Åbner i et nyt vindue

Billede 1/11

Hus & Facade i Klassisk stil
Foto: Houzz

Moderne, tidløst køkken til stråtækt hus

 

Når man opfører en tilbygning til en historisk ejendom, er den bedste løsning ikke nødvendigvis at genskabe den originale stil, men derimod at gå efter noget helt anderledes. Det var absolut den tilgang, køkkendesigneren Alex Saint fra bulthaup by Kitchen Architecture havde, da han begyndte på udbygningen af dette gennemført klassiske, stråtækte hus i Cheshire.

I stedet for at kaste sig ud i en traditionel stenudbygning valgte han i samarbejde med ejerne og de lokale myndigheder at prøve kræfter med en moderne glasstruktur, der ikke forstyrrer den eksisterende ejendoms udtryk. “Målet var at skabe en fuldstændig ren og enkel tilbygning til huset”, siger Saint. Resultatet er intet mindre end raffineret, tidløst og vidunderligt veloplyst.

Hjemmet er et klassisk, fredet hus med stråtag i Knutsford, Cheshire, så forståeligt nok krævede det en del møder med byggemyndighederne at blive enige om det helt rigtige design til den nye køkkenudbygning.

Efter at have kigget på nogle mere traditionelle planer faldt parrets og designerens valg på denne markante, moderne glasaffære. “Tilbygningen generer ikke den originale bygnings udtryk,” siger Saint, “og det var heller ikke nødvendigt at foretage de store ændringer på selve huset.”

Strukturelt set manglede der bare en åbning i sidevæggen, som kunne lede ud til det nye køkken. Det forhenværende køkken lå i husets venstre side, som i dag huser en stor hall.

Da strukturen nærmest udelukkende er bygget af glas, var der en del udfordringer i forhold til køkkeninstallationer og apparater. “Fra starten var der meget, der skulle gennemtænkes. For eksempel havde vi jo ikke noget sted at fastgøre de høje skabe,” forklarer Saint.

En lav væg løber langs to af udbygningens tre sider, og de nederste enheder er fastgjort på den. “Det betød, at vi virkelig måtte gennemtænke køkkenets form og funktion omhyggeligt, så vi ikke behøvede at fæstne noget i højden,” tilføjer Saint. “Alt skulle bogstaveligt talt planlægges med millimeterpræcision.”

Valget af glas som hovedmateriale medførte også komplikationer i forhold til varme og ventilation. Et dobbelt lag glas sikrer, at temperaturen ikke svinger for meget om vinteren. Men skydedørene, som blev indsat for ikke at blokere gennemgangen til terrassen, skal helst holdes åbne på varme sommerdage, så en lille brise kan suse ind. Egetræet til baren måtte også behandles med UV-belægning for at kunne holde til sollyset.

Saint skabte et moderne, men klassisk køkkendesign med strømlinede, hvide skabe og bordplader. “Grundfarven er faktisk en blød, mat hvid, der næsten grænser til grå,” forklarer han. “Vi ville ikke gøre udtrykket alt for skarpt, så vi valgte noget mere underspillet. Overfladerne er også lette at rengøre og tiltrækker ikke pletter, som blanke udgaver gør,” tilføjer han, “hvilket jo er ret ideelt, da der er så meget naturligt lys i rummet, at eventuelle mærker ville kunne ses med det samme.”

En mikrobølgeovn, en varmluftsovn og en varmeskuffe har fået plads på venstre side af vasken. Et skab længere til venstre huser en smart opbevaringsenhed med en udtrækkelig hylde. Brødristeren, elkedlen og andre apparater opbevares heri – med stikkene siddende permanent i stikkontakten – og kan naturligvis trækkes ud efter behov.

Håndvasken er indbygget i den laminerede bordplade og har en 55 cm stor vast i rustfrit stål, så den kan rumme selv store bradepander. Kronen på værket er en vandhane med et udtrækkeligt hoved og en ekstra hane til kogende vand.

Bliv inspireret til et nyt køkken

Moderne køkken
Foto: bulthaup by Kitchen Architecture

Lav et unikt børneværelse

Designet er udsprunget af familiens ønske om et socialt rum. “Kokken vil altid kunne nyde en fantastisk udsigt gennem vinduet over vasken eller ud over haven. Når der er gæster, er baren et oplagt sted at sidde, hvilket i øvrigt holder dem sikkert ude af madlavningszonen,” forklarer Saint.

Til højre for vasken findes en hævet opvaskemaskine, så ejerne ikke behøver bøje sig ned for at stable tallerknerne. Skabet ovenover byder på trykåbning, ligesom skuffen nedenunder gør. Ved siden af opvaskemaskinen står et køleskab i fuld højde.

Egetræsbaren fungerer som et materialemæssigt modstykke til alle de hvide køkkenenheder. “Den har et dejligt håndlavet udseende,” siger Saint. Træet er boltet til selve enhederne, og bordpladen er skåret omkring det.

I skabene under baren er der yderlig opbevaringsplads, og de har også trykåbninger, hvilket får den side af køkkenet til at se mere strømlinet ud. Håndtag er altså forbeholdt de mere funktionelle områder. “Hvis der er for mange håndtag, kan man jo ikke se skoven for bare træer,” siger Saint. “En god balance mellem de to stilarter resulterer i et mere velovervejet udtryk.”

Både skabe og køkkenborde er i laminat. Bordpladen er 10 mm tyk og har samme farve som skabsenhederne. “At nøjes med én farve og ét materiale giver arrangementet et homogent look. Vi ville have det til at fremstå som én stor enhed,” forklarer Saint.

Lige nedenunder komfuret er der to stikkontakter, så man også kan bruge apparater på køkken-øen. Belysningen er holdt så minimal som overhovedet muligt og er monteret langs et skinnesystem, så man let kan flytte rundt på og tilføje dele. Ejerne har selv skaffet flisegulvet, som passer fuldstændigt til terrassens belægning og giver en flydende overgang mellem inde og ude. Samtidig er bittesmå lys blevet monteret i gulvet for yderligere visuel effekt efter mørkets frembrud.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.