Åbner i et nyt vindue

Billede 1/14

Foto: Nooks

Lejlighed har gennemført moderne hotelstil

 

Loftlejligheden i Stockholm blev renoveret og er nu et harmonisk hjem med hotelfølelse og personlig kunst.

Da Christian Albinsson besluttede sig for at lave sin lejlighed på Norrmalm i Stockholm om, skulle det vise sig, at tredje gang er lykkens gang for renoveringseksperten. Han har nemlig gjort karriere på Stockholms hårde boligmarked ved tidligere at totalrenovere to andre lejligheder. Men dette projekt viste sig at ende som et hjem til ham selv. “Jeg har boet her i to år nu, det er rekord,” siger Christian. “Jeg begyndte i princippet fra nul og rev alting ned, så der kun var betonvæggen tilbage. Det er et stort arbejde, og der sker altid noget uforudset, som man er nødt til at håndtere. Plus det, at man jo skal bo i en kuffert imens.”

“Til at begynde med kunne jeg ikke noget selv, men har lært det efterhånden. De første gange laver man mange fejl. Den mest almindelige er måske, at planen om bestillinger og leverancer ikke passer til byggeprocessen – så står projektet i stampe, hvilket fører til unødige kompromisser. Men denne gang var der ingen store kompromisser, for nu havde jeg lært, hvordan det skulle gøres.”

“Dette er mit tredje projekt i Stockholm, og mit bedste råd er at ansætte en kyndig person til at tegne og et rigtig godt byggefirma. Med indretningsarkitekter fra Covet og Brame Bygg har jeg klaret det godt, særligt i denne lejlighed. Jeg har brugt det samme hold ved alle renoveringerne, så vi har efterhånden lært hinanden at kende, og de ved, hvad jeg vil have.”

Skab nyt liv i din stue

Denne gang ville Christian have et hoteltema med en enkel, stilren og tidsløs følelse. “Lidt luksuriøst… men jeg vil ikke misbruge det ord. Det er en kliché. Præcis som mig, en 35-årig singlefyr fra landet, der arbejder i medieverdenen. Jeg er jo en rendyrket kliché!”, udbryder Christian og griner.

Loftbjælkerne i lejligheden er slebet og bejdset i en mørkebrun farve, som er iøjnefaldende foran de hvide vægge. Der er højt til loftet, og der er sat nye loftvinduer i. Christian gjorde det samme med den første lejlighed, han renoverede. “Det var dén, der gjorde boligkarrieren her mulig for mig – jeg fandt en lejlighed på Sveavägen med to meter til loftet, som kunne hæves betydeligt. Det er faktisk min beskedne erfaring, altså at de havde andre idealer i 90’erne – loftlejlighederne, der blev bygget dengang, har lofter som kan hæves meget. Og eftersom mægleren ikke havde taget det med i beregningen, var det en gevinst efter renoveringen.”

Væggene i lejligheden på Norrmalm valgte Christian at beholde, som de var, og blot male dem. Han synes selv, at lejligheden som udgangspunkt kan virke lidt upersonlig, hvilket er en konsekvens af hotelstilen. Det har han løst ved at indrette med farverige lænestole og gennemgående bruge kunst lavet af vennen Jesper Molin.

“Billedet er malet af min ven, som jeg er vokset op sammen med, og som jeg startede mit første firma sammen med. Jeg tænkte, at det kunne være sjovt kun at have hans ting herhjemme. Han er desuden også fotokunstner, så fotografierne er også hans.”

Lejligheden har flere runde vinduer med milevid udsigt.

“Efter hvad jeg har hørt, blev denne lejlighed bygget som skrivehybel til forfatteren Pär Wästberg. Så han har siddet her og skrevet bøger for længe siden.”

Køkkenet er fra Ikea, men har fået installeret andre låger. Christian synes ikke, der er nogen grund til at købe et svinedyrt køkken, når det fungerer lige så godt bare at fokusere på overfladen. Ikea er god til det funktionelle, mener han.

Terrassen har en skøn udsigt over Norrmalms tagrygge. Men ikke alle detaljer i projektet har fungeret perfekt, erkender Christian, og beder om råd: “Nogle gange laver man fejl. Jeg ville have et stort og højt bord, så man kunne sidde og være social. Men det, jeg valgte, kunne tydeligvist ikke klare vejr og vind, så det gik i stykker. Jeg ved ikke, hvad jeg skal vælge nu, men overvejer at sætte en stor hængekøje op, da der er sol på terrassen i løbet af dagen”.

Den åbne pejs var allerede i lejligheden og er bare blevet frisket op med et lag maling.

Soveværelset i lejligheden er afskærmet med en trendy glasvæg. Den blev bestilt via byggefirmaet og passer perfekt til det lille skæve rum. “Glasvæggen byggede vi i stedet for en almindelig væg for at få mere lys ind, og den blev virkelig fin, synes jeg. Den er et godt eksempel på, hvorfor det kan betale sig at bruge professionelle, det får man det bedste slutresultat ud af.”

Det oprindelige køkken og et lille toilet blev lavet om til et større badeværelse med boblebad. “Køkkenet var ikke særlig godt, der var lavt til loftet, og jeg kunne ikke engang gå oprejst der. Toilettet var meget lille og mørkt, så jeg rev en væg ned og byggede en anden. Det første, jeg fik øje på ved fremvisningen, var, at man kunne bygge et boblebad ved det runde vindue! Det er ikke hver uge, jeg bader her, men når jeg har spillet håndbold og kommer hjem fra træningen en vinterdag, er det rigtig dejligt at kunne flyde her, lytte til sportsradioen gennem højtalerne herinde og åbne vinduet på klem. Det bliver næsten som et dampbad.”

“Vi var usikre på, om der faktisk var plads til boblebadet i rummet. Det var svært at få det på plads i det lille indhak. Det var på et hængende hår, men det lykkedes.”

Gør din nabo jaloux på din have

De indbyggede skåle i messing er en anderledes opbevaringsløsning og en spændende kontrast til fliserne.

Strømlinede møbler får badeværelset til at føles større, og de guldfarvede detaljer matcher skålene i messing ved boblebadet.

“De sekskantede fliser fik jeg inspiration til fra et hotelbadeværelse, som jeg fotograferede. I det hele taget tænkte jeg på hotelværelser, da jeg lavede lejligheden. Det er måske ikke det bedste til børnefamilier, men for mig er det perfekt.”

Den prægtige bygning er fra begyndelsen af 1900-tallet. Ud over forfatteren Pär Wästberg har den også huset ambassadører gennem årene, blandt andre fra Rusland. Christian er fascineret af Stockholms evne og vilje til at bevare byens ældre bygninger i stedet for at rive ned og bygge nyt, som man ser i mange andre byer.

“Ulempen er dog, at ting ofte går i stykker på selve bygningen. Men jeg synes, at fordelene opvejer ulemperne, særligt når man oplever smukt renoverede lejligheder. Det er interessant, at alle i Halmstad, hvor jeg kommer fra, vil bo i de nybyggede bygninger, mens mange i Stockholm vil bo i gamle lejligheder. Hvad mon årsagen er til det?” undrer han sig.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.