Åbner i et nyt vindue

Billede 1/12

Foto: ArchJT - Architecture and Visualisation

Mezzaninen gør hele forskellen i denne geniale lejlighed

 

Det var noget af en udfordring for arkitekten Jonathan Thomas og hans kone at få fat i en ejendom, der både kunne leve op til deres krav til faciliteter og kvadratmeter og samtidig tilbyde en god beliggenhed – ikke mindst fordi parret var førstegangskøbere. Da de faldt over denne et-værelses i et tidligere plejehjem fra 1800-tallet, placeret lige midt i Edinburgh, så Thomas dog øjeblikkeligt et potentiale, som formentlig kun en arkitekt ville kunne spotte.

“Lejligheden var udstyret med 4,5 meter høje lofter og tre store vinduer,” forklarer Jonathan Thomas. “Så det slog mig lige med det samme, at det nok skulle kunne lade sig gøre at indbygge en mezzanin. Dog er bygningen fredet, så jeg tog mig en snak med myndighederne om, hvordan og hvorledes det nu var med byggetilladelse – det er altid en god idé at gøre fra starten. De sagde, at så længe vi brugte glasgelændere, der ikke ville forstyrre udsigten til gesimserne, ville det ikke være et problem.”

Da køkkenet og badeværelset allerede lå, hvor de skulle, og da parrets budget var ret stramt, besluttede de sig for at lade disse rum være og simpelthen smide alle pengene efter den centrale mezzanin.

Bliv inspireret til et nyt køkken

“I stedet for at rive hele molevitten ned og starte fra bunden, byggede vi ovenpå det, der allerede var,” siger Thomas. “Jeg designede hele mezzanin-etagen, så den kunne hænge på en stålramme, der sidder fast i ydervæggene. Det var lidt af en ingeniørmæssig bedrift at få det hele til at passe sammen uden at foretage ændringer, der ville være synlige udefra.”

Da parret har meget familie og ofte er vært ved festligheder som fødselsdage og julefrokoster, valgte de at holde stueetagens opholdsområde i åbent. Spisebordet er rummets omdrejningspunkt og bliver oplyst af lange hængelamper med industriel karakter, der hænger i lange ledninger fra loftet i dobbelthøjde, hvilket resulterer i en vidunderligt dramatisk effekt.

“Målet var at have plads til mellem 12 og 14 mennesker omkring bordet,” siger Thomas. “Vi fik det fremstillet specielt til rummet, og det er lavet af genanvendte loftbjælker. Bordet har masser af personlighed, ligesom bygningen, og det gør os ikke så meget, hvis der skulle opstå ringmærker fra vinglas eller et par ridser. Det er jo bare et ekstra karakteristisk strejf, som kan minde os om alle de fantastiske tider omkring det,” tilføjer han.

“Stolene er fra en lokal genbrugsbutik. Vi forsøgte at skabe en balance mellem de moderne og de ældre, tungere møbler i rummet for at trække en parallel til ejendommens to forskellige arkitektoniske stilarter.”

Ved siden af spisestuen har et par lænestole fået plads, lige om hjørnet. De står vendt mod ildstedet og danner et intimt afslapningsområde.

“Da vi så lejligheden for første gang, havde de forhenværende ejere placeret spisebordet foran pejsen og dermed skjult den helt, hvilket virkelig var en skam. Vi havde altid ønsket os en gammel sofa med et tæppe foran pejsen, og det har vi nu,” griner Thomas.

Parret valgte at beholde de eksisterende, enkle køkkenenheder, da stred imod lejlighedens minimalistiske stil. Og så malede de ellers hele stedet hvidt fra top til tå.

“Vi testede også en hvid farve med en svag, pink undertone, men med alt træet herinde og så mange sammenspillende materialer, besluttede vi til sidst at holde det helt simpelt med en ren lav-glans hvid,” siger arkitekten.

Thomas tegnede trapperne ret minimalistisk, for at de ikke skulle stjæle opmærksomheden fra det glasbelagte mezzaninområde og det imponerende loftrum. Da parret også havde brug for at få mest mulig opbevaringsplads ud af projektet indsatte Thomas i øvrigt dybe skabe under trinnene.

Hængelamperne er tilsluttet en lysdæmper, så de kan dæmpes helt ned til stearinlys-styrke.

Imens underetagen er omdrejningspunktet for sociale aktiviteter, fungerer mezzaninen både som hjemmekontor, et hyggeligt, ekstra siddeområde, et gæsteværelse og som en hjemmebiograf. Området strækker sig i alt over 15 m2.

Skab nyt liv i din stue

“Da en hel del af budgettet var gået til selve konstruktionen af mezzaninen, var der begrænsede ressourcer at trække på, da vi nåede til møblering af lejligheden. Derfor har vi hovedsageligt holdt os til Ikea-møbler og genbrugsfund,” forklarer Thomas. “Vi faldt over sofabordet i glas på Gumtree. Det var et rigtig godt tilbud, og så spiller bordet jo så fint sammen med mezzaninens glasomrids.”

I dette alsidige, lille rum kan man slå sofaen ud til en seng, imens et filmlærred kan trækkes ned, hvis parret har lyst til en filmaften.

Parret udskiftede Ikea-sofaens fødder ud med nye, der kunne få møblet til at se en smule smartere og mere unikt ud. Egetræsgulvet går igen fra underetagen heroppe og danner en rød tråd mellem de to områder.

Dette lille hjørne af mezzaninen er domineret af et tykt glasgulv, der fungerer som en interessant visuel detalje og samtidig lader masser af lys strømme igennem til gangen nedenunder. Den lille krog er blevet en slags minibibliotek.

Parret ønskede at sætte et markant punktum mellem det åbne område nedenunder og deres private gemakker. Derfor har de brugt farver til at differentiere de to områder. “Vi gik efter en lys blå på væggene herinde,” siger Thomas. “Vi havde nemlig et ønske om at spille på forskellen mellem de to områder: Altså det lyse, luftige opholdsområde mod det lille soveværelse. Derfor fokuserede vi herinde på de hyggeligere elementer og tilføjede et malet sengebord såvel som et spejl fra genbrug.”

På det lille badeværelse gav parret de eksisterende fliser og badeelementer en grundig rengøring og erstattede bruseforhænget med en splinterny glaskabine.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.