Udefra
Spiseplads
1. sal
Køkken
Stue
Kontor
Trappe

Billede 1/7: Udefra

Foto: Christina Kayser Onsgaard

Selvbygget er velbygget

 

Den store container ud mod vejen vidner stadig om en tid med byggerod og midlertidige løsninger, men Familien Lauth er for længst faldet til i deres selvbyggede hus, der allerede har lagt rum til flere festlige sammenkomster.

Steen Lauth er selvstændig tømrer, men det var egentlig ikke drømmen om selv at bygge hus, der gjorde, at familien havnede i landzone-kvarteret uden for Herlev med skøn udsigt til marker og Hareskoven. Steen og hustruen Rikke havde kort forinden flyttet deres tre døtre til en Rudolf Steiner Skole i området, og de blev hurtigt trætte af at køre i pendulfart mellem deres gamle hus i Brønshøj og pigernes nye skole i Herlev.

Samtidig havde de begge et stort ønske om at bo et sted med mere natur. De købte spontant grunden, hvor der lå et lille A-hus og boede også i huset en kort periode. Men ret hurtigt blev det dog besluttet, at det skulle rives ned og erstattes af et nyt.

Steen Lauth skulle selv stå for byggeriet, og da Rikke Lauths far er arkitekt var det oplagt, at han tegnede de første skitser til huset.

”Jeg ville gerne bygge et længehus. Projektet har dog udviklet sig innovativt hen ad vejen, især efter at 2 R arkitekter med Rasmus Skaarup og Rasmus Frimer Andersen blev inddraget. De kom med mange både kreative, elegante og funktionelle udspil, som har fået det hele til at hænge bedre sammen, fortæller Steen Lauth.

» Se mere fra dette hus hos Danske BoligArkitekter

Steen Lauth tog fri et lille halvt år for udelukkende at hellige sig sit eget husbyggeri, men i resten af byggeperioden har han skullet passe sit enmandsfirma og så bygge videre på sit eget hus om aftenen og i weekender.

”Og det har da været hårdt med dobbeltarbejde, især når vi hele tiden skulle være opmærksom på, at vores budget blev holdt, det var næsten det hårdeste,”  indrømmer han i dag.

Når han tænker tilbage på byggeprocessen er det dog påfaldende, at mange af de kreative løsninger i huset netop udspringer af, at der skulle tænkes i billigere løsninger og prioriteres hårdt.

De 225 kvadratmeter er indrettet, så 1. salen er ét langt rum, der rummer både køkken og stue. Bag køkkenet kan man gå ind i et rummeligt viktualierum, hvor den madinteresserede familie opbevarer køkkenmaskiner, sække med mel og andre kolonialvarer. I underetagen er der fire værelser, to badeværelser og et bryggers. Dertil kommer to åbne rum i hver ende, hvor der er dobbelt loftshøjde. Det ene er kombineret hall, men også med plads til at øve musik. I det andet gavlrum er der en skøn hjemmearbejdsplads med udsigt til den gamle have.

Træ på både loft og gulv betyder nemlig, at akustikken er perfekt, noget som Steen og Rikke Lauth også har prioriteret højt i byggeriet.

”Vi er hele tiden med på sidelinjen i hinandens liv, selv om vi gør noget forskelligt. Pigerne kan spille deres musik, mens vi kan sidde og snakke et andet sted i huset. Det er et hus skabt til fest og mange mennesker, og det er sådan vi kan li’ det, siger Steen Lauth.

Se flere projekter af arkitekt Rasmus Skaarup her

Sådan gjorde de:

Arkitekt: Rasmus Skaarup, r2 Arkitekter.

Størrelse: 225 m2 samt udhus på 35 m2

Type: Halvandet plan med sadeltag.

Proces: Rikke Lauths far, der er arkitekt, tegnede de første skitser til huset. Herefter blev Rasmus Skaarup og hans partner Rasmus Frimer Andersen inddraget i projektet, og så begyndte tingene ellers at udvikle sig. Steen Lauth er tømrer og har selv bygget

Materialer udvendigt: Tag- og facadebeklædning i coatede stålplader fra Lindab, specialfremstillede glaspartier med 3 lags glas til gavlene.

Materialer indvendigt:  akustiklofter fra Moelven, Køkken- og skabselementer fra Hanstholm.

Energi: Et kombineret jordvarme- og solcelleanlæg. Solfangere på taget til opvarmning af vand.

Arkitekthonorar: ca. 75.000 kr.

Byggepris: ca. 11.000 kr. pr. m2 (selvbyg)

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk