Åbner i et nyt vindue

Billede 1/15

Foto: Fredric Boukari Photography

Hvem siger, at et hus skal være firkantet?

 

Med miljøvenlige materialer og velovervejede detaljer har arkitekt Pål Ross kreeret et hus, der er luksuriøst, holdbart og helt sit eget.

Den svenske arkitekt Pål Ross har det med at bygge huse, der ved første øjekast ikke virker særligt skandinaviske. De projekter, arkitektfirmaet fremviser på sin hjemmeside, er præget af runde kurver, amerikanske indkørsler og blændende, hvide facader med glamourøst oplyste vinduer. Derfor overrasker det også lidt, at det hjem, Pål har designet til sig selv og sin familie, ikke er specielt overdådigt – man træder over dørtærsklen i huset på Ekerö ved Stockholm i Sverige og bliver mødt af en venlig atmosfære og gedigent håndværk. “Jeg kalder det sofistikeret enkelhed,” forklarer Pål. “Hvis man bor i et veldesignet hjem fyldt med sunde materialer, smitter det uundgåeligt af på humøret. Imødekommenheden er som en rød tråd gennem hele vores projekt.”

Der er intet hjemme hos familien Ross, der føles firkantet eller stift. Huset hedder Villa Atrium og udfolder sig yndefyldt omkring en central atriumgård af den slags, der er typisk for romerske konstruktioner – bortset fra, at Påls er cirkelrund. “Hvem siger, at et hus absolut skal være firkantet? Hvis man kigger ud af vinduet, er vi jo omgivet af organiske, runde former. Jeg føler mig meget inspireret af skibe, der jo også har naturlige, afrundede kurver. Ikke engang menneskekroppen har kanter! Hvorfor er det så, at alting pludselig skal være så kasseformet, når det kommer til vores hjem?” Og således kom det harmoniske, afrundede udtryk til verden. Hvis man drejer mod venstre, finder man køkkenet og stuen, mens hjemmets højre halvcirkel indeholder familiens soveværelser. “Her i huset har vi en stille side og en larmende side,” siger Pål.

Gården, eller atriet, fungerer dels som hjemmets midtpunkt med udsyn fra alle rum og dels som en slags udendørs poolområde. “Vi har ikke noget badekar indenfor, for der var ikke rigtig plads, så bassinet er altid opvarmet og parat. Først tager man et brusebad, og så er det ellers bare om at hoppe i – det er en helt fantastisk følelse, især hvis der ligger et flot lag sne, så man kan tage et rigtigt vinterbad under stjernerne.” Træet i midten er japansk kirsebær og blomstrer i april-maj: “Det er så smukt, at man næsten kunne blive religiøs,” siger Pål. Trappen i midten fører op til tagterrassen og er den eneste vej derop.

Se flere billeder af flotte terrasser

Udsigten over det tætbefolkede Älvnäs-område og øhavet gør taget til et ideelt sted at holde fester og sammenkomster. “Vi har haft 100 gæster heroppe,” siger Pål. “Når man bor så tæt på hinanden, er det godt at have et tæt nabofællesskab.” Tagterrassen er også det sted i huset, hvor Påls forkærlighed for skibskonstruktion kommer mest til udtryk, og man får næsten fornemmelsen af at stå på dækket af et smukt krydstogtskib fra 30’erne.

Dyr er allestedsnærværende i Villa Atrium og får lov at gå (og flyve) frit omkring. “De kommer så godt ud af det med hinanden,” siger Pål og Deirdre.

På husets bagside har Pål bygget en fin kattetrappe, så kattene kan kravle ind og ud gennem et lille vindue. Husets ydre er beklædt med tre forskellige facadematerialer, der opdeler bygningen i afbalancerede kontraster og tilsammen udgør en iøjnefaldende helhed. Størstedelen af huset er beklædt med stående og liggende fyrretræspaneler, der følger væggenes runde form. Panelerne er malet en sort jordfarve for en rolig, men stærk overgang til det smukke, opbrudte skifer, der dækker bygningens havvendte facade. Atriumgården indeni er derimod pudset helt hvid. Først og fremmest for at skabe en lys og luksuriøs atmosfære, men også for at understrege, at der faktisk er tale om et stenhus.

Pål forsøger altid at undgå kedelige gange i sine projekter og har forvandlet sin egen til et galleri med kunstværker både på væggen og i vinduet. Påls mor er kunstneren Lillebil Bengtsson De Rodrigues, og hun har lavet skulpturen. Hun bor i Spanien, hvor Pål har tilbragt en stor del af sin ungdom. “Hun sad på stranden og malede, da borgmesterens søn, som efter sigende lignede Elvis Presley på en prik, kom forbi. De endte med at blive gift.” Pål selv tog tilbage til Sverige for at gøre militærtjeneste, og mødte så Deirdre, som var flyttet til fra USA. Også Påls far var amerikaner – han var oprindeligt flygtet til Sverige under Vietnamkrigen, da landet ikke havde en udleveringsaftale.

LED-belysningen får trægulvet til at se svævende ud, så man næsten føler, man går på en bro – endnu en kunstfærdig og skibsagtig detalje.

Selve madlavningsdelen af køkkenet fylder kun 11 kvadratmeter, men er super smart indrettet. Enhederne er eksempelvis 70cm dybe frem for de gængse 60cm, hvorfor opbevaringskapaciteten er markant forøget. Den ene ende af køkken-øen er afrundet, så 3-4 mennesker kan arbejde omkring den samtidig med masser af plads til at hakke grøntsager eller rulle pizzadej. Netop fordi Ross har designet hele huset fra bunden, føles udtrykket så naturligt – og det har da også taget mange timer ved tegnebordet at udtænke. “At planlægge hver enkel lille detalje fra begyndelsen, betyder ikke, at det bliver dyrere – det betyder bare, at resultatet bliver meget bedre,” siger Pål, som inspireres af arkitekten Erik Asmussen og hans antropologiske tilgang. Eksklusiviteten ligger i detaljerne – den åbne pejs fortsætter eksempelvis på tværs af væggen og er synlig fra både stuen og atriet, mens det indbyggede papegøjebur smart nok passer perfekt ind under køkkenøen. Gulvet i køkkenområdet er af granit og trækker paralleller til skiferbeklædningen udenfor. “Når man går barfodet rundt, kan man virkelig mærke naturen. Det styrker det indre urmenneske og forbedrer indemiljøet. For mig er det ægte luksus,” siger Pål.

Find mere inspiration fra skandinaviske køkkener

Det store rums mange funktioner kommer til udtryk gennem dets tydelige zoneinddeling, men også vinduerne er designet til at understrege sektionerne. I køkkenet er der eksempelvis små sprossede vinduer, hvilket er et typisk Ross-træk. “Ruderne er fremstillet af RM Snickerier i Vimmerby. De har solide rammer og er let afrundede. Sprosserne fører blikket naturligt udenfor, så der ikke bare er en skarp, hvid kant om en mørk udsigt. Hertil kommer, at de kaster flotte skygger og fungerer som en dekorativ detalje, så man ikke absolut skal hænge gardiner for udsmykningens skyld,” forklarer Pål.

I stuesektionen strækker tre panoramavinduer sig fra gulv til loft, og loftbelysningen er blevet placeret med omhu – ikke bare i det typiske gitter. Selv fjernsynets hjemsted blev fastlagt tidligt i planlægningsfasen, og alle kabler og ledninger er samlet i en tyk ledning, der forsvinder ind i væggen.

Biblioteksområdet bagerst kan lukkes til med en skydedør og indeholder en enorm bogreol, endnu et TV og et arbejdshjørne med plads til to. ‘Kontoret’ fylder således kun to kvadratmeter og er på ægte bådbyggervis indrettet til at være så pladsbesparende som muligt.

Pål og Deirdres soveværelse har en dør ud til atriet, og i sommermånederne står den åben dag og nat. “Der er jo ingen trappe op til tagterrassen udefra, så vi kan trygt have døren åben natten igennem – endnu en hverdagsluksus.”

“For mig er kun det bedste godt nok,” siger Pål. “Hvorfor skulle jeg dog tegne et hus med et ‘fint’ køkken, når jeg kan tegne et, der er helt fantastisk og vidunderligt at lave mad i? Det svarer jo til at bage boller fyldt med transfedtsyrer i stedet for at bruge rigtig smør,” siger han. Han har heller ikke meget til overs for de arkitekter og bygherrer, der opfører huse af dårlige materialer og nærmest ødelægger de gamle bygninger inde i byen. “Vi bruger Svanemærkede materialer, og efter min mening burde der være fængselsstraf for at opføre dårlige huse – det er simpelthen så kortsigtet,” siger Pål. Med sit fokus på gode materialer og høj livskvalitet er Pål Ross’ hus måske alligevel ikke helt så usvensk – måske slår det derimod tonen an til en ny stil og standard på den skandinaviske byggescene.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.