Åbner i et nyt vindue

Billede 1/12

Foto: Louise O'Bryan

Nordisk stil og dansk design på 60 kvm.

 

Oplev et fantastisk miks af enkelhed og kreativitet i dette etværelses hjem med atelier – opført i en baghave.

Efter at have oplevet Berlins små, moderne lejligheder, ønskede designer og illustrator Karin Hearn sig et simpelt hjem i samme stil og med tilhørende kunstatelier i sin hjemby Perth, Australien. At finde noget overkommeligt og funktionelt i den populære by viste dig dog at være lidt af en udfordring.

Løsningen kom endelig, da Hearn fik lov at købe en del af en opdelt grund. Hun kontaktede arkitekten David Weir og bad ham designe et alsidigt og praktisk etværelses hjem med tilstødende atelier.

“Karin og jeg designede i samarbejde et hus, der ville passe til netop hendes livsstil og arbejde, og som kunne optimere pladsen på denne perle af en grund,” siger Weir.

“Hendes kreative inputs har været fuldkommen uvurderlige for projektet. Det er i sandhed Karins hus.”

Frem for at ansætte et større byggefirma opsnusede Hearn en arkitekt, hun mente, ville kunne se potentialet i den unikke grund. “Den smukke bygrunds udformning og hengemte beliggenhed på en stille vej åbnede for en verden af muligheder, som et almindeligt hjem ikke havde kunnet udnytte til fulde,” forklarer Weir.

Få flere tips til nordiske farvetrends

“For eksempel vender baghaven ud mod en gammel servicebane med historiske arbejderhuse og værktøjsskure; omgivelserne naturliggjorde på den måde valget af industrielle materialer.”

Det specialbyggede hus er klædt i sorte planker, mens den del, der huser atelieret, er et præfabrikeret skur belagt med specialfremstillede, bølgede fibercementvægge.

“Vi måtte importere den bølgede beklædning fra Storbritanien, efter at Karin havde spottet den i et afsnit af det britiske program Grand Designs,” forklarer Weir.

Udover at trække paralleller til de omgivende historiske bygninger måtte projektet også tilrettelægges omkring et enormt jacarandatræ, der stod lige midt på grunden. Teamet gjorde alt, hvad de kunne for at beskytte træet, og huset er designet til nærmest at folde sig omkring det. Træet giver skygge i løbet af sommeren og fungerer samtidig som en slags ekstra tag, der beskytter huset mod den hede sommervarme.

Det smukke træ voldte nu også nogle problemer, da det kom til indretningen, for dets store rødder stak netop ud, hvor fundamentpladen skulle lægges. Man endte med simpelthen at hæve pladen og indrette stuen på en platform af træ.

Takket være det begrænsede antal indre vægge og ekstremt åbne planløsning – soveværelset adskilles kun fra de øvrige områder med et gardin – kan hjemmet både virke afslappet og rummeligt samt formelt. “Hensigten med de store vinduer og manglen på vægge er, at hele hjemmet bliver ét stort, lysbadet rum, og at hele huset på den måde kan udnyttes på én gang,” siger Weir. “Om aftenen trækker man bare gardinerne for hele vejen rundt.”

De store vinduer byder omgivelserne indenfor og slører grænsen mellem inde og ude, hvilket får det lille hus til visuelt at virke noget større.

Hjemmets begrænsede størrelse betyder, at der ikke skal lige så meget varme, afkøling eller belysning til, hvilket gør det mere energieffektivt.

“Huset byder også på nogle ret fede passive designelementer – termisk masse i gulvet, nord- og sydvendte vinduer for lys og varme, utallige vinduer, der kan åbnes, så den kølende eftermiddagsbrise kan passere igennem samt god isolering overalt,” fortæller Weir. Betongulvet bidrager yderligere til effektiviteten, idet det absorberer solens varme og dermed hjælper med at holde huset opvarmet om vinteren.

Både køkkenet og stuen åbner op til haven via de store skydevinduer, der byder naturen indenfor. På en god sommerdag flyder hjemmet nærmest sammen med haven, himlen og de utallige jacarandagrene ovenfor.

Væggene i hjemmets indre er kridhvide, hvilket får Heams kunst til virkelig at træde i karakter ligesom de øvrige farvede detaljer og det sorte trækøkken.

Find mere inspiration til retro-stil

Dørene er malet iøjnefaldende nuancer for at komplimentere Hearns muntre illustrationer og understrege de små farvestrejf, der er spredt omkring i indretningen. Hertil kommer, at de sprudlende døre giver varme og dybde til den ellers grå og hvide kasse af et hus.

Badeværelset med det samme glatte betongulv som resten af huset er udstyret med et skrigende orange ovenlysvindue. “Vi har konstrueret vinduet med et intenst orange polycarbonatprodukt, og når solen skinner, får hele rummet et glødende orange skær,” siger Weir.

I atelieret reflekterer de nøgne, rå krydsfinerplader Hearns længsel efter enkelhed og et kreativt rum fyldt med lys. Den gule skydedør åbner direkte op til vejen og byder kunder såvel som gæster velkommen.

På den sydvendte side af atelieret strømmer et blødt lys gennem de gennemsigtige, bølgede polycarbonatplader, der kommer fra Italien og har til formål at matche de sorte ydervægge.

Det lille hjem har arkitektens stærke samarbejde med kunden at takke for sin smukke udformning. “Karin havde en finger med i spillet hele vejen igennem – hun byggede endda nogle af skabene og monterede atelierets loft. Hun arbejdede sammen med os fra ende til anden for at sikre, at hver eneste designbeslutning harmonerede med husets stil og attitude,” slutter Weir.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.