Åbner i et nyt vindue

Billede 1/11

Foto: Sustainable Kitchens

Nyt bæredygtigt og etisk køkken

 

Køkkenet i Cotswolds, England, er en smule anderledes end de projekter, designeren Sam Shaw fra Sustainable Kitchens normalt arbejder på. “Vi laver en hel masse køkkener med udskårne overflader i egetræ,” forklarer han. Men ejerne af dette køkken, som befinder sig i et nybygget øko-hus i nærheden af Stroud, var opsatte på at bruge krydsfiner som hovedmateriale. “De ville have, at køkkenet skulle harmonere stilistisk med resten af huset, hvori birke-finer er et gennemgående tema,” siger Sam.

Det utroligt moderne familiehjem, som køkkenet befinder sig lige i hjertet af, er nyligt tegnet af den arkitektoniske designer Charlie Luxton. Sam Shaws vision for det usædvanlige landkøkken omfattede to hovedpunkter. Først og fremmest skulle rummet passe til resten af huset – et nyligt designet, miljøvenligt byggeri i nærheden af Stroud. Hjemmet beskrives af Sam som “en moderne terning dækket af træspåner og fyldt med zink og glas – designet til at gå i ét med omgivelserne i Cotswolds Hills.”

Skab nyt liv i din stue

For det andet skulle køkkenet være robust. “Ejeren Tara afholder vietnamesiske madlavningskurser i hjemmet og havde derfor et ønske om, at rummet i høj grad skulle føles som et arbejdskøkken,” forklarer Sam. Derfor er det krydret med adskillige smarte detaljer, der gør designet utroligt funktionelt og samtidig smukt at se på.

“Vi arbejder typisk med rammer og døre i eg og et skelet af birke-finer,” siger Sam om de køkkener, han som oftest designer. I dette tilfælde er det dog birke-krydsfineret, der tager pladsen i solen. “Det er den bedste kvalitet af krydsfiner, du overhovedet kan få,” siger Sam, “fordi det er utroligt stabilt. Dog var det den lyse farve, Tara havde forelsket sig i.” Alt træ i køkkenet kommer fra bæredygtigt forvaltede skovområder.

Tara ville have en køkken-ø, hun kunne flytte rundt på, så derfor monterede Sam gigantiske hjul på konstruktionen af birke-finer – en detalje, som er hans personlige favorit. “Jamen de er jo helt overdrevne, sindssygt tunge konstruktionshjul,” siger han, “men de ser fantastiske ud.”

Køkken-øen er lavere end gennemsnittet, men Tara er heller ikke særlig høj, og hun ønskede sig et komfortabelt arbejdsområde. Der er nedsunkne stikkontakter i gulvet, så hun kan sætte køkkenudstyr til strøm efter behov.

De antikke lampeskærme, som alle er Taras fund, hænger normalt over familiens spisebord og er dækket af fleksibelt grønt stof.

“Låge- og skuffefronter er behandlet med lud for en lysere farve – det giver dem en blød, kalkagtig fremtoning,” siger Sam. “Men kanten og de udskårne håndtag lod vi være for at få en naturlig kontrast. Tara var opsat på at give det hele et ærligt udseende.” Krydsfineret er alt sammen forseglet med en miljøvenlig, vandbaseret lak.

På tre af siderne er øen beklædt med børstet, rustfrit stål – perfekt til et arbejdskøkken. På den ene side af øen kan man se dørenes udskårne ventilationsslidser: Indeni er der skuffer med spaltede bunde til opbevaring af grøntsager. “Det kommer aldrig til at fungere helt som et afkølet spisekammer,” siger Sam, “men grøntsager holder sig friske i længere tid, når de opbevares på et sted med god luftgennemstrømning.”

Køkkenet bliver oplyst fra tre lyskilder: Lys fra under hylderne (mere om det senere), overhængende lamper og den skræddersyde belysning over køkken-øen, som Tara bad Sam om at kreere efter hendes specifikationer. Den er fremstillet af douglasgran, beregnet til gulvbelægning, og indeholder en stribe LED-lys. “Den lyser ret skarpt,” siger Sam, “og når man vender køkken-øen rigtigt, oplyser lampen arbejdsoverfladen i hele dens længde.”

Virksomheden ‘Sustainable Kitchens’ skræddersyede både bordplader, komfurets bagplade og køkken-øen i samarbejde med en stålforarbejdningsvirksomhed: 1 mm tykke, børstede stålplader blev således påhæftet krydsfineren med varme- og vandresistent lim. Underpanelet er i øvrigt også af rustfrit stål. “Det viderefører den der robusthed,” siger Sam. Pladen bag komfuret blev fremstillet med den samme proces, med med to plader, der blev påsat direkte på væggen.

Hylden over køkkenbordene, som løber hele vejen langs begge solide køkkenvægge i ét langt stykke douglasgran fra Danmark – samme materiale som gulvene. Tara bestilte med vilje lidt mere gulvbelægning, end der var brug for, da hun havde planer om at bruge det flere steder i køkkendesignet. Sammen fandt hun og Sam på ideen til den lange hylde.

Lav et unikt børneværelse

“Vi ville have den til at se ren og strømlinet ud,” siger Sam om det flydende design. “Men da gulvbrædder i douglasgran er ret tynde, er det svært både at skjule ophængene og gøre hylden stærk.” Hemmeligheden er den smarte “kasse-struktur”, som tilbyder støtte og tilfører styrke uden at kompromittere den strømlinede visuelle effekt.

De horisontale dele af hylden har alle varme, hvide LED-lysrør indlagt i undersiden. “De oplyser nok til at fungere som arbejdsbelysning,” forklarer Sam, “men fungerer også rigtig godt som stemningsbelysning.”

Sam integrerede emhætten i en specialbygget kasse, fremstillet af det samme douglasgran som hylderne. Ovenover kassen er der en udsugning. Fordi huset er designet til at være så godt som miljømæssigt neutralt, bliver udsugningen ikke ført direkte ud til siden af bygningen. I stedet bliver luften suget opad og ind i en varmeveksler over loftet, som genbruger luftens varme og udleder den overskydende kolde, fugtige luft.

Vault-vasken har en kant, der passer under bordpladen i rustfrit stål, hvori den er svejset fast. Bordpladens metal “folder op” mod bagpladen, som derefter folder sig over toppen “som inddækningen på et tag,” siger Sam, “og det er det, der holder den vandtæt.”

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.