Udefra
Stue
Terrasse
Gang
Stue
Køkken
Køkken-alrum
Terrasse

Billede 1/8: Udefra

Foto: Andreas Mikkel

Sommerhus i vifteform

 

Hvordan bygger man et lyst og spændende sommerhus på en ujævn og lidt ordinær grund, der er omgivet af høje træer? Arkitekt Charles Bessard tog udfordringen op og tegnede en løsning, der er lige så flot og nyskabende, som den er praktisk og anvendelig.  

Huset ligger tilbagetrukket fra vejen øverst på en skrånende grund og omgivet af nabohuse til alle sider. Det kan ikke prale med panoramaudsigt til Kattegat, men det kan noget andet. Det opdager man, når man går en runde i huset, der set fra oven har form som en vifte med fem ”fingre”. De mange skrå flader har givet plads til otte tagvinduer fordelt rundt om i næsten alle rum, og ikke ét af dem er placeret tilfældigt, men nøjagtigt efter, hvordan sollyset falder ind på forskellige tidspunkter af døgnet.

» Se flere billeder fra huset her

Gennem de mange både store og små vinduer er der en mangfoldighed af udsigter: En lysegrøn trækrone dukker op her, en brændestabel dér, et andet sted opdager man endnu en terrassekrog, og fra et tredje får man et vue over hus og grund fra en skrå vinkel – overalt er der små oplevelser og overraskelser.

Det er et hus, hvor børn kan lege skjul og kravle op og ned, og det er et hus, hvor familiemedlemmer i alle aldre kan være sammen og hver for sig i det store opholdsrum, fordi der er flere rum i rummet. Husets ejer, Carsten Christiansen, er uddannet bygningskonstruktør og egentlig kunne han vel med lidt god vilje selv have tegnet et brugbart hus.

Plantegning
Foto: Andreas Mikkel

– Men jeg er praktiker og vant til at tænke i kasser, så jeg kender mine begrænsninger.

Og her gik vi efter noget andet, fortæller han.

”Noget andet” blev den fransk-danske arkitekt Charles Bessard, der er medlem af Danske Boligarkitekter. Carsten og hans kone Rikke var stødt på hans navn i et udenlandsk boligmagsin, og i juli 2008 mødtes arkitekt og bygherrer første gang, og kemien mellem praktikeren Carsten og æstetikeren Charles skulle vise sig at være god.

– Egentlig er der mange upraktiske ting ved huset. Men vi er simpelt hen så glade for det, og jeg er specielt glad for, at Charles holdt mig fast på løsninger, som jeg ville fravælge på grund af økonomien, fortæller Carsten Christiansen.

Et eksempel er vindueslysningerne. De er ligesom gulvet udført i egetræ og blev lavet specielt til huset af en snedker. En dyr løsning, som krævede en ekstraordinær indsats.

– Da jeg i telefonen fortalte Charles, at jeg ville spare dem væk, blev der helt stille, fortæller Carsten.

Et par dage senere vendte arkitekten dog stærkt tilbage med så overbevisende argumenter, at han fik talt Carsten fra besparelsen. Og i dag er det åbenlyst, at løsningen er en vigtig detalje. Vinduerne fungerer som en billedrammer, hvor naturen udenfor er motivet.

Se flere af arkitekt Charles Bessards projekter her

Fakta om huset

Arkitekt: Charles Bessard, Powerhouse Company

Størrelse: 120 m2 samt anneks med sauna, vaskerum og redskabsskur

Type: Et plan i vifteform med sadeltag og hems

Proces: Arkitekten har stået for skitse- og myndighedsprojekt, projektering og byggeaftale samt tilsyn med byggeriet. Carsten har selv lavet en del arbejde på huset for at holde omkostningerne nede.
Materialer udvendigt: Facader i sortmalede profilbrædder, tagbelægning af sort tagpap, vinduer og døre fra Velux og Velfac.
Materialer indvendigt: Vindueslysninger og gulve i eg fra WOODlife, Køkken fra Nettoline A/S med bordplade i eg, gulvklinker fra Evers.

Energi: Kombi-anlæg med jordvarme, solceller og solfangere fra Nordic Energy Group.

Projektpris: ca. 2 mio. inkl. arkitekthonorar

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk