Åbner i et nyt vindue

Billede 1/15

Foto: bulthaup by Kitchen Architecture

Villa har fået en imponerende udestue

 

Gamle bygninger er unægteligt charmerende, men de indeholder kun sjældent store, åben rum, som mange af os hungrer efter her i det 21. århundrede. Inden centralvarmen blev opfundet, blev de fleste huse med små værelser, så man nemmere kunne holde på varmen – store, åbne områder var altså ikke lige sagen. Dette smukke hus i Oxfordshire blev opført i 1750’erne og er ingen undtagelse fra datidens rumfordeling. Men ved at tilføje en udbygning så ejerne deres snit til at tilpasse hjemmet deres moderne livsstil.

“Ejerne måtte ikke rigtig gøre noget ved den gamle del af huset og måtte nøjes med finjusteringer på den front,” siger Rob Gelling fra Kitchen Architecture, der har designet interiøret, “men en udbygning tillod dem at skabe et helt nyt, moderne område – skræddersyet til familielivet.”

I dag pryder en imponerende glasudbygning således facaden. Den åbner så at sige huset op og lader køkkenet i den oprindelige bygning flyde over sine bredder og strække sig ind i det nybyggede område. “En grundlæggende vision var, at ejerne skulle kunne at nyde haven indefra” siger Rob. “I husets originale del er der kun små vinduer, og parret kunne ikke rigtig kigge ud i haven eller se deres børn lege i den. Nu er hele køkken- og stueområdet designet, så de kan udnytte og nyde udsigten i fulde drag.”

Genopliv dit badeværelse

Den ultramoderne udbygning i én etage sidder på bagsiden af det fem værelser store hus og er i dag hjemmets moderne hjerte. “Boligen er bygget på en virkelig flot grund,” siger Rob, “og nu kan ejerne rent faktisk se den.” Det smukt designede haveområde indeholder blandt andet en lille å, som den nye terrasse rager ud over. Nedenunder udbygningen findes en kælder med legerum.

Udbygningens lyse stueområde er et genialt sted at nyde en drink inden middagen. “Det her er ét ud af to stueområder med bløde sæder i det åbne fællesareal,” siger Rob. “Sofagruppen bruges meget, når familien har gæster.”

Udbygningens tag er beplantet med stenurt. “Det kan nemt overses,” forklarer Rob, “men beplantningen sørger for, at ejerne ikke har udsigt over en stor grå tagbelægning.”

Det vidtrækkende, åbne rum skriger på overdimensionerede møbler. Det lækre spisebord har plads til mindst otte.

En uformel bar er placeret vinkelret på køkkenets centrale køkken-ø og forbinder køkkenet med en mindre køkken-ø i udbygningen. “Baren slår bro mellem de to områder,” siger Rob. “Her kan vennerne få sig en drink, imens ejerne laver mad, eller børnene kan bruge den til morgenmad og lektielæsning.”

Skabene i køkkenet er alle fra Bulthaups b3 sortiment. “Begge øerne er i varmetonet ler-laminat – et hårdt og holdbart materiale – så de er ideelle til et familiekøkken og samtidig lette at rengøre,” siger Rob Gelling.

Han valgte struktureret egetræ til den høje skabsenhed langs væggen. “Jeg ville gerne indføre lidt tekstur for at trække en parallel til resten af huset, men det skulle alligevel fremstå lidt underspillet for at passe til køkkenets øvrige indretning,” forklarer Rob. “Egetræet har en tydelig tekstur, men er blevet lysnet for at give en blødere og mere neutral fremtoning.”

Nær den centrale køkken-ø findes endnu et siddeområde, som er helt perfekt til en afslappende stund. “Børnene kan også sidde her og se fjernsyn, imens forældrene laver mad,” siger Rob. “Det betyder, at familien kan være sammen, selvom de laver forskellige ting.” Fra sofagruppen kan man gennem en bred åbning træde ud i udbygningen, så hele området flyder sømløst sammen.

Det stejle bjælkeloft i den del, der før husede det oprindelige køkken, giver rummet en let og luftig følelse. “Ejerne ville have så meget udstyr som muligt i det nydesignede køkken,” siger Rob, “så vi byggede en høj enhed langs hele den lange væg. Man har selvfølgelig altid brug for en vis mængde høje enheder til køleskabe og opbevaring, men denne lille sag indeholder også en hævet opvaskemaskine!”

Køkken-øen er det primære madlavningsområde og indeholder to vaske og en kogeplade. “Man kan gå hele vejen rundt,” siger Rob. “Da vi ikke havde lyst til at have el-kedlen eller brødristeren stående fremme, gemte vi dem væk i de høje skabe.” De er i øvrigt udstyret med lommelåger, som nydeligt kan skubbes til side. Øverst er der hylder til kopper og glas, og nederst en skuffe til bestik. En opvaskemaskine findes lige til venstre herfor. “Det er et utroligt effektivt område med alt fra opvasker til opbevaring inden for rækkevidde,” siger Rob.

Den centrale køkken-ø forbindes af baren til en mindre ø. “Den lille køkken-ø fungerer lidt som en skænk,” siger Rob, “og indeholder således alt, man har brug for til borddækning – også servietter og dækkeservietter. Og så er det også et barskab.”

Bliv inspireret til et nyt køkken

Den stejle taghældning får oceaner af lys til at oversvømme køkkenområdet. “Loftet er meget højt, så af æstetiske grunde installerede vi en recirkulerende emhætte, der ikke kræver kanalisering”

Rob valgte kæmpestore keramiske fliser til køkkengulvet. “De måler 2,5m x 1,2m og fremstår lidt som poleret cement, da de har så få fuger,” siger han.

Udbygningens skydedøre giver let adgang til den omgivende terrasse og understreger en følelse af samhørighed med den fantastiske have. Glaspanelerne i terrassen fungerer som ovenlysvinduer i legerummet nedenunder.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.