Hus udefra
Hus udefra (før)
Hus udefra
Stue
Køkken-alrum
Køkken
Spisestue
Gang
Stue før
Stue efter

Billede 1/10: Hus udefra

Foto: Martin Dyrløv Madsen

Parcelhus-tur-retur

 

Snævre børnekamre, pistolgange og gule mursten hører fortidens parcelhuse til – i dag regerer lys, luft og højt til loftet på de gamle matrikler. Se her, hvordan familien Falk fik forvandlet 60′-er-tristesse til arkitekttegnet drømmehjem.

Det var ikke fordi, Mette Falk og hendes familie nærede særligt varme følelser for den klassiske parcelhuscharme, da de købte deres 1960’er hus ved Hareskovby i Nordsjælland. Faktisk var de ikke engang ude og se på det lille gulstenshus, inden de sendte et bud af sted til ejendomsmægleren.

– Vi havde kigget efter hus i lang, lang tid og havde efterhånden indsnævret det til en håndfuld veje tæt ved skoven og skolen. Da huset her kom til salg, bød vi på det. Jeg var helt overbevidst om, at vores arkitekt Lotte Elkiær ville kunne bygge det om til det, vi ville have, fortæller Mette Falk.

» Se mere fra denne bolig hos Danske BoligArkitekter

Det blev et lynhurtigt salg, og da Mette og familien kom ud og kiggede på det hus, de pludseligt havde købt, var der intet, der rykkede ved deres tro på, at det nok skulle blive et hjem efter deres hoved. Selv om energimærket var i bund og huset var mindre, end det rækkehus, de kom fra.

Sammen med arkitekten gik familien i gang med at tegne på det hus, den klassiske 1960’er-parcel skulle bygges om til. I første omgang var ideen et hus i halvandet plan med en førstesal, men da den løsning kom i nabohøring, blev det enden på den ide.

– Det ville betyde, at vi skulle gå på kompromis med masser af ting og samtidig lægge os ud med naboerne fra start, så det slog vi en streg over og startede forfra, fortæller Mette Falk.

Løsningen blev i stedet et etplanshus med en ny tilbygning, der er bygget forskudt på den oprindelige del af parcelhuset. Resultatet blev en moderne og skarpskåren version af parcelhuset med et stort fokus på udelivet, som familien vægter rigtig højt.

– Arkitekten fik mere eller mindre frie hænder og kom med flere forskellige forslag. Vi ønskede os et hjem med masser af lys, og hun har i tråd med det ønske formået at få haven inkluderet i huset. Terrassen er således en fortsættelse af køkkenet, og man føler nærmest, man står i haven, når man smører madpakker, forklarer hun.

Familien faldt også for, at stue og køkken er lidt adskilt, selv om de stadig var tæt på hinanden – for husets forskudte dele gør, at du alligevel kan trække dig tilbage til stuen uden at kunne kigge ud på opvasken.

Se flere af arkitekt Lotte Elkiærs projekter her

Fakta om ombygningen

Familien Falk fik: En gennemgribende om- og tilbygning af villa fra 1966 med udvidelse af boligarealet fra 112 m2 til 179 m2. Derudover en grundig energirenovering samt bedre planløsning, mere dagslys og en smukkere sammenhæng med haven.

Processen: Lotte Elkiær fra Elkiær + Ebbeskov Arkitekter har stået for alle faser af projektet fra idé og skitseprojekt til byggeledelse og tilsyn. Huset stod indflytningsklart blot 7 måneder efter familien havde købt det.

Pris: 3,5 mio. kr. inkl. haveanlæg, terrasser, carport og arkitekthonorar.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk