Nordea – guide til boligkøb

Underskrivelse af købsaftale

Når du har fundet din næste bolig, er der nogle ting, du bør sikre dig, er i orden, inden du underskriver købsaftalen. Blandt andet om boligen er i god stand, om du kan bruge den på den måde, du gerne vil, og om aftalen mellem dig og sælger er i orden.

Når du har besluttet dig for at købe en bolig, laver ejendomsmægleren et forslag til en købsaftale, der indeholder alle betingelser for handlen. Idet du underskriver aftalen, siger du ja til, at du gerne vil købe boligen på de vilkår, der står i aftalen. Så tag dig god tid til at læse aftalen igennem i detaljer. Få også købsaftalen set igennem af din bank og din advokat, inden du skriver under.

Købsaftale med forbehold – hvis det skal gå hurtigt

Nogle gange skal der underskrives hurtigt, og hvis du underskriver købsaftalen, før du har finansiering på plads, er det vigtigt at du får indført et forbehold i købsaftalen om, at købet forudsætter at banken godkender købet og finansieringen. Helt konkret betyder det, at du i købsaftalen får indført sætningen: ”Forbehold: Nærværende handel er fra købers side betinget af, at der kan opnås en for køber tilfredsstillende finansiering, samt købers advokats og pengeinstituts godkendelse af handlen som helhed.

Fortrydelsesret ved boligkøb

Når både du og sælger har accepteret og underskrevet købsaftalen, kan sælger ikke fortryde handlen. Det kan du til gengæld indtil fristen for købsaftalen udløber. Hvor lang tid, fristen skal være, aftales mellem dig og sælger – de fleste vælger 6 dage.

Hvis du fortryder i denne periode, kan sælger dog kræve, at du betaler 1 % af købesummen. Hvis du vælger at annullere købet på baggrund af et advokat- eller bankforbehold, skal det også ske inden fortrydelsesfristen udløber. Her skal du ikke betale gebyr.

Underskrevet købsaftale

Handlen er først endelig, når både du og sælger har underskrevet købsaftalen, fortrydelsesfristen er udløbet, og eventuelle betingelser (advokat- og bankforbehold) er faldet på plads. Herefter kan vilkårene kun ændres, hvis I er enige.