Åbner i et nyt vindue

Billede 1/19

Foto: X-Po Arkitekterne

Modernistisk og miljøvenlig villa i Hillerød

 

Hver en detalje er nøje overvejet i det arkitekttegnede familiehjem, hvor der ikke er sparet på materialerne.

Store, hvide flader og imponerende vinduespartier er det første, man får øje på, når man kommer til det arkitekttegnede etplanshus i Hillerød nord for København. Men når man kommer indenfor i hjemmet, der er tegnet af Per Hansen – indehaver af X-Po Arkitekterne – tilbage i 2007, er det i høj grad materialevalget og sansen for detaljerne, der gør indtryk. Efter en del udfordringer i forhold til godkendelse fra myndigheder stod huset færdigopført i 2012. Kom med indenfor i det luksuriøse hjem!

Inspirationen til husets udtryk har arkitekt Per Hansen fundet ved at kigge tilbage i arkitekturhistorien. “For os var det vigtigt at skabe en bygning, der havde identitet. Den hvide modernisme fra 1930’erne arbejder med store, hvide flader, der giver stilhed og ro til en bygning. Og det mente vi kunne klæde netop dette hus rigtig godt, så det passede ind i naturen og omgivelserne,” fortæller indehaveren af X-Po Arkitekterne. “Vi var ude på at skabe en harmonisk bygning, hvor det indvendige passede med det udvendige,” tilføjer han.

Det afgørende var altså at designe en harmonisk bygning, hvor alle detaljer og materialer matcher hinanden og tilsammen skaber et helstøbt hjem. Men i ligeså høj grad lå det Per Hansen på sinde at skabe en grøn og energivenlig bolig. “Vi har tænkt energiforbruget ind i arkitekturen ved at isolere bygningen efter gældende bygningsreglement blandt andet udstyret det med jordvarme, der gør, at huset karakteriseres som et A-klasse hus energimæssigt,” forklarer Per Hansen. X-Po Arkitekterne har undervejs rådgivet sig med ingeniørfirmaet Erasmus, der blandt andet har stået for beregningerne af statik og varmetab i boligen.

Hjemmets oprindelige ejer og første beboer, der hyrede X-Po Arkitekterne til at tegne huset, ønskede en luksuriøs og visionær bolig med materialer i bedste kvalitet. Men derudover havde Per Hansen rimelig frie hænder til at tegne og udvikle projektet. “Vi havde en tanke om, at huset skulle have en midterdel, hvor bygningen blev samlet, og hvor familien også kunne samles socialt. Det er lykkedes med køkken-alrummet, der samtidig er bindeled mellem husets to vinger. Det bliver helt naturligt husets akse eller renæssancedel, som vi kalder det i fagsprog,” forklarer Per Hansen. Renæssancen var blandt andet kendt for sit fokus på symmetri, som arkitekten har tilført bygningen med de to ens, spejlvendte vinger på hver side af køkken-alrummet.

Find mere inspiration til moderne køkkener

Midterdelen var dog en designmæssig udfordring for X-Po Arkitekterne, da det både skulle fungere som samlingspunkt i huset og som passage mellem hjemmets andre dele. “Vi skulle designmæssigt sørge for, at passagen ikke generede arbejdet i køkkenet, og derfor målte og beregnede vi nøje, hvor stor afstanden mellem passage og køkken skulle være for at imødekomme begge behov,” siger Per Hansen.

Køkken-alrummet skulle desuden sørge for, at spisestue og køkken flyder ud i ét. Derfor blev løsningen en køkkenø med plads til barstole, der understreger rummets sociale funktion. “Desuden valgte vi at lægge det samme gulv i både køkken- og spiseafdeling såvel som i gang, værelser og stue, så husets vinger bliver bundet naturligt sammen med midterdelen,” fortæller arkitekten.

Et vigtig ønske fra husets første ejer var, at hele boligen skulle være udstyret med rigelig opbevaringsplads i de forskellige rum. Blandt andet er køkkenet udstyret med mange speciallavede og indbyggede skabe. “Det eneste rum, der ikke er indbygget opbevaringsplads i, er det lille badeværelse og stuen. Vi valgte også at gøre værelserne så tilpas store, at det er muligt at installere ekstra opbevaringsmuligheder, hvis man ønsker det på et senere tidspunkt,” fortæller Per Hansen.

Husets midterakse er karakteriseret ved et overvældende stort lysindfald takket være de store glaspartier ud til terrassen. Det skrå loft åbner desuden op for ekstra meget lys ind til spisestuen. “Loftet og taget på bygningen har en hældning på 10 grader, så det bliver højere ud mod haven og giver på den måde bygningen en særlig åbenhed,” forklarer arkitekten. Den rummelige loftshøjde og den lille hældning bidrager også til at skabe et åbent og spændende rum i spisestuen, hvorfra man har direkte udsigt ud til de grønne omgivelser.

Udvendigt har X-Po Arkitekterne gjort sig mange strategiske overvejelser for at skabe naturlig sammenhæng mellem interiør og eksteriør. Terrassen med udendørs spiseplads er eksempelvis placeret lige ved midterdelen af huset, tæt på køkken-alrummet.

Rundt om bygningen leder en sti med lyse fliser. “Hvis det regner kraftigt, og du har græs omkring bygningen, vil det give en masse mudder og slagregn ind på vinduerne. Så fliserne sikrer både, at du kan gå hele vejen rundt om bygningen, men fungerer også som en praktisk løsning, så du undgår at få mudder ind på glasfacaderne,” forklarer Per Hansen.

De store glaspartier, der også udgør flere af husets hjørner, er nøje overvejet, lyder det fra arkitekten: “Der er en hårfin balance mellem at tage en masse natur ind og så samtidig skabe privatliv. Kunden her havde det helt fint med de store vinduer, som spiller rigtig godt sammen med de store, hvide flader. Det trækker en masse natur og sollys ind i bygningen,” fortæller Per Hansen.

Da huset ligger isoleret af træer og med en forholdsvis stor afstand til naboer, er der ikke frit indsyn på grunden, og det har også har været en medvirkende årsag til, at man ikke behøvede spare på de store vinduer, der er blevet en central del af husets identitet.

Se billeder af facader i skandinavisk stil

At flere af husets hjørner er blevet inddraget til vinduesfacade fra gulv til loft hænger sammen med et specifikt ønske fra bygherren. “Han ville meget gerne have en udsigt over haven, så det endte blandt andet ud i det store hjørnevindue, hvor man har kig fra badekarret til både have og bæk,” forklarer Per Hansen.

Arkitekt Per Hansens 3 tips til dig, der overvejer at få opført et arkitekttegnet hus:

  1. Det er ikke nødvendigvis dyrere med et arkitekttegnet hus end et typehus. Så undersøg mulighederne, inden du tænker, at det arkitekttegnede budgetmæssigt ikke kan lade sig gøre.
  2. Et vigtigt designparameter for en arkitekt, der skal tegne et hus, er selve stemningen. Derfor kan man med fordel stille sig selv spørgsmålet: “Hvilken stemning ønsker jeg, når jeg træder ind i et rum”. Derudover er det godt at have gjort sig tanker om de forskellige rums funktioner.
  3. Man skal være klar over, at der skal tages mange beslutninger i fællesskab med arkitekten undervejs i processen, så projektet ikke løber løbsk. Til gengæld sikrer man sig, at man får et skræddersyet hus med optimale løsninger.

Bygherren gav X-Po Arkitekterne rimelig frie tøjler til at tegne huset, men valget af materialer stod han primært selv for. Eksempelvis var han fast besluttet på, at materialerne skulle være af høj kvalitet, og både køkken og bad er eksempelvis fra Hanstholm, mens al sanitet i begge badeværelser er italiensk design.

“Men vi var selvfølgelig inde over beslutningerne for at sikre os, at de materialer han valgte, stadig bidrog til en helhed i brygningen, som vi rådgav ham om undervejs,” understreger Per Hansen.

Når det kommer til belysning, er lofterne i de fleste rum udstyret med spots, der kan lysreguleres via en smartphone. Desuden er der musik koblet til højtalere i stort set alle rum, og sidst men ikke mindst er alle husets rum udstyret med gulvvarme. “Alt i huset hænger sammen i en helhed ned til mindste detalje,” pointerer Per Hansen.

Overordnet set har X-Po Arkitekterne rådgivet bygherren om stort og småt i det modernistiske byggeri i Hillerød, mens de ikke har haft noget med selve møbleringen at gøre.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.