en useriøs ejendomsmægler at foreslå en høj pris for ejendommen i et håb om at få den til salg, og så efter nogle måneder, hvor ejendommen ikke har kunne sælges, foreslå at prisen sættes ned. En nedsættelse til “den rigtige pris” efter 2-3 måneder er desværre ikke altid nok til at få ejendommen solgt, idet køberne kan blive mistroiske, hvis en ejendom har været annonceret mange gange. Dette vil ofte betyde at for at sælge ejendommen bliver man nødt til at sætte den til en lavere pris end den pris, den kunne være solgt til, hvis den var udbudt til den rigtige pris fra starten. Det er derfor vigtigere at vælge en ejendomsmægler, man har tillid til, og som har dokumenterede resultater i nærområdet, end en, som “tilbyder” en høj pris. Ejendomsmægleres pris er jo ikke et tilbud, men et kvalificeret gæt på hvad en køber vil betale for ejendommen.

For at finde en god ejendomsmægler kan man tale med venner, familie og kollegaer om de har nogen erfaringer med de lokale ejendomsmægler. Man kan holde øje med boligannoncerne og lægge mærke til om mægleren ser ud til at få afsat mange ejendomme. Man bør også besøge ejendomsmæglerens butik og vurdere hvordan ejendommene præsenteres og hvordan salgsmaterialet ser ud.

Hvis du vælger en ejendomsmægler, der er medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening (MDE) vil du få en professionel ejendomsmægler, der ud over de lovmæssige krav også er underlagt et sæt etiske regler. Du kan finde ejendomsmæglere, der er MDE her på Boligsiden under punktet “Find mægler” eller på Dansk Ejendomsmæglerforenings hjemmeside.

Ejendomsmæglerens besigtigelse
Ejendomsmæglere skal, for at kunne værdisætte ejendommen, besigtige den. Det sker på et tidspunkt, som aftales mellem sælger og ejendomsmægleren. I forbindelse med Mere...
Ejendomsmæglerens vurdering
På basis af sin besigtigelse af ejendommen, sit kendskab til hvad ejendomme af den art omsættes til samt en nærlæsning af ejendommens dokumenter, udarbejder ejendomsmægleren Mere...
Formidlingsaftale og salgsbudget
Når sælger og ejendomsmægleren er blevet enige om, hvilken pris ejendommen skal udbydes til, indgås der en formidlingsaftale mellem disse. Formidlingsaftalen er en aftale Mere...