Hus efter
Badeværelse
Stue
Køkken
Spisestue
Køkken-alrum
Køkken
Hus set fra haven

Billede 1/8: Hus efter

Foto: Andreas Mikkel Hansen

Respekt for ånden fra 1960’erne

 

En nænsom opgradering af den gamle lærerbolig har givet et perfekt hjem for familien Lorenzen. En tilbygning gav plads til både nyt badeværelse, strømlinet garage og glidende overgange fra stue og køkken til den dejlige terrasse.

Hus før
Foto: Andreas Mikkel Hansen

I begyndelsen af 1960’erne fik lærere ofte stillet et nybygget hus til rå­dighed, når de blev ansat på de nye centralskoler, som afløste landsby­skolerne. Sådan et hus købte Troels og Jette Lorenzen for tre år siden nær ved den idylliske Julsø ved Silkeborg, hvor de lave 60’er-huse på vejen er pakket smukt ind i høje nåletræer. Men mens omgivelserne er til topkarakter, var det samme ikke tilfældet med selve huset.

Da parret så det første gang, havde især Jette svært ved at se mu­lighederne i det. Huset var blevet udvidet med en større tilbygning i 80’erne og var derfor en arkitektonisk rodebutik af 80’er-stil på den ene side af huset og typiske 60’er-look på den anden. Men heldigvis tæller familien også en arkitekt, Allan Lorenzen, der blev tilkaldt for at komme med sin vurdering, før lillebror Troels og familie skrev under på slutsed­len. Og han var begejstret.

Køkken før
Foto: Andreas Mikkel Hansen

» Se mere fra dette hus hos Danske BoligArkitekter

– Jeg kunne se, at der bag ”flimmeret” gemte sig et hus med fine linjer og proportioner, som ville være et godt udgangspunkt for en nænsom og økonomisk forsvarlig opgradering, fortæller Allan Lorenzen.

Familien ville gerne bevare så meget som muligt af det oprindelige hus og så ingen grund til at begynde at rive en masse ned, hvis det fungerede o.k. Økonomien skulle jo også hænge sammen.

Plantegning
Foto: Danske BoligArkitekter

Pladsproblemet blev klaret med en tilbygning i profilerede brædder, der både er en kontrast til det oprindelige hus og i fuld harmoni med det. I tilbygningen er der indrettet et nyt badeværelse, mens en ny garage i samme stil fuldender billedet. Forskellen mellem før og nu er markant, men ud over tilbygningen er der ikke gjort alverden. Vinduerne er de samme, men nu med sortmalede rammer, hoveddøren er ny, og det samme gælder forhaven med sten og lidt stedsegrønt. Alt har fået et strammere og mere lækkert udtryk, men husets proportioner er bevaret.

Indvendigt blev der åbnet mere op i overgangene mellem entré, køk­ken, spiseafdeling og opholdsstue. Det før så tætpakkede køkken frem­træder nu enkelt og stilrent. En skabsvæg ud mod gangarealet gemmer på al opbevaring, mens det lange køkkenbord med vask og kogeplader følger facaden ud mod den smukke have med høje træer og en ny ter­rasse i hele husets længde.

Stuen var lidt af en udfordring indretningsmæssigt. Her ”opfandt” Al­lan Lorenzen en løsning med en rumdeler midt i stuen, hvor fjernsynet nu hænger. Dermed var der skabt et rum bag rumdeleren, hvor Troels, som er tømrer, har bygget en imponerende 4,6 meter lang væg-til-væg -bænk i birkefinér med vel nok Jyllands længste hynde.

– I starten var vi ikke med på Allans idé, men stuen fungerede ikke før; det gør den nu. Bænken bruger jeg til afstresning; her kan jeg ligge og høre musik. Børnene er også blevet vilde med at opholde sig her, fortæller Troels Lorenzen.

Se flere projekter af arkitekt Allan Lorenzen her

Fakta om ombygningen

Familien fik: En tilbygning på 25 m2 med nyt badeværelse og carport. Udskiftet gul­vene overalt. Nyt el og nye vvs-installationer. Nye døre i hele huset, inklusive yderdøre. Terrasse i træ og japansk inspireret forhave med sten.

Proces: Familien Lorenzen fik hjælp af Troels’ bror, Allan Lorenzen, der er arkitekt. Allan leverede teg­ninger og sørgede for, at projektet blev godkendt hos kommunen. Da Troels er tømrer, har han selv stået for alt det håndværksmæssige.

Materialevalg udvendigt: Tilbygning og carport i sortmalet Superwood. Træterrasse i Superwood.

Materialevalg indvendigt: Egetræsgulve fra Tarkett, køkken- og baderumselementer fra Ikea.

Pris inkl. arkitekthonorar: 900.000 kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk