Billede 1/8

Foto: Christina Kayser Onsgaard

60’er husets kærlige forvandling

 

Familien Solmer faldt pladask for et nedslidt 1960’er-hus i Espergærde, og selvom indretningen var dårlig og utidssvarende, er det alligevel lykkedes at forvandle huset til en lys og lækker familiebolig for fem.

Anne Solmer og hendes mand, Thomas, har altid væ­ret vilde med de skarptskårne parcelhuse fra 1960’erne – med flade tage, rene linjer og en enkelhed, der stadig i dag føles helt moderne.

Derfor var det præcis sådan et, de var på udkig efter fra deres udstationering i Luxembourg. På nettet fandt de et nedslidt 1960’er-hus i gasbeton på en naturskøn grund tæt ved Øresund, de gode skoler og den hyggelige by. Det var kærlighed ved første blik, og kort tid efter flyttede familien ind i deres drømmehus, malede hvidt over det hele og gik i tænkeboks i forhold til, hvad der skulle til for at skabe det hus, de drømte om.

» Se mere fra dette hus hos Danske BoligArkitekter

Tre børn og et tårn

Der var ingen tvivl om, at familien manglede plads, når både Anne og hendes mand som selvstændige havde brug for et arbejdsrum – og i øvrigt også havde et tredje barn på vej. I første omgang tænkte parret stort og fik en internationalt kendt tegnestue i København til at tegne et forslag. Men forslaget blev ikke rigtig det, de havde forestillet sig.

– De var meget dygtige og kom med en utraditionel løsning, der blandt andet involverede et tårn i to etager. Men det var en dyr løsning, som ikke passede til os som familie, fortæller Anne Solmer.

Men drømmen var heldigvis intakt, og Anne og hendes mand stod ikke uden egne idéer.

– Vi havde brugt det meste af vores arkitektbudget, så vi gik sim­pelthen i gang med at tegne selv, fortæller Anne Solmer.

Parret nåede også langt, men manglede en arkitekt, der kunne forvalte idéerne og få skabt de linjer, der gav lys og sammenhæng.

Familien fik anbefalet Rasmus Skaarup og hans partner fra firma­et 2r arkitekter, der er medlem af Danske BoligArkitekter.

Spisepladsen er indrettet i en krog i midten af det store opholdsrum
Foto: Christina Kayser Onsgaard

– De endte med at blive vores æstetiske sparringspartnere, der rentegnede vores grundidéer og kom med supplerende skitser, der sparkede os videre i den rigtige retning, fortæller Anne Solmer.

Den rigtige retning viste sig at være et skarpt vinkelhus pudset op og delvist beklædt med cedertræ. Med værelser nok til familien på fem og et stort alrum, hvor stue, spisekrog og køkken ligger med næsen mod solen og den hyggelige grund for fødderne.

– Arkitekten var god til at skabe sammenhæng og udnytte alle de kroge og løsninger, som huset havde. Fx at det oprindelige ud­hæng kunne udnyttes til at lave de her udendørs opbevaringsrum inde bag træbeklædningen. Jeg ville egentlig helst have haft udhænget helt væk, men det var dyrt, og Rasmus kunne se, at pro­portionerne i huset passede til dem, siger Anne Solmer, der er grafisk designer og meget optaget af, at huset kom til at hænge sammen æstetisk.

Se flere projekter af arkitekt Rasmus Skaarup her

SÅDAN GJORDE DE

Familien Solmer fik: En tilbygning på 51 m2 med to store værelser, så huset nu er 195 m2. Det oprindelige hus er totalombygget med stort køkken-alrum og to nye ba­deværelser, gulvarme overalt, nye, store vinduespartier samt ovenlyskupler i taget.

Proces: Familien Solmer fik først en internationalt kendt tegnestue til at tegne et for­slag. Men forslaget passede hverken til familien eller budgettet. Derefter kontaktede de 2r arkitekter og fik hjælp til idéudvikling, skitsering og myndighedsgodkendelse.

Materialevalg udvendigt: Ny facade i cedertræ, cementpuds, tagpap.

Materialevalg indvendigt: Der er lagt vægt på et sundt indeklima med betongulve og en allergivenlig malerbehandling af væggene.

Energioptimering: Efterisolering af tag samt udskiftning af gamle døre og vinduer til nye og mere energivenlige. Årlig energibesparelse: 15-20 %.

Pris inkl. arkitekthonorar: 2,5 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk