Åbner i et nyt vindue

Billede 1/13

Foto: Leo Qvarsebo

Sommerhus indbyder til leg og samvær

 

Når det handler om feriestemning, er der nok mange af os, der tænker som Leo. Vi ønsker at være tæt på naturen, i fred og ro vil vi slappe af med familie og venner og drømmer samtidig om et sted at læse eller tage en lur. Forskellen er, at arkitekten her gjorde drømmen til virkelighed og byggede den perfekte sommerresidens nærmest lige efter han dimitterede. “Ligesom alle unge arkitekter ville jeg vise, hvad jeg kunne, men havde ikke den store lyst til at deltage i konkurrencer osv. Jeg ønskede at afprøve min viden i det virkelige liv og derfor designe og bygge jeg noget konkret“.

Og behovet var der i høj grad. Leo har fire søskende, så da familierne mødtes i Stjärnsund i Sverige i sommer, var det svært at finde senge til de omkring 20 personer. “Mine fætre har jord i Stjärnsund, så jeg tog derop og kørte rundt i landsbyen med min fætter. Så pludselig så vi et stykke jord i midt imellem køernes græsarealer. Der var hverken vand eller elektricitet, så jeg var nødt til at starte fra begyndelsen. Så så satte jeg mig ned og tegnede“.

Leo begyndte at kigge på lokale byggerier og den typiske stalds udformning. Men temaet syntes også kompliceret, og han havde endnu ikke har den tekniske viden til at opbygge en stilfuld stald. “Så var det, jeg begyndte at spørge mig selv, hvad jeg egentlig ønsker i løbet af en ferie. Jeg ønskede at vide, hvad en ferie kan gøre, og jeg fik tre svar: Madlavning (inde og ude). Afslapning. Og læsning. Men hvordan skulle jeg inkorporere de aktiviteter, så det giver mening arkitektonisk? Jeg ønskede ikke at bygge værelser på lige linje, men besluttede at stable dem oven på hinanden. Resultatet var et telt, hvor de tre funktioner i princippet kommer til deres ret“.

Det første spørgsmål, Leo fik stillet, da han var klar til at begynde byggeprojektet, var, hvordan han egentlig ville opføre denne teltform. “Jeg ønskede, at det gennemgående materiale skulle være i træ, som jo er et økologisk materiale,” siger han.

Genopliv dit badeværelse

“Jeg ville have gavlene til at være en del af naturen, og at de skulle smelte ind. Derfor har vi malet huset i samme nuance som skoven bagved.“

Det skabte en dramatisk effekt, især på bagsiden af huset, der har en massiv hældning fra jorden og op, næsten som en klippeform.


Foto: Leo Qvarsebo Stockholm

Ideen er meget enkel. I den ene ende er solen, lyset og udsigten mod syd, og i den anden retning mod nord står skoven som en mur. “Jeg ønsker at bruge udsigten på forskellige måder i huset,” siger Leo.

Facaden bruges aktivt, dels som klatrevæg til at komme op til terrassen og dels som rygstøtte: “Vinklen er svarer til vinklen på en Baden-Baden-stol, som man sidder ganske komfortabelt i.”

De store vinduespartier gør, at man sidder godt på det skrående tag, men har også andre fordele. De danner terrasser, man kan opholde sig på, og så rummer de på inderside de få ting, som familien bringer med. “Hele idéen med dette hus er, at du skal være i stand til at pakke familien og dine ting sammen på en halv time og så køre herop. Det skal være enkelt.”

Flere værelser fremkalder en øjeblikkelig følelse af, at man får lyst til at træde indenfor og bare slappe af. Leo og hans familie udnytter, huset på den måde, det oprindeligt var tænkt, nemlig som en oase for læsning og afslapning. “Ja da, der er en total kontrast til mit arbejde i byen. Der er jeg hele tiden omgivet af en strøm af informationer og har næppe tid til at sidde ned. Alt her er asketisk designet og kan rumme lige præcis det, jeg har brug for.“

Bliv inspireret til et nyt køkken

På et relativt lille område har Leo fået plads til otte værelser, som dynamisk varierer i størrelse og loftshøjde, alt efter hvor i huset de er placeret, og hvilken funktion de har. Den maksimale lofthøjde er hele 8 meter, mens det laveste punkt er 1,2 meter højt. “Huset er som en smart kupébil, hvor der altid lige er nok plads til albuerne.”

Soveværelset har åben udsigt til himlen, så du kan ligge og se på stjernerne.

Trapper skaber liv mellem etagerne, og ingen af dem er mere end 1,2 meter lange. “Jeg ønskede altid at være i stand til at se, hvad der er på det næste plan – du kan nok ikke engang kalde dem etager”.

Krydsfineret på væggene blev købt fra legetøjsfabrikken Egmont Kärnan, da den flyttede til Kina.

“Jeg lagde beslag på en hel palle. Vi har en del af Egmont Kärnans puslespil til børnene derhjemme, så nogle gange kan jeg holde et stykke op og finde nøjagtig de samme mønstre på vores vægge!“

Leo byggede huset selv, men med en masse hjælp fra venner og hans far, kunstneren Michael Qvarsebo. “Jeg noterede hele tiden, hvor lang tid alting tog, hvor mange timer vi brugte på konstruktionen, på facaden og interiør mm. Sammenlagt tog det 2000 timer, altså 50 arbejdsuger i alt …”

Hele interiøret er købt på Blocket (den svenske version af DBA), lige fra døre og små vinduer til køkkenskabe og skuffer. Selv toilettet blev købt brugt, men i ubrugt stand!

Gangen uden for huset er nu dækket med et armeringsnet, hvor Leo dyrker humle, men børnene kan stadig gynge, alt det de ønsker.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.