Udefra
Terrasse
Kig ud
Badeværelse
Kig udefra ind i badeværelse
Køkken alrum
Udefra efter
Udefra før

Billede 1/8: Udefra

Foto: Martin Dyrløv

Ombygning og energirenovering af 50’er villa

 

Villaen på Strandvejen endte med langt mere radikale ændringer, end husets ejere i første omgang havde tænkt sig. Men anstrengelserne bar frugt og huset er i dag en arkitektonisk perle. Læs, hvordan en større energirenovering gav mulighed for store glaspartier, bedre udsigt og en lavere varmeregning. 

Hvad har de dog gang i, har flere forbipasserende sikkert tænkt i de 5-6 år, ombygningen af den store villa på Strandvejen, nord for København, stod på.

Men det var det værd. I dag kan ejerne læne sig tilbage og nyde det færdige resultat, som de i næsten bogstaveligste forstand har skabt med deres bare hænder.

Den fine Bertel Udsen-villa har huset parret og deres nu fraflyttede børn, men med tiden trængte huset til en opdatering – beliggenheden var jo stadig perfekt. Parret kontaktede arkitekt, Mette Nygaard fra Aarhus, for at få forslag til fornyelse.

» Se flere billeder fra huset her

– Arkitekter er uddannet til at kunne se proportioner og løsninger, som vi andre først opdager, når det er for sent, og byggeriet står færdigt, tilføjer ejeren, der er meget tilfreds med sit valg af Mette Nygaard.

Det blev derfor Mette Nygaard, som fik opgaven at give det slidte og uisolerede hus fra 1959 det nødvendige løft, og hun tog straks udfordringen op.

– Huset var meget lavloftet og havde et let skrånende tag, og skulle parrets ønsker om et stort rum med køkken og stue i ét – med udsigt til vandet – opfyldes, var det nødvendigt at få mere højde på huset, fortæller Mette Nygaard.

Arkitekten foreslog derfor at bygge opad og montere nyt tag – men husets mandlige ejer, der har en ingeniørmæssig baggrund, kom med en alternativ løsning. Han ville hæve taget med donkrafte – en kompliceret og ikke helt almindelig løsning, som ifølge Mette Nygaard kun kan bruges i særlige tilfælde.

Projektet blev en lang affære, men endte med at lykkedes. Samtidig med tagløftet valgte ejerne også at isolere loftet langt ud over hvad Bygningsreglementet i dag kræver.

Det er i dag et fuldstændigt andet hus, end det de købte i 2003 – både udenpå, indeni og energimæssigt.
Gulstensfacaden med små vinduer og træpaneler er afløst af en hvidpudset facade med store glaspartier og skydedøre både ud mod Strandvejen og vandet. Og på facaden mod haven, så huset faktisk er transparent.

– På den måde udnytter vi den optimale beliggenhed, og faktisk kan ejerne nu ligge i deres soveværelse i den bagerste del af huset og stadig nyde kigget til vandet, fortæller Mette Nygaard.

Se flere projekter af arkitekt Mette Nygaard her

Fakta om ombygningen:

Familien fik: En gennemgribende modernisering og energirenovering. Ny planløsning og løft af taget for ekstra rumhøjde, udskiftning af gul­ve, anlæg af læ-mur og terrasser, nyt køkken-alrum og nye badeværelser.

Proces: Arkitekt Mette Nygaard har stået for skitseprojekt og myndighedsgodkendelse samt ydet æstetisk rådgivning undervejs i processen. Familien har selv stået for alt det håndværksmæssige.

Materialevalg udvendigt: Vinduespartier i teak fra Pro Tec, ny terrasse med kæmpefliser på 90 x 90 cm.

Materialevalg indvendigt: Egetræsgulve, keramiske klinker fra hollandske Royal Mosa

Energi: Husets facader og tag er efterisoleret, og der er kommet nye lavenergivinduer i store dele af huset. 500 mm isolering i taget og 200 mm udvendig facadeisolering på de gule mursten. Derudover er der lagt gulvvarme i hele huset, og gulvet er isoleret med 300 mm. Husets opvarmes med et nyt naturgasfyr.

Pris inkl. arkitekthonorar: ca. 1,5 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk