Åbner i et nyt vindue

Billede 1/9

Foto: Elena Almagro

Overraskende optimalt hjem på blot 21 kvadratmeter

 

Oplev, hvordan forskellige højder og niveauer gør dette noget usædvanlige minihjem funktionelt.

Sparsomme 21 kvadratmeter. Boligens meget smalle udformning med 2,10 meter i bredden. Beliggenhed i stueplan og ingen andre vinduer end et ovenlys i hjørnet af taget – som endda åbner ud mod en lukket baggård. Udfordringerne var tydelige, men kunne alligevel ikke afskrække den nye ejer af dette hjem i centrum af Madrid. Ejeren havde nemlig øje for den lille boligs unikke muligheder – ikke mindst i den indvendige rumhøjde på 4,75 meter.

Før omstruktureringen af denne lillebitte, smalle stueplanslejlighed ville de fleste nok have betakket sig og udelukkende have set et lille stykke gulv og en fordybning i rummet.

En af arkitekterne, Beatriz G. Casares fra MYCC Oficina de Arquitectura, fortæller: ”Der var ikke meget at gøre med det udgangspunkt, for gulvet var takket være den tidligere ejer stort set forsvundet. Der var kun én retning i det rum: nedad.”

Egentlig er entreen – rummet, som nu også udgør køkkenet – én af de få zoner, som befinder sig i boligens oprindelige niveau.

Men arkitekterne har med ombygningen formået at udnytte rummet under entré-niveauet helt optimalt med en kombination af forskellige miljøer.

Se, hvordan smart indretning kan få lejlighed til at føles stor

Lejligheden har foruden entreen yderligere et plan, som er placeret i det oprindelige niveau – nemlig kontoret, som vi ser her. Det befinder sig under den eneste kilde til naturligt lys i lejligheden; et ovenlysvindue, der vender ud mod bygningens baggård.

Den eneste måde at komme til denne del af boligen er via en fast stige på væggen. Indretningen tvinger beboerne til konstant at interagere aktivt og bevidst med boligen.

Ligesom det er tilfældet med stort set alle de forskellige miljøer i boligen, har også denne ’indvendige terrasse’ en dobbeltfunktion – den kan også bruges som lounge ved at indsætte en simpel futon. Den kan endda fungere som et improviseret gæsteværelse.

Og det multifunktionelle aspekt er netop projektets kerne. Som arkitektfirmaet forklarer det: ”Rummets højde er blevet brugt aktivt til at skabe en række miljøer, som hver især er afgrænsede områder, men som er forbundet visuelt”.

På denne måde giver fordelingen af de forskellige niveauer en klar idé om miljøskift på hvert enkelt plan. “Det kommer til udtryk på en fysisk måde: Man går op i køkkenet fra stuen eller ned i værelset fra køkkenet. Det giver en markant følelse af forandring, og hver enkelt rum er sit eget, men i sammenhæng skaber de et hjem”.

Få flere idéer til at udnytte pladsen på små badeværelser

Stuen udgør det centrale rum i boligen og er forbundet til både øvre og nedre niveauer. Det følger den samme filosofi om en trindelt struktur, som fører ned til rummene nedenunder – soveværelse og badeværelse – og samtidig fungerer det som opholdsrum.

Gulvet er justerbart og udstyret med en faldlem i nederste trin af trappen for at få adgang til alt, hvad der er opbevaret nedenunder. Sammen med skuffen under sædet, som udgør den største del af stuen, skaber det rigeligt plads til opbevaring. Desuden er der placeret et skab ved indgangen og et andet i soveværelset.

Badeværelset befinder sig få skridt under den centrale del af boligen – det er åbent og med frit udsyn på samme måde som de øvrige ’rum’ i boligen. Den åbne løsning er med til at skabe en følelse af, at der er mere plads i den lille bolig, som tydeligvis ikke har meget af netop plads.

Badeværelset rummer en lille luksus – nemlig et indbygget badekar og ekstra opbevaringsplads bag den mur, som bærer håndvasken og toilettet. ”Konstruktion og finish er alle steder meget enkel, og den hvide farve går igen som den vigtigste nuance i hele boligen,” fortæller de ansvarlige for ombygningen. Der er bevidst gjort brug af en minimalistisk og glat finish i hele projektet.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.