Stue
Soveværelse
Gang
Entré
Køkken
Spisestue
Stue

Billede 1/7: Stue

Foto: Christina Kayser Onsgaard

Lejlighed vendt på hovedet

 

Caroline og Thomas flyttede fra 120 m2 til 75 m2. Se her, hvordan de fik plads til det hele på den halve plads med en ny og bedre planløsning og masser af opbevaringsplads, der udnytter hver en cm2 i den lille lejlighed.

Man skal have øje for de gode muligheder, når de duk­ker op lige foran snuden på én. Det havde Thomas og Caroline Qvist Abel, da de første gang så den lille lejlighed på det ydre Frederiksberg. For de fleste ville nok have stukket hovedet ind, kastet ét blik på det lille, mørke køkken og de små, dunkle stuer og sagt ellers tak.

Det var Thomas, der først spottede lejligheden i forbindelse med sit arbejde som rekvisitør på en dansk film, hvor boligen blev brugt som location til scener med et slumkøkken. Til gengæld var en altan med nedgang til den frodige gårdhave ved at blive knappet på facaden, og området tæt ved Zoologisk Have var skønt – en kærkommen kontrast til parrets daværende hjem ved siden af Ung­domshuset på Jagtvej.

– Det første, vi tænkte, var, at ALT skulle laves om. Men mulig­hederne var der – også selvom lejligheden nærmest var halvt så stor som det, vi kom fra. Vi havde ret tidligt en fornemmelse af, at planløsningen skulle spejlvendes, fortæller Thomas Abel.

» Se mere fra denne bolig hos Danske BoligArkitekter

Plantegning
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Den del af ombygningen måtte Carolines mor, Gitte Falk, der er arkitekt og medlem af Danske BoligArkitekter, med ind over. Især da alle kvadratmeter skulle i spil, når parrets nuværende hjem på 120 m2 skulle ned i den nye lejligheds kun 75 m2.

Løsningen blev, at lejlighedens køkken og soveværelse, der lå i forlængelse af hinanden, blev åbnet op til ét stort kombineret køk­ken-alrum og opholdsstue mod gården – mens de to mørke stuer blev indrettet til tre funktionelle værelser mod gaden. Altså at plan­løsningen blev vendt på hovedet.

Alt fra den store lejlighed, de kom fra, skulle finde en plads i den lille nye, så arkitekten kortlagde sammen med Caroline og Thomas behovet for opbevaringsplads. Samtidig blev vægge flyttet, og der skulle findes plads til et badeværelse.

– Her er absolut ingen spontane løsninger! Hver gang vi fik en idé, så kom Gitte og gik det igennem med os. Det var som at lægge et gigantisk puslespil, fortæller Thomas Abel.

En af lejlighedens mere markante opbevaringsløsninger er den kæmpestore reol, der udnytter den bærende væg i hele stuens længde. Langs den kører en original, gammel stige på en skinne, så man nemt kan komme til de øverste hylder. Stigen faldt Thomas Abel over i en gammel legetøjsbutik i Sydhavnen, der var ved at lukke.

– Den er bare ét eksempel på de skæve fund og historier, der knytter sig til lejlighedens møbler, og som afspejler, at vi elsker at støve rundt på loppemarkeder, forklarer Thomas.

Se flere af arkitekt Gitte Falks projekter her

Fakta om ombygningen

Familien fik: En ny planløsning med stort køkken-alrum og udgang til altan og gårdhave. Tre funktionelle sovevæ­relser, nyt bad samt masser af gen­nemtænkt opbevaringsplads, bl.a. en specialbygget reol i stuen.

Proces: Arkitekt Gitte Falk har leveret tegninger og idéer til ombygningen samt rådgivet omkring det byggetek­niske, bl.a. installationer og nedrivning af bærende vægge. Derudover har hun kortlagt parrets behov for opbevarings­plads og tegnet skabe og reoler, der passer præcis til parrets ting. Thomas pillede tre måneder ud af kalenderen og stod selv for det meste af byggeriet. En møbelsnedker har hjulpet med det specialbyggede inventar.

Materialevalg indvendigt: Alle gulve er malet med gulvmaling i en lyseblå farve (NCS S 1005-B20G), køkkengul­vet er belagt med grøn linoleum, nye skydedøre i oregon pine, køkken i bir­kekrydsfinér og linoleum, badeværelse med marmorpuds.

Pris inkl. arkitekthonorar: ca. 0,3 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk