Åbner i et nyt vindue

Billede 1/15

Foto: Monomal

Naivt udenpå men spektakulært indeni

 

Da arkitekt Uffe Topsøe-Jensen tilbage i 2014 fik til opgave at tegne et hus til en moderne familie med tre børn i Holte, havde familien forestillet sig et helt andet hus end det, Uffe præsenterede dem for. De var interesserede i at få opført et hus magen til et af Monomals andre husprojekter på deres grund.

“Det projekt, familien bad om, passede ikke til grunden og til deres moderne livsstil. Stedet og området kaldte på noget helt andet. Jeg tegnede og præsenterede naturligvis det, familien havde bedt om, men arbejdede sideløbende på en alternativ løsning, som jeg også præsenterede for dem,” fortæller Uffe Topsøe-Jensen fra tegnestuen Monomal.

Alternativet skabte begejstring og endte med at blive meget lig det færdige resultat på grunden i Holte, hvor familien gav Uffe Topsøe-Jensen ret frie tøjler undervejs.

“Hele processen, hvor jeg fra begyndelsen kom med noget andet, end familien havde regnet med, gjorde, at de havde tillid til vores kreative arbejde og gav os rimelig frie hænder. Derfor endte det også med at blive et helstøbt projekt,” siger arkitekten.
Det opførte hus har visse paralleller til traditionel japansk arkitektur med de friholdte facader ud mod haven, men er ellers en moderne fortolkning af et typisk dansk 1,5 plans hus.

“Mine overordnede tanker bag byggeriet var at lave et moderne hus med en klar og tydelig ramme. Det er på en måde en klassisk børnetegning af et hus, hvor det umiddelbart fremstår en smule naivt, men overrasker ved at være meget moderne og tidløst indendørs,” forklarer Uffe Topsøe-Jensen.

Han var meget bevidst om, at huset skulle passe ind i det eksisterende område i Holte.

“Når man skaber et nyt hus, er det vigtigt, at det tilpasser dig området og tilfører kvalitet til omgivelserne. Jeg mærkede, at familien holdt enormt meget af området, og jeg var tiltrukket af deres tanke om et moderne familiefællesskab, men med en klassisk tilgang. Huset er underspillet, men bygget i gode nordiske materialer, som passer til de fleste områder, hvis man arbejder med dem på en begavet måde,” mener arkitekten.

Find mere inspiration til dit badeværelse

Uffes grundtanke i boligen om at gøre udtrykket udenpå en smule naivt hænger sammen med lysten til at overraske indvendigt.
“Jeg har erfaret, at når man arbejder med en simpel ydre form, giver det fantastiske muligheder for en overraskende indre rummelighed med plads til forskellige og foranderlige behov, der får os til at føle os hjemme. Hvis et hjem fremstår simpelt udenpå, bliver oplevelsen typisk meget større, når man kommer indenfor,” forklarer arkitekten fra Monomal.

Et overraskende element i huset er eksempelvis beslutningen om ikke at lave et lukket loft over spisestuen, men i stedet åbne til kip, som både skaber luftighed og tiltrækker ekstra lys.

“Der sker noget interessant, når der er hul op til førstesalen, så lyset fra taget kommer helt ned i stueetagen,” pointerer Uffe Topsøe-Jensen.

Huset er da også tegnet med udgangspunkt i dagslyset og er designet ud fra, hvordan det naturlige lys kan få lov at komme ind i huset på bedste vis. Selve indretningen i huset har Monomal også været involveret i. Det store plankebord i spisestuen er specialdesignet af tegnestuen til huset og fulgte med, da den blev solgt videre.

Huset er fyldt med moderne kvalitetsmaterialer. Den karakteristiske udvendige facade er beklædt med skærmtegl fra Petersens Covers. “Det er en ny måde at håndtere et 1000 år gammelt materiale, hvor man i stedet for at mure dem op med mørtel hænger dem op på et træskellet,” fortæller Uffe Topsøe-Jensen. Huset er derudover udstyret med egetræsvinduer, og indvendigt dominerer betongulvet i stueetagen og pitch pine-gulvet på førstesalen og trappen.

Et af de mest vellykkede elementer i huset er ifølge Uffe Topsøe-Jensen de åbne forbindelser mellem stueetagen og førstesalen med tilhørende ovenlys mod nord. “Lysindtaget og de store rum, synes jeg, er særligt vellykkede. Når man bevæger sig rundt, optræder vægfladerne som en slags moderne skulpturer, og det kom faktisk lidt bag på mig, hvor fint et grafisk spil det giver.” Desuden er det flere steder muligt at se 20 meter ned gennem huset fra den ene ende til den anden, fordi ingen tværgående vægge lukker helt af.

De tre værelser, der ligger oppe på tagetagen, er placeret på hvert sit dæk, hvilket giver store mellemrum ned til stueetagen. Her bliver det naturlige lys fra ovenlysvinduerne filtreret ned og oplyser stuen.

“De åbne forbindelser tillader lys at komme ned, men muliggør også kommunikation på tværs af etagerne,” understreger Uffe Topsøe-Jensen.

I forhold til rumopdelingen i huset går arkitekten ofte efter en helt bestemt formel. “Jeg tror på, at for at en bolig er vellykket, skal den have forskellige grader af privat- og offentlighed. Det ville være forkert at starte med at komme ind i soveværelset, så jeg laver altid mine huse, så man i nærheden af entréen lægger de mest offentlige rum. En form for kaffestue, en spisestue og et køkken. Efter det kommer der typisk et gæstetoilet og badeværelse, børneværelser og til sidst soveværelset. Der har man ikke lyst til at have sine gæster rendende,” siger Uffe Topsøe-Jensen.

Da Uffe Topsøe-Jensen tegnede huset til familien tænkte han mange gode opbevaringsmuligheder ind i boligen. “De fleste kunder ønsker god opbevaring, når de skal have tegnet et hus. Det handler derfor om at få tegnet skabe, der er integreret i væggene,” forklarer han. I husets køkken er der eksempelvis diskrete, indbyggede skabe med god plads til opbevaring. Foruden de indbyggede løsninger har huset også en 45 kvm kælder til opbevaring.

Find en arkitekt til dit boligprojekt

Monomal er også taget med på råd, når det gælder design af køkken og bad. Køkkenet er fra mærket Culina og er fremstillet i egetræ med en stålbordplade, der matcher resten af husets rustikke og enkle materialer. Den indmurede pejs, der kan ses i baggrunden, er beklædt med teglstenene Kolumba, der matcher Cover-stenene på husets facade.

Husets badeværelser er holdt i en enkel og kontrastfuld stil med sort/hvide-nuancer og messingarmaturer. Badeværelserne er også fra Culina.

Projektet i Holte har åbnet helt nye døre for arkitekt Uffe Topsøe-Jensen, der på nuværende tidspunkt samarbejder med at typehus-firma om at lave tre forskellige varianter af huse i denne type og med fire forskellige facadematerialer. “Det er et hus, der har et gentagelsespotentiale, fordi der findes masser af aflange grunde, hvor man ville kunne placere et lignende hus. Der er mange huse, der er stedspecifikke og kun passer, netop hvor de står, og som ikke ville kunne rykkes. Men det kan det her hus sagtens. Samtidig kan det også skaleres op og ned efter behov,” afslutter Uffe Topsøe-Jensen.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.