Hus set fra haven
Hus set fra haven (før)
Spisestue
Stue
Terrasse og tilbygning
Udendøs pejs
Tilbygning
Tilbygning set fra haven

Billede 1/8: Hus set fra haven

Foto: Christina Kayser Onsgaard

Tilbygning med sidegevinster

 

Familien på fem manglede plads til de store børn i det lille hus – men tilbygningen til deres gamle hus endte med at tilføre huset meget mere end blot nogle ekstra kvadratmeter. Oplev huset her.

Historien om huset her i Nærum nord for København er historien om, hvordan en tilbygning til et ældre hus både kan give mere plads og mere livskvalitet med skøn udsigt til have og skov. Men det er også en historie om, hvordan familien Danmarks pladsbehov er vokset betragteligt siden huset blev bygget i 1936.

Da familien overtog huset i 1996 var det opdelt i to boliger – 80 kvadratmeter i stueetagen og 65 kvadratmeter på 1. salen, som de i forbindelse med overtagelsen fik omdannet til enfamilieshus. Som årene gik blev huset dog for trangt til de tre børn, der nu var blevet teenagere og krævede mere privatliv. Men ud over behovet for mere plads, ønskede familien at få mere gavn af den fantastiske beliggenhed med udsigten til skoven. Oprindelig var der nemlig kun et lille vindue ud mod haven, ellers var huset fuldstændig orienteret ud mod gaden.

» Se mere fra denne bolig her

Plantegning
Foto: Christina Kayser Onsgaard

At der skulle en arkitekt på, var familien ikke et sekund i tvivl om. Via det private netværk blev de foreslået at kontakte arkitekt Tom Mose Petersen, der har tegnestue på Østerbro i København og er medlem af Danske BoligArkitekter, og han kunne pludselig skitsere noget, som familien tændte på.

– Vi var ikke interesseret i, at tilbygningen blot skulle efterligne det gamle hus. Den måtte godt være anderledes og moderne, forklare parret. Og den opfordring var Tom Mose Petersens ikke sen til at følge op på.
– Som arkitekt er det altid mere spændende at få lov til at arbejde med et arkitektonisk udtryk, der både tilpasser sig det gamle hus, men også afspejler den tid, som vi lever i dag. Det færdige resultat må godt udfordre lidt, så man lige skal omkring huset et par gange, før man siger god for det, fortæller Tom Mose Petersen.

Hans forslag var en skulpturel tilbygning, der med tegl, pudsede vægge, glasfacader og zinktag adskiller sig meget fra det oprindelige hus med tegltag og gule mursten. Der er dog alligevel en klar sammenhæng mellem de to bygninger, hvor fx farvetonen i de nye og gamle mursten spiller sammen, og taghældningen på det nye følger det gamle. Ombygningen gav også mere plads i det gamle hus, hvor væggen indtil et lille værelse blev fjernet. Den nye stue mod haven er blevet et sted, hvor familien samles og taler sammen, slapper af, eller læser.

Derimod har de helt bevist fravalgt et TV her, så film og fodboldkampe skal nydes i den anden ende af huset. Når der nu skulle gå så mange år, inden planen om en stue med udsigt til skoven blev realiseret, skal tiden også bruges til at nyde den udsigt – ikke til at se ind i en TV-skærm. Så i dag er det sådan, at når familien har spist i køkkenalrummet, som nu er det centrale krydsfelt i huset, kan man enten gå til højre for at se fjernsyn, eller gå til venstre og få fred og ro i den nye stue til at læse, høre musik eller andet.

Se flere af arkitekt Tom Mose Petersens projekter her

Fakta om tilbygningen

Familien fik: En tilbygning på 83m2 med panoramaudsigt til skoven og udgang til gårdrum med udepejs. Tilbygningen indeholder pejsestue og 2 teenageværelser med hemse og egen indgang samt badeværelse.

Proces: Arkitekt Tom Mose Petersen har stået for alt – fra den allerførste skitse over myndighedsgodkendelse og udformning af projektmateriale til koordinering af håndværkere og tilsyn.

Materialevalg udvendigt: Facade og skorsten er muret i hårdtbrændte Kolumba-sten fra Petersen Tegl. Tagbelægning af zinkplader.

Pris inkl. arkitekthonorar: ca. 2 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk