Efter
Før
Terrasse
Terrasse
Terrasse
Uderum
Terrasse
Brænde

Billede 1/8: Efter

Forskellen på før og efter er slående: Huset har med en ny glasfacade med udgang fået kontakt til haven. Og mellem det oprindelige hus og tilbygningen i træ til højre er der nu indrettet et hyggeligt uderum. Terrassefliserne er erstattet af et støbt betondæk.
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Trist terrasse forvandlet til intimt uderum

 

Udsigten var der, men familien havde ikke opdaget den, før de hyrede en arkitekt til at få sammenhæng i det store hus, som gennem årene havde gennemgået flere ombygninger.

Familien på to voksne og to børn bor i, hvad der aspirerer til at være et af Danmarks bedst beliggende parcelhuse. Fra deres køkkenalrum og terrassen på toppen af villavejen kan de skue ud over Vejle Fjord og helt til Fyn.

Men huset har også en bagside – endda en særdeles smuk én af slagsen. Baghaven grænser nemlig op til en af de mange skovbeklædte skrænter, som er typisk for området omkring Vejle. Men trods denne herlighed, nåede familien aldrig herover, så den overdækkede terrasse stod ubrugt hen.

Det blev der lavet om på, da familien hyrede arkitekten Allan Lorenzen, der er medlem af Danske Boligarkitekter. Hans opgave lød dels på at tegne en tilbygning, som skulle rumme en hjemmearbejdsplads, dels på at gøre noget ved husets facade, som ejerne var lidt trætte af.

Man fornærmer næppe nogen ved at sige, at den store villa fra 1985 ikke var nogen arkitektonisk perle. Facaden med de hvide kalksandsten signalerede umiskendeligt 80er-typehus på den ufede måde. Familien havde ellers ofret en del på moderniseringer gennem årene, men der manglede sammenhæng og en rød tråd.

» Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter

Allan Lorenzen foreslog en tilbygning i træ ind mod haven, som samtidig kunne danne ramme om et attraktivt uderum i baghaven.

– Jeg synes, at det var en skam, at familien ikke udnyttede, at de faktisk har en flot udsigt på begge sider af huset. Den nye tilbygning tjener derfor flere formål end at rumme et nyt kontor. Den skaber et intimt rum i haven og så skærmer den mod indkig fra nabohuset, der ligger ret højt, fortæller Allan Lorenzen.

Samtidig blev hjørnet af det oprindelige hus åbnet med en glasfacade, så ude- og inderum smelter sammen. Det har lukket mere lys ind i huset og skabt en lige linje, så man nu faktisk kan sidde på terrassen foran huset og få et kig gennem hus og om til terrassen i haven.

Ejerne, som er selvstændige og arbejder meget hjemmefra, ville gerne indrette et kontor med hjemlig hygge. Derfor blev der installeret en pejs, og så var der ikke langt til også at foreslå en dobbelt pejs, så uderummet i dag har fået sin egen pejs. Og det har gjort det nye terrasseområde endnu mere attraktivt.

– I dag er det her i haven, vi opholder os allermest. Der er sol fra om eftermiddagen, og vi og børnene nyder at være her til langt ud på aftenen. Når der er ild i pejsen, kan vi faktisk sidde herude både forår, efterår og vinter, fortæller familien.

Se flere projekter af arkitekt Allan Lorenzen her

Fakta om ombygningen

Familien fik: En tilbygning på 35 kvadratmeter med hjemmekontor, ny glasoverdækket terrasse med pejs og udekøkken, facadeparti med glasdøre i det oprindelige hus, nye terrassebelægninger omkring huset samt facaderenovering. Ved at vælge en pudset, sortmalet facade er der skabt større harmoni mellem det sorte tag og facaden. Samtidig virker tagudhænget mindre dominerende.
Materialer: Tilbygningen er opført i høvlede træprofiler fra Frøslevtræ. Den overdækkede terrasse består af sortlakerede stålprofiler og personsikkerhedsglas (hærdet glas) I stedet for fliser har familien støbt et betondæk som terrasse, hvilket giver en mere glidende overgang mellem inde og ud.
Byggepris: Ca. 1,5 mio. kroner. Heraf arkitekthonorar på 45.000 kroner.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk