Fra haven
Stue
Køkken
Køkken
Trappe
Bad
Terrasse
Indgang
Plantegning

Billede 1/9: Fra haven

Set nede fra skrænten virker det nærmest som om, at villaen består af flere huse. Men huset er formet som en hestesko, hvor den ene side vender udad for at sikre maksimal udsigt til fjorden. Arkitekt Nanna Bering har valgt materialer, der passer ind i omgivelserne, og har blandt andet beklædt huset med grå teglsten og zink. Den øverste balkon ligger uden for stuen, og til den nederste terrasse er der udgang fra de to gæsteværelser i underetagen. Fra alle rum kan man nyde udsigten til fjorden.
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Moderne funkis med fjordudsigt

 

Et pensionistpar fik deres arkitektdatter til at tegne et moderne, praktisk og energirigtigt hus, som allerede er blevet belønnet med en arkitekturpris.

Når en arkitekt skal tegne et hus, er det både nødvendigt med et grundigt kendskab til de mennesker, der skal bo i det, og til den grund, som det skal bygges på. Og her må man sige, at arkitekten Nanna Bering var særdeles godt klædt på, da hun fik opgaven at bygge et nyt hus på den skrånende grund ved Kolding Fjord. Huset var nemlig til hendes forældre, og det skulle bygges på grunden lige ved siden af det hus, hvor hun har tilbragt hele sin barndom.

Blot to år efter at forældrene Mogens og Bodil Bering byggede deres første hus i 1972, købte de også nabogrunden. Den blev plantet til med træer, som i løbet af årene blev til tæt skov. De årlige træfældninger var efterhånden blevet en større udskrivning, og da parrets datter i mellemtiden var gået hen og blevet arkitekt, opstod ideen om at sælge det gamle hus og bygge et helt nyt på grunden. Et hus, der skulle være mindre end det gamle og som samtidig skulle være robust, vedligeholdelsesvenligt og energirigtigt.

» Se mere fra denne bolig her

Byggegrunden var dog noget af en udfordring. Huset skulle bygges lige på skrænten et niveau længere nede end det gamle hus.

– Udfordringen var at få huset vendt rigtigt mod udsigten. Og endelig skulle der skabes nogle attraktive uderum med læ. I det gamle hus stod vinden ofte lige ind på terrassen, og det ville vi undgå her, fortæller Nanna Bering. Løsningen er blevet et nærmest hesteskoformet hus, hvor det ene ”ben” er drejet udad. Det har givet mange skæve vinkler omkring huset, men den specielle form har frem for alt givet optimal udsigt. Der er således fjordudsigt fra stort set samtlige rum både i stueplan og underetage.

– Det mest fantastiske ved vores nye pensionisthjem er lyset, der strømmer ind gennem store vinduer og ovenlysvinduerne året rundt. Vi føler virkelig, at vi er kontakt med naturen, fortæller Bodil Bering.

Huset er med sine 250 kvadratmeter ikke nogen udpræget pensionistbolig, men ejerne har tænkt langsigtet, for når det engang skal sælges, vil det også være en attraktiv bolig for børnefamilier.

– Opbygningen med en underetage har den fordel, at mine forældre ikke føler, at de skal lukke den ene ende af huset af, når de er alene i hverdagen. Og de har jo brug for den ekstra plads, når min søster og jeg kommer på besøg fra København med vores familier, siger Nanna Bering, der er medlem af Danske BoligArkitekter og indehaver af tegnestuen NB Ark.

Huset blev for nogle år siden valgt som ”Borgernes Favorit” ved den årlige uddeling af Kolding Kommunes arkitekturpris. Og som det ligger dér i det stærkt kuperede terræn ved fjorden er det da også en ypperlig repræsentant for det moderne, danske enfamilieshus.

Se flere af arkitekt Nanna Berings projekter her

Fakta om huset

Familien fik: 250 kvadratmeter arkitekttegnet villa i to planer med flere terrasser og fuldmuret garage.
Proces: Nanna Bering har stået for hele processens fra skitse til byggetilsyn, dog med konstruktive input og forslag fra hendes far, Mogens Bering.
Materialer ude: Mursten fra Randers Tegl, Unika Alexandria. Facadebeklædning i zink. Vinduer fra Amanda Vinduer i teak. Ovenlysvinduer fra Velux.
Materialer inde: Naturstensbelægning i entré og bad af Jura Grau, massive egeplanker fra Jysk Gulvdesign.
Køkken fra Svane.
Byggepris: Ca. 22.000 kr. pr kvadratmeter inklusiv fuldmuret carport og redskabsskur, men eksklusiv grund.
Nanna Bering anslår, at arkitekthonoraret for et tilsvarende projekt vil ligge på ca. 150.000 til 200.000 kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk