Set udefra
Set udefra (før)
Køkken
Spisestue
Stue
Stue
Soveværelse
Køkken
Gård

Billede 1/9: Set udefra

Foto: Andreas Mikkel Hansen

Nyt liv på i bondegården

 

Drømmen om at forene hverdagens høje tempo med ro og natur fik arkitekterne Kira Snowman og Uffe Topsøe-Jensen til at købe en gammel gård, som de kunne renovere fra bunden. Resultatet er et bæredygtigt hjem med kreative indfald.

─ Hver morgen når vi går herind i opholdsrummet og møder det indrammede landskab i vinduespartierne, er her bare to procent skønnere end i går”, siger Kira, mens hun viser rundt i de rum, der siden januar i år har dannet hjem og ramme om hendes, manden Uffes og deres to børns liv.

Der findes ikke mange bondegårde med så mange år på bagen som Rødbøgegård, hvor både inde og ude er totalt moderniseret, men på en facon, der er i pagt med stedets ånd. Det gælder ikke mindst de store fællesrum, der viser sporene af en tidligere landbrugsfunktion.

─ Tanken har fra begyndelsen været at observere og forstå de spor og rumopdelinger gården er født med. Derfor var det vigtigt at digte videre på det liv, der har været her for gårdens dyrehold. Den gamle grisestald er i dag børnenes fællesværelser, og spisebordet står i den gamle kostald. De små historier gør det sjovt og nemt at indtage de nye rum på stedets præmisser, siger Kira.

For et års tid siden købte parret gården efter i længere tid at have ledt efter et landbrugssted af så ældre dato, at de kunne starte forfra med opbygningen af familiens moderne liv på landet. Parret havde qua deres baggrund som arkitekter længe drømt om at købe en lade og transformere den til et fantastisk rum og hjem.

» Se mere fra dette hus hos Danske BoligArkitekter

Gårdens sjæl er bevaret
Rødbøgegård havde været til salg længe, for det var ikke et trækplaster, at stedet både havde råd og svamp, og kun havde vand fra egen boring.

Familien kunne med andre ord ikke flytte ind på gården og renovere den rum for rum, men måtte de første otte måneder efter overtagelsen bo i en lille skurvogn på grunden, mens forvandlingen stod på. Uffe, der til daglig driver tegnestuen Monomal, satte firmaets andre boligopgaver på lavt blus i et halvt år, mens han overtog udviklingen og byggeledelsen på projektet.

Med Kiras hjælp på sidelinjen havde han kontakten til entreprenør og håndværkere og brugte meget af sin tid på at finde frem til de mest optimale materialer, som kunne genfortælle gårdens historie.

─ Og nej, vi tog ikke til Italien for at vælge det rigtige stykke marmor. Vores renovering så vi lige fra begyndelsen som en spændende mulighed for at fortsætte den bygningsmæssige tradition for at benytte de let tilgængelige materialer, man finder på gamle bondegårde, fortæller Kira.

Se flere projekter fra Monumal her

Fakta om boligen

Ejerne: Kira Snowman, 36 år, Projektchef i en større virksomhed indenfor Scenografisk udvikling & produktion, Uffe Topsøe-Jensen, 38 år, selvstændig arkitekt, driver tegnestuen Monomal fra gården, Vilma, 7 år og Arthur, 10 år. Kira og Uffe skaber kunsthåndværk under fællesnavn Monomade, hvor de designer tilbehør til boligen, køkkener og smykker. Se mere på Monomal.dk og Monomade.dk

Bolig: 240 m2 bolig og 80 m2 lejlighed, der lejes ud. 80 m2 tegnestue og værksted. 65.000 m2 marker på fordelt på økologisk jord, fredet mose og skov.

Processen: Kira og Uffe har tegnet og projektledt transformationen fra nedslidt gård og lader til moderne familiebolig, inkl. tegnestue, værksted og udlejningsdel. Parret hyrede en entreprenør til at stå for selve byggeriet.

Materialer indvendigt: Polerede betongulve, pudsede vægge, ubehandlede synlige saksespær, træfiberbetonplader i lofter.

Materialer udvendigt: Indfarvet puds på ydermure, metalpladetag, usprossede vinduer, stenkasser og eksisterende pigstensbelægning.

Energitiltag: Der er indlagt jordvarme, trelagsruder, gulvarme og efterisolering.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk