Åbner i et nyt vindue

Billede 1/13

Foto: Alexander White

Totalrenovering af gammelt toghus

 

Købet var totalt spontant. Og så forvandlede det unge par et 100 år gammelt hus til en industriel indretningsdrøm.

Sommergæster, som besøger Gotland, forundres ikke sjældent over den forbløffende natur, og at alt fra kirker til lader og fabrikker synes at være forvandlet til vidunderlige sommersteder. Et tidligere toghus i Hablingbo på den sydvestlige side af øen, er et godt eksempel på det. Hvis man følger en gammel landevej, kommer man til sidst til en uforstyrret grund med et smukt gammelt hus, hvis facade har rustrøde mursten og sorte træbjælker omkring indgangen, fuldstændig som da huset blev bygget for næsten 100 år siden.

“Jeg sad og surfede rundt på nettet og ledte egentlig efter en lejlighed i Stockholm, da dette hus dukkede op. Jeg syntes det var helt fantastisk, men da jeg viste annoncen til Fanny syntes hun at jeg var skør,” siger Niklas Larsén. Han og kæresten Fanny havde lige fået deres første barn og var nødt til at flytte til noget større. Et tomt toghus i det gotlandske landskab stod dog ikke lige på indkøbslisten. “Dels elsker jeg projekter, men frem for alt føltes det her som en chance man ikke måtte lade gå fra sig. Alt gik virkelig hurtigt, jeg ringede til banken, fik et låneloft, ringede til mægleren, men fik at vide at der allerede var en køber. Jeg slyngede ud at vi kunne give mere, ringede til ejeren som sagde at han ville skrive to dage senere. “Vi kan køre ned i morgen”, skyndte jeg mig at sige.” Som sagt, så gjort, efter weekenden var huset deres.

“Vi fik nøglerne nogenlunde samtidig med at vi skulle på barsel, så vi kunne køre ned og være i huset et par måneder. Vinteren blev til forår, som blev til sommer. Det var ret dejligt at se, hvordan alting begyndte at blomstre og blive grønt omkring huset. Vi flyttede ind, pillede lidt her og der og tog det ret roligt.”

Da de købte huset, var planen at beholde det i to år, for senere at have råd til at købe en større lejlighed i Stockholm, men det var lettere sagt end gjort.

Lav et unikt børneværelse

Da de flyttede ind, bestod huset af loftsplader og betongulv, men ikke meget mere end det.
“I starten stod vi og vaskede op på toilettet, men så fik vi indlagt el, lavede vægge, førte ledninger op til loftet, installerede gulvvarme i hele huset, murede en køkkenø og installerede et køkken. Vi satte også en vaske- og opvaskemaskine ind for at have samme luksus som i byen så vi kunne bruge huset hele året.” Den indbyggede opbevaring og møblerne har Niklas, som er arkitekt, selv tegnet og ladet gotlandske Grötlingbo Møbelfabrik fremstille.

“Vi ville have et stort spisebord for at kunne sidde mange omkring det, og sofaerne er rettet mod hinanden for at man skal tale sammen snarere end at ligge og slappe af, som man gerne gør foran tv’et hjemme i byen.”

Generelt virker huset til at være tilpasset et mere enkelt liv. Garderoberne er mindre, pyntetingene færre.

“Vi er gået ud fra en grå farvepallet. Vi ville beholde husets industrielle charme, men i stedet for at sætte møbler ind med rustikke detaljer, så tegnede vi for eksempel spisebordet og sofaerne i en meget mere enkel og minimalistisk stil og hængte store rispapirlamper op i stedet for typiske industrilamper.” Farveindslagene må naturen stå for. “Det er let at gå ud i skoven på grunden og grave to-tre små træer op til at stille ind i flotte terrakottakrukker indenfor. Det er fedt, når det føles lidt som udendørs indenfor.”

Et par hundrede meter fra huset ligger et lille hotel med en økologisk restaurant og lidt længere væk er der et velbesøgt crêperie, som om sommeren opsætter en varieté i et cirkustelt på gården. “Jeg har hørt, at det var en afgangsklasse fra Kunstfag, som engang i 70’erne flyttede herned allesammen. Det gav området noget kreativitet, som stadig er ret bemærkelsesværdig. Der findes både gode restauranter, en kunstnerisk puls og natur i skøn forening, for vores hus ligger virkelig midt på landet,” siger Niklas og fortsætter: “En morgen da vi lige var flyttet hertil, vågnede jeg af en tyr som stod på grunden og kiggede ind gennem vinduet.”

På den godt 4500 kvadratmeter store grund, er cirka to tredjedele dækket af skov, som i den seneste tid er tyndet ud. “Skoven var meget firkantet, men vi har fjernet cirka 100 træer. Nu føles det meget mere luftigt og vi har fundet pære- og andre frugttræer på grunden.”

Fanny har selv delvist tilbragt barndommen på Gotland, da hendes slægt bor tæt på området hvor stedet ligger. Siden familien flyttede hertil, er sønnen Ino blevet storebror og huset er begyndt at føles færdigt.

Skab nyt liv i din stue

“Det har været perfekt med småbørn ikke at skulle bekymre sig om biler og trafik. Her kan de hoppe rundt som de vil. At have naturen, landskabet og alle dyrene så tæt på, har også været sjovt at kunne give og vise børnene. Man får mere respekt for det man spiser og bybørnene får lidt mere forståelse for hvordan alting hænger sammen.”

Det, der drev Niklas til spontankøbet for omkring et år siden, var projektlysten, men nu er det meste faldet på plads.

“Det har været dejligt at have et sted i konstant forandring, men uden pres. Et projekt som tillader en at være kreativ når man føler for det, male, bygge og gøre i stand. Det var et spontankøb, men nogle gange må man bare køre på og ikke tænke så meget.”

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.