Udefra
Udefra
Terrasse
Badeværelse
Nedgang til stuen
Opgang til 1. sal
Køkken alrum
Stue

Billede 1/8: Udefra

Foto: Christina Kayser Onsgaard

Villa V tog form efter grunden

 

Udsigt til Aarhus Bugten, en V-formet byggegrund og et ungt par, der sværmer for 70’ernes arkitektur. Det er den cocktail, der har modelleret Villa V, et moderne hus, som bærer videre på gode danske byggetraditioner.  

Både Thomas og Gitte er optaget af design og arkitektur, derfor gjaldt det om at finde den rigtige arkitekt, for et typehus kunne der ikke blive tale om. Parret ville ha’ et unikt hus og selv være medstemmende fra den første skitse og til den sidste mursten var lagt.

Da Thomas og Gitte skulle i gang med deres husprojekt, forberedte de sig bl.a. ved at samle udklip fra magasiner og tidsskrifter af arkitektur og design, der tiltalte dem. De mange udklip fik arkitekten Lars Bo Poulsen fra tegnestuen Nørkær+Poulsen i Aalborg, der fik til opgave at tegne parrets hus.

» Se mere fra denne bolig hos Danske BoligArkitekter

Udfordringen var i første omgang den meget specielle byggegrund, som set fra oven ligner et V. Desuden ligger byggegrundene i udstykningen meget tæt. Udfordringen blev løst ved at gøre en dyd ud af nødvendigheden og lade huset forme sig efter V’et – deraf navnet Villa V.

Husets skrå vinkler er tydeligst, når man står i husets store opholdsrum, hvor der både er køkken, spise- og loungeafdeling. Rummet samler sig mod nord i ét stort vindue, der går fra væg til væg og fra gulv til loft og indrammer et skønt sceneri udenfor med gamle træer. Fra det nordvendte vindue kommer kun en smule morgensol, men et langt smalt ovenlysvindue sørger for ekstra lys til rummet, og solstrålerne efterlader et smukt spil i plankegulvet og murstenene på væggen. De grågule, rå murstensvægge i et nybygget hus er et utraditionelt valg i dag og et af husets venlige hilsner til 70’ernes arkitektur.

Plantegning
Foto: Christina Kayser Onsgaard

– Vi har brugt meget tid på at se på sten, langt mere end, da vi skulle vælge køkken, smiler Gitte.
Også lofterne er et anderledes valg. Igen blev det hvide fravalgt til fordel for et loft med trælameller. En dyr, men flot løsning, der tilmed har den fordel, at akustikken i rummet bliver helt perfekt – og når der samtidig er trægulve, er det nærmest som at komme ind i et lydstudie.

– Her kan holdes masser af børnefødselsdage, hvor vi stadig kan høre, hvad hinanden siger, lyder det fra Thomas.

For at udnytte beliggenheden var det oplagt, at bygge i to plan. For selv om man lige nøjagtig kan skimte Aarhus Bugten fra stueplanet, er det først, når vi står – eller sidder – i stuen på 1.salen, at begrebet havudsigt giver mening.

Mens 1. salen er en slags voksenafdeling med stue, soveværelse og bad, er det i underetagen, at familielivet med de to småpiger Alba og Vega på fem og to år leves. Rummene er også i god kontakt med de mange uderum, som omkranser huset. Arkitektens idé med at lade huset føje sig efter den V-formede grund har skabt et intimt uderum omkring indgangspartiet, hvor familien kan sidde og nyde aftensolen i fred og ro. På husets sydside er indrettet en stor terrasse med plads til mange gæster.

Ligesom parret fandt det naturligt at få en arkitekt til at tegne huset, gik de også til en havearkitekt, da de skulle indrette haveanlægget rundt om huset.

Se flere af arkitekt Lars Bo Poulsens projekter her

Fakta om huset

Arkitekt: Lars Bo Poulsen, Nørkær+Poulsen.

Størrelse: 223 m2

Type: To forskudte planer med fladt tag.

Proces: Tegnestuen har stået for skitser og myndighedsprojekt og har fungeret som rådgivere undervejs med hjælp fra sagsarkitekt Jesper Korf. Huset er opført som totalentreprise af Radius Byg.

Landskabsarkitekt: Haven er tegnet og anlagt af Haddeland Design.

Materialer udvendigt: Fuldmurede facader i gule tegl, cedertræsbeklædning og hvid facadepuds. Taget er belagt med mos-sedum.

Materialer indvendigt: Trælamelloft Studio fra Moelven, plankegulve i douglasgran.
Energi: Byggeriet er isoleret, så det opfylder bygningsklasse 2020 for lavenergihuse. Der er installeret solceller på taget.

Arkitekthonorar: ca. 75.000 kr.

Byggepris: ca. 16.000 kr. pr. m2 inkl. arkitekthonorar. (3,5 millioner kr.)

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk