Efter ombygning
Før ombygning
Køkken og gang
Køkken
Udsigt
Udefra

Billede 1/6: Efter ombygning

Foto: Christina Kayser Onsgaard

Køkken i haven

 

Eller næsten … I hvert fald rykkede familien i dette hus et stort skridt nærmere lyset og alt det grønne, da en nedslidt udestue fra 1970’erne blev byttet ud med en ny køkkentilbygning, der som en ekstra gevinst gjorde hele huset kønnere – både udvendigt og indvendigt.

Lyset lokker, drager og trækker alle gæster i Susanne og Jespers hus direkte ud i køkkenet. Faktisk bliver man mere eller mindre ført gennem huset og de to trin derned, fordi det lyse, højloftede og åbne spisekøkken bare ligger der og frister med haven som grønt bagtæppe. Familiens nye køkkentilbygning har æn­dret hele adfærden i huset. Nu er det her, man stiller sig med morgen­kaffen, kigger på himlen, haven og dagen, der er ved at finde sin form.

Sådan var det bestemt ikke, før Susanne og Jesper fik arkitekt Anette Meldgaard fra Danske BoligArkitekter til at komponere tilbygningen og forvandle deres uskønne 1970’er-udestue til en harmonisk og funktionel del af huset. I over 10 år nåede familien faktisk at bo her, mens de fra det gamle køkken og spisepladsen kiggede direkte ud i det mælkehvide plasttag på udestuen.

Med tiden blev udestuen en mere og mere irriterende forhindring mel­lem familien og haven. Derfor kontaktede Susanne og Jesper arkitekten Anette Meldgaard, og hun havde masser af idéer til, hvad man kunne bygge i stedet. Faktisk hele tre konkrete forslag.

» Se mere fra dette hus hos Danske BoligArkitekter

Plantegning
Foto: Danske BoligArkitekter

Alle tre forslag arbejdede med samme budget, men familien valgte denne løsning på grund af terrassen, adgangen til haven og det prakti­ske skur, der blev bygget til. Indenfor er tilbygningen bygget op omkring køkkenfunktionerne til den ene side og en lys spiseplads under ovenlys­vinduerne, der desuden trækker lys ind til resten af huset. Også udefra har tilbygningen i sort træ givet huset et løft af den synlige slags.

– Vi var optaget af, at den her tilbygning skulle gøre hele huset pæ­nere. Ikke kun indefra, men også udvendigt. Vores hus er en klassisk bungalow fra 1927, ombygget i 70’erne med alt, hvad det indebærer. Faktisk ikke et særlig kønt hus, fortæller Susanne.

Her var arkitekt Anette Meldgaard den med styr på æstetikken. Hun kunne se, hvordan tilbygningens taghældning klædte husets linjer, og hvordan facaden i sort træ taler sammen med husets oprindelige træ­gavl. Og så blev terrassen projektets store, positive overraskelse.

– Jeg havde nok ikke troet, at hele terrassedelen og adgangen til haven ville ændre så meget for mig. Men det har det. Det er ret unikt at tilbringe så meget tid i køkkenet så tæt på det grønne, fortæller Susanne.

Se flere projekter af arkitekt Anette Meldgaard her

Fakta om ombygningen

Familien fik: En køkkentilbygning på 31m2 med adgang til haven og stor træterrasse, indvendig ombygning med nyt badeværelse og indbyggede skabe, installering af nyt fyr og vandvarmer, der­udover indretning af kontor, et haveskur samt belægning i have.

Proces: Byggeriet tog omkring seks måneder. Familien fandt selv en entreprenør, der kunne gennemføre arkitekt Anette Meldgaards projektforslag, og de var selv i løbende dialog med håndværkerne undervejs – understøttet af arkitekten.

Materialevalg indvendigt: Naturstensgulve i lys travertin og enkle, hvide elementer fra Kvik.

Materialevalg udvendigt: Vinduespartier og ovenlys fra PRO TEC, facadebeklædning og terrassebrædder i gran fra Frøslev Træ, der derefter er malet. De gyldne terrassebrædder males én gang om året.

Pris inkl. arkitekthonorar: ca. 1,6 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk