Hus udefra (efter)
Hus udefra (før)
Bad
Stue
Stue og udsigt
Trappe til overetagen
Køkken
Køkken
Hus set fra siden

Billede 1/9: Hus udefra (efter)

Foto: Andreas Mikkel Hansen

Parcelhus fik udsigt over Limfjorden

 

Der var kun et lille glimt af vand fra parcelhuset med fladt tag. Men så besluttede et par sig for at bygge en etage ovenpå, og nu har de den mest fantastiske udsigt over Limfjorden og Aalborg. Og da de samtidig renoverede huset indvendigt, har de fået et helt andet hus.

Nytårsaften stod Lotte og Henrik i stuen på den nye førstesal i deres hus og nød panoramaud­sigten til fyrværkeriet over Aalborg og omegn. Den aften mindede de hinanden om, at det lige netop var det, de drømte om, da de for over to år siden købte huset og tog hul på deres livs største byggeprojekt.

Tagetagen måtte kun være 30 kvadratmeter

De faldt oprindeligt for huset på grund af beliggenheden på bakketoppen i bydelen Hasse­ris. Fra husets stue var der kig over hustage og et lille glimt af Limfjorden. Men parret ville have mere udsigt. De ville bygge ovenpå. Men opgaven var ikke nem. Huset ligger på en grund på kun 400 m2, og overbygningen kunne højst være 30 m2, el­lers ville projektet overskride den tilladte bebyggelsesprocent. Ud over en ny overbygning skulle hele huset inklusive kælder igennem en omfattende renovering.

» Se mere fra dette hus hos Danske BoligArkitekter

Plantegning
Foto: Danske Boligarkitekter

Det gamle og det nye skulle forenes

To forslag fra andre arkitekter blev kasseret, før arkitekt Lars Bo Poulsen fra firmaet Nørkær + Poulsen, der er tilknyttet Dan­ske BoligArkitekter, leverede et forslag, som var lige efter par­rets hoved.

– Lars løste den svære opgave med at få overbygningen til at hænge sammen med det oprindelige hus. Vi havde stillet som betingelse, at facaden med de gule mursten skulle beva­res. Derudover ville vi gerne have nogle partier med trælister i facaden, fordi vi godt kan lide det bløde og naturlige udtryk, træ giver, fortæller parret.

Det var dog en sej proces at få godkendt projektet hos myn­dighederne. Kommunens byggeregler for området er nogle af de skrappeste i landet. Desuden skulle byggeprojektet sendes til nabohøring. Flere husejere i kvarteret klagede over projek­tet, fordi det tog noget af deres udsigt.

– I den proces var det rigtig godt at have arkitekten med, og i dag har vi heldigvis et godt forhold til naboerne, fortæller de.

Se flere projekter af arkitekt Lars Bo Poulsen her

Hele processen, fra de overtog huset i november 2010, til de kunne flytte ind i april 2012, blev mere anstrengende end forudset. Men i dag er de ikke i tvivl om, at det var sliddet værd, for de nyder dagligt deres nye hjem.

– Pladsen er godt udnyttet. Faktisk går der ikke en dag, uden at vi tænker på, at huset passer perfekt til vores liv nu.

Og parrets indledende bekymringer over at skulle bo med børn i et hus i tre etager er væk.

– Børnene klarer trapperne fint. Om aftenen, når børnene er puttet, nyder vi at sætte os op i den nye stue og have luft omkring os, og udsigten bliver vi aldrig trætte af.

Sådan gjorde de

Familien fik: En overbygning på 30 m2 med udgang til to terrasser på 15 og 20 m2. Stueetage og kælder er totalombygget med nyt køkken, to nye badeværelser, gulvvarme overalt, nye vinduer og døre samt nyt tag med ovenlysvinduer.

Proces: Arkitekten har leveret tegnin­gerne samt stået for byggetilladelse og godkendelser hos myndigheder.

Familien valgte en såkaldt råhusentre­prise, hvor entreprenøren afleverer hu­set som en færdig skal. Derefter stod de selv for den indvendige færdiggø­relser, dvs. at styre håndværkerne.

Materialevalg udvendigt: Facade­puds fra Sto Danmark, sortmalede lameller fra Superwood, lavenergi­vinduer fra PRO TEC og glasværn omkring terrasserne.

Materialevalg indvendigt: Egetræs­gulve fra Woodstone og flisegulve fra Royal Mosa. Alle lofter er beklædt med akustikplader. Køkken fra Schmidt og badeværelser fra Copenhagen Bath.

Energioptimering: Lavenergivindu­er, der har resulteret i en meget lille varmeregning.

Pris inkl. arkitekthonorar: ca. 1,5 mio. kr.