Åbner i et nyt vindue

Billede 1/13

Foto: transstruktura

Præfabrikeret hjem på bare 19 m2

 

Et privat eksperiment mundede ud i et nyt forretningskoncept for præfabrikerede, selvforsynende huse i miniformat.

Er det et helårshjem? Et sommerhus? Eller en lillebitte bolig lavet til typer som Tommelise?

Huset her er lidt af det hele og har noget for enhver smag – men måske især noget for dem, der gerne vil bo i et rigtigt hus, men samtidig et hus, som er til at overskue og til at betale. Det var i hvert fald Maxim Kurennoys vision, da han grundlagde virksomheden Futteralhaus. Han kom på idéen til de små træhuse, da han selv var på jagt efter et hjem af den overkommelige slags til sig selv og sin lille familie. Så satte han sig ned og tegnede et udkast til det første mini-hjem og plantede det derefter på sin foretrukne beliggenhed.

Kurennoys Futteralhäuser giver folk mulighed for at leve både fleksibelt, mobilt og bæredygtigt. Da han havde bygget sin første prototype, bad han arkitekten Nataliya Sukhova om at designe en udgave af det minimalistiske hjem, der kunne masseproduceres. Det lykkedes hende at skabe en kreativ balance mellem komfort og minimalisme ved at bruge et begrænset antal materialer – resultatet blev et design med en tydelig rød tråd, smarte indbyggede møbler og en helt enkel planløsning.

“Modellen, der optager en grund på 25 kvm, er den største, man kan bygge uden byggetilladelse i visse lande – eksempelvis Sverige,” forklarer Sukhova. Man kan dog udvide designet helt op til 100 kvm.

“Prototypen er malet i en sort øko-maling produceret af Painteco fra Letland. Den består af kogt linolie, mineralpigmenter og bindingsstoffer. Det er en stærk, markant farve.”

Tips til et hjemmelavet bord af træ

Sukhoba specialiserer sig som arkitekt blandt andet i genbrug og minimalistisk interiør. Det er en af grundene til, at Kurennoy, som selv er arkitekt, hyrede hende til at implementere idéen om et simpelt, men komfortabelt træhus.

Huset er en kasseformet affære med to rum adskilt af et badeværelse. En vidtrækkende glasfacade får hjemmets indre til at virke markant større, end det egentlig er.

Sukhovas indbyggede løsninger er fordelt på en sådan måde, at hjemmets 19 beboelige kvadratmeter ikke føles indelukkede eller klaustrofobiske. Der er nok opbevaringsplads til det mest nødvendige – og så heller ikke mere.

Lige ved siden af indgangen står et skab. Lågerne dækker kun midtersektionen, hvor der typisk hænger jakker og overtøj, mens hylderne øverst og nederst er helt åbne.

“Vi har brugt hvidfarvet nåletræ til hele husets indre: lofter, vægge, gulve og indbyggede møbler. På den måde kommer interiøret til at virke uniformt og rummeligt,” forklarer Sukhova. Hjemmet er designet som én enkel, kontinuerlig struktur.

Huset er udstyret med et tilpasset køkken lige til højre for indgangen. Køkkenbordet rummer to kogeplader og en vask med et lille arbejdsområde imellem. Køleskabet, opvaskemaskinen og emhætten såvel som opbevaring til køkkengrej, service og mad er skjult bag de glatte, grebsfrie låger. Det er også her, man finder batterierne til solenergisystemet, der forsyner hjemmet med elektricitet, herunder Möhlenhoff varmesystemet (en slags konvektionsvarme), der løber langs vinduet.

“Man kan også tilføje en ladestation til elektriske biler,” siger Sukhova.

Spiseområdet ligger modsat køkkenet, og her suppleres et bord med to stole af en bænk langs væggen. Men den er ikke kun til at sidde på: “Bænken indeholder en opbevaringsskuffe og kan også omdannes til en gæsteseng,” forklarer Sukhova. Der er yderligere opbevaringsplads over og til venstre for bænken.

Skelettet leveres færdigmonteret på en lastvogn. “Husene monteres hurtigt og nemt. De har ikke brug for noget komplekst underlag, og seks isolerede piller er støtte nok,” siger Sukhova, der henviser til en type fundament bestående af individuelle fundamentplader, der overfører vægten til jordoverfladen.

Huset leveres også med en terrasse, der består af to dele, og som kræver yderligere tre støtter. Huset skal hæves mindst 15 centimeter over jorden, hvilket betyder, at der er et eller to trin op til indgangen. Indenfor løber gulvet gennem hele konstruktionen uden dørtrin – også ud på badeværelset, der ligger bag køkkenet.

En åben bruseniche står bagerst i det lille rum flankeret af en håndvask med spejl. Spejlet får rummet til at se dobbelt så stort ud. Toilettet er lige ved siden af døren, der åbner indad og flugter med væggen, når den lukkes.

“Husene er designet til at kunne forbindes til det lokale kloaksystem, men man kan også bruge selvforsynende systemer såsom et komposttoilet og regnvandscisterne,” siger Sukhova. En ventilator på badeværelset sørger for god luftcirkulation.

Se flere billeder af moderne huse

Generelt er huset bygget på en sådan måde, at luften cirkulerer naturligt. Isoleringen består af træfiber fra Steico. Bygningen opfylder alle krav i den tyske energibesparelsesforordning fra 2014 og har endda et energicertifikat. Prototypen er bygget af trelagskrydsfinerpaneler og er derfor udstyret med en fugtbarrierefilm, da materialet ellers ville optage fugt.

Husets ene side består af ét langt glaspanel, hvilket får det lille hjem til at virke en hel del bredere. Når huset placeres rigtigt – sydvendt og i sollys – bidrager glasset til opvarmningen. De brede skydevinduer gør det samtidig nemt at lufte ud. Om nødvendigt kan man tilvælge en skyggefunktion, der forhindrer overophedning ved direkte sollys.

Huset byder på behagelige sengeløsninger med plads til op til fire personer. Den store seng i soveværelset kan trækkes ud fra enkeltmandsstørrelse til dobbeltseng.

Der er også en sammenklappelig køje på væggen over sengen. Her til venstre ses enkeltmandssengen og den sammenklappede køje. Til højre er både dobbeltsengen og køjen foldet ud.

Den tredje seng findes, som allerede nævnt, i form af bænken i køkkenalrummet.

Kurennoy har suppleret arkitektens smarte, indbyggede løsninger med sofistikeret teknologi såsom den valgfrie ladestation til elbiler, der sidder på facaden og drives af solsystemet. Overskydende strøm kan sælges til andre Futteralhaus-ejere med elektriske køretøjer ved hjælp af en specialfremstillet app, der også tillader folk at udleje deres huse som ferieboliger eller bestille mad og andre varer.

Kurennoys forretningsmodel er på den måde meget raffineret: Futteralhaus har en indtjening, hver gang en ejer sælger solenergi eller lejer sit hjem ud. Og i betragtning af, hvad man får, er prisen på træhuset relativt lav.

Tankegangen bag det hele er, at minimalistisk livsstil skal være tilgængelig og tiltalende for så mange som muligt – maksimal komfort på minimal plads.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.