Åbner i et nyt vindue

Billede 1/10

Foto: MW Architects

Nyt køkken med masser af personlighed

 

Da ejerne af dette victorianske rækkehus i det nordlige London købte ejendommen, var stedet i en tilstand af total forfald. Selvom parrets smag var mere traditionel, blev de inspirerede af arkitekten Melissa Robinsons forslag om et fællesområde i flere niveauer – fire plan fordelt over to etager (kælder-, køkken-, opholds- og kontorplan). “De var ret så modige og turde godt stole blindt på os,” siger Robinson. Hun havde især noget helt specielt i tankerne for køkkenet, nummer to ud af de fire planer, som skulle være en smule anderledes end resten af det victorianske hjem.

Dette victorianske hus var opdelt i en hævet frontliggende halvdel og en nedsunket bagdel, således at den forreste halvdel af bygningen var præcist en halv etage højere end den bagerste. Arkitekten Melissa Robinson udnyttede denne mulighed ved at skabe noget helt enestående til sine klienter.

“Vi havde et ønske om at manipulere den eksisterende struktur lidt anderledes end sædvanligt,” siger hun. Udover at udvide bygningen i den ene side, gravede hun også en kælder, som nu er hjemsted for et vaskerum, et toilet og ekstra opbevaring.

“Køkkenets skabsopbevaring er én massiv enhed, med dele der stiger op fra kælderen, gennem køkkenet og helt op i kontorplanet,” siger Robinson. “Vi lavede det så stort for virkelig at introducere volumen, og det har en enorm indvirkning.”

Det var klienten selv, der valgte den grå og gule farvepalet. “Den gule farve kom på bordet tidligt i designprocessen,” udtaler Robinson,” men nøglen til køkkendesignet er det eksponerede krydsfiner. Vi anbefalede og arbejdede med et firma kaldet Uncommon Projects i fremstillingen af køkkenet.”

Genopliv dit badeværelse

Klienterne ville gerne undgå de dobbeltdøre, de havde set blive tilføjet til tidstypiske ejendomme over hele London, og valgte i stedet en stor, stål-indrammet flade, som henviser til lidt mere traditionelt design. Vinduer på begge sider af de hængslede døre kan åbnes, hvilket tilbyder god ventilationsfleksibilitet.

Designerene valgte en delvist åben opbevaringsløsning for overskabene. “Vi ville have, at der skulle være kontinuitet i designet, selv når enheden bevægede sig op på det øvre plan,” siger Robinson. “Den begynder at blive mere til en slags bogreol, når den når kontorplanet, og med de delvist åbne hylder fik vi en god overgang til køkkenet, hvor den er en kombination af hylder og lukkede skabe.”

Robinson indsatte et stort ovenlysvindue i udvidelsen på siden for maksimal oplysning af køkkenet. Planhullerne i sig selv fungerer også næsten som ovenlysvinduer, da de tillader lyset at brede sig mellem de forbundne områder.

Robinson bevarede den originale trappe i resten af huset: Dennes udformning danner smukke linjer i køkkenområdet og udgør samtidig et blødt modstykke til hyldesystemet. At føre de trin, der ledte nedad til køkkenet, ud af den primære trappe tillod arkitekten at skabe en interessant flerplanet effekt og samtidig udskære en passage, der førte ned til det nye kælderområde.

For at lade lyset fra køkkenet skinne igennem til gangen installerede Robinson et vindue imellem de to rum. Trappens stålgelænder med en antik overflade trækker en parallel til de stål-indrammede døre og tjener som et minde om de metalgelændere, der ofte ses i traditionelle victorianske huse.

I forhold til belysning faldt valget på overflademonterede projektører. “Jeg er ikke den store fan af indbyggede spots,” siger Robinson. “Overflademonterede lamper giver mere plads til variation og tilbyder samtidig fleksibilitet, især i samspil med hyldesystemet – du kan pege dem hvorhen, du ønsker.”

Bliv inspireret til et nyt køkken

Ideen var, at skabe en køkken-ø, der ville være funktionel i flere retninger. “Det er en enorm ø med indgange på alle sider,” forklarer Robinson. “Eksempelvis er der et skab til bestik og tallerkner på spisestuesiden, plads til gryder og pander på køkkensiden og et mere dekorativt område med åben opbevaringsplads i retning af trappen. Den sidste side indeholder et skab til de ting, der bruges knap så ofte.”

Spisebordet er fra nabohuset. “En nabo flyttede til et mindre sted, så hun hav ejerne bordet og stolene – vi fik dem ind over hegnet i haven,” siger Robinson.

For at knytte indretningen til ydersiden lod hun de mørke fliser i kalksten fortsætte fra køkkenet og videre ud på terrassen.

En af de største udfordringer ved projektet var strukturen. “Det var ret kompliceret,” forklarer Robinson. “Vi var nødt til at fjerne nogle af grundpillerne i strukturen, og på grund af de opdelte niveauer var det begrænset, hvor vi kunne placere den nye struktur, så vi var nødt til at implementere stålværket med omtanke. Søjlen i midten er nøglen.”

Endnu et ovenlysvindue over den køkkenvendte ende af stuen, som fungerer som legeområde, tilfører yderligere lys.

Målet var at skabe et moderne køkken i et hus, som ellers ville bevare sin victorianske følelse. “Vi ville ikke overskygge det faktum, at det er et victoriansk hjem,” siger Robinson. Den mørke vægmaling, som ses her, gør rummet hyggeligt, og ejernes møbler understreger den traditionelle atmosfære.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.