Udefra
Udefra
Hall
Køkken
Stue
Soveværelse
Soveværelse
Badeværelse
Stue på 1. sal
Før ombygning

Billede 1/10: Udefra

Foto: Frederikke Heiberg

Ny førstesal gav 60’er huset lys og luft

 

Engang var Britta og Lars Lynges hvide luksusvilla et lille, anonymt 1960’er-hus i røde sten. Men huset var fuld af muligheder, og med hjælp fra en arkitekt fik parret forvandlet villaen til en lys og spændende bolig med formidabel udsigt og masser af vægplads til Lars’ egne malerier.

En gordisk knude

Hvordan forenes skrå vægge på en ny førstesal med store malerier og ønsket om mere vægplads? Det blev udfordringen, da Britta og Lars Lynge byggede om. Parret havde netop skiftet deres store villa ud med et mindre hus, og det stod hurtigt klart for dem, at de blev nødt til at bygge til.

Lars Lynge er nemlig kunstner, og parret ønskede sig mere dagslys og bedre plads til de store malerier. De havde masser af idéer selv, men valgte alligevel at alliere sig med arkitekt Merete Nielsen fra Danske BoligArkitekter.

Vores oprindelige plan var at bygge huset ud i længden – og ikke i højden. Det ville jo give nye, store vægge og masser af plads til malerierne. Men da vi så den første skitse, som arkitekten lavede efter vores egen idé, var det tydeligt, at det ikke var den ‘rigtige’, fortæller Britta Lynge.

» Se mere fra dette hus Danske Boligarkitekter

Før
Foto: Frederikke Heiberg

Arkitekt Merete Nielsen tegnede så det, hun så som den bedste løsning – nemlig en ekstra etage på det eksisterende hus. Problemet var en kommunal byggeregel, der siger, at husene i området ikke må have to etager med lige ydervægge på første sal, men højst bygges i 1½ plan. Det betød, at førstesalen ville få skrå vægge, siger Merete Nielsen.

Arkitekten ville en anden vej

Men i forhold til parrets ønske om plads til malerierne fokuserede hun ikke på tilbygningen, men på det eksisterende hus. Med den ekstra plads på første sal kunne der fjernes vægge og sammenlægges værelser, og resultatet ville være en stueetage med store, reelle rum og masser af ubrudt vægplads.

Efter
Foto: Frederikke Heiberg

Lars Lynge var på forhånd skeptisk over for de skrå vægge på første sal. Et hus i 1½ plan var ikke det, jeg ønskede, men jeg kunne godt se, at førstesalen ville give det gamle hus helt nye muligheder. Merete Nielsens idé med at kombinere store kviste og et loft, der var åbent til kip ville give vægplads – og masser af lys og udsigt. Og det viste sig at holde stik, siger Lars Lynge.

Vi boede i huset i knap et år før, vi gik i krig med ombygningen – både for at lære det at kende, men også for at finde ud af, hvordan vi gerne ville bo i fremtiden. Vi havde mange overvejelser – også om, hvorvidt grundens værdi kunne bære, at vi satte en masse penge i projektet, og det kunne det heldigvis, fortæller Britta Lynge.

For huset har en unik beliggenhed med en fantastisk udsigt over Horsens Fjord – en beliggenhed, der var altafgørende for parrets beslutning om at købe huset.

Vi har gået mange ture i byens kvarterer for at indkredse det område, vi helst ville bo i. Så dukkede dette sted op, og det lå fantastisk. Men huset var simpelthen så kedeligt, fortæller Lars Lynge og fortsætter:

Men heldigvis så Britta potentialet, og man kan jo ændre alt, bare ikke beliggenheden.

Se flere af arkitekt Merete Nielsens projekter her

Sådan gjorde de

Familien fik: En ny førstesal på 132 m2 med udgang til en 15 m2 stor udsigtsterrasse. Totalombygning af stueetagen med ny, åben planløsning med større og mere reelle rum. Renovering af kælderen, udskiftning af gamle døre med skydedøre, nyt køkken og to nye badeværelser samt nye gulve overalt.

Proces: Arkitekten har leveret tegningerne samt styret ansøgningerne til relevante myndigheder og leveret byggetegninger til håndværkerne.

Materialevalg udvendigt: Hvidpudset facade, sorte tegl, zinkinddækninger omkring kviste. Altanrækværk i hærdet glas. De gamle vinduer er erstattet med store glaspartier, der kan åbnes.

Materialevalg indvendigt: Asketræsgulve fra Timberman, køkkenelementer fra Invita og baderumsmøbler fra Svane.

Pris inkl. arkitekthonorar: Ca. 2 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk