Set udfra
Før
Gang
Trappe
Soveværelse
1. sal
Terrasse
Stue
Badeværelse

Billede 1/9: Set udfra

Foto: Christina Kayser Onsgaard

Hus-terapi

 

Camilla og Brian Da Costa Carlsen har langt om længe tilgivet deres hus, efter at det forrådte dem med fugt, skimmel og råd. Hvad der begyndte som et mareridt af en forsikringssag er nemlig endt med en ny arkitekttegnet førstesal og et helt igennem harmonisk hus.

Kan en ombygning fungere som en slags hus-terapi, der får beboere og hjem på god fod med hinanden igen? I Camilla og Brian Da Costa Carlsens tilfælde – ja.

Historien begynder, da familien kommer hjem fra juleferie til en vandskade. Forsikringen blev orienteret, lækagen fundet og der blev sat en affugter op.

– Vi fik på et tidspunkt en taksator ud, der undrede sig over, at der på trods ad affugteren blev ved med at være fugtigt. Så tog han en prøve, hvor han gravede noget ubestemmeligt op fra under gulvet. Jeg kunne nærmest se på hans ansigtsudtryk, at den ikke var god, fortæller Brian.

Det, som taksatoren gravede frem under gulvet, var slagger – et populært fyldmateriale fra husets barndom. Problemet er, at når slagger bliver fugtige, er det umuligt at få tørt igen. Der var derfor ingen anden løsning end at bryde hele gulvet op. Familien blev genhuset, og imens viste udgravningen skimmel under gulvbrædderne i alle husets rum, og, da der blev pillet ved lofterne, var der også problemer med taget.

» Se mere fra denne bolig her

– Da vi fandt ud af, at der var skimmel i tagspærene, knækkede filmen for os. Nu var der efterhånden gået et halvt år, og vi ville bare gerne hjem. Forsikringen dækkede ikke skaden på taget, og det eneste vi hørte var; flere reparationer, flere omkostninger. Omvendt hang vi jo på det her hus og måtte gøre noget. Så midt i elendigheden valgte vi, at se positivt på det hele, og bruge uheldet til at få realiseret nogle af de drømme, vi havde for huset. Det var faktisk en lettelse, at nå frem til det punkt, fortæller Brian.

Plantegning
Foto: Morten Dalsgaard

Det var her, at Morten Dalsgaard fra m4 arkitekter kom ind i billedet.

– Morten er et positivt og roligt menneske – lige det vi havde brug for. Han havde stor empati for vores situation, og da vi sad på terrassen og fortalte om vores ideer, begyndte han at skitsere og tegne med det samme. Imens sad vi bare og smilede – for nu begyndte vi at tænke i drømme og muligheder frem for bare skader, ulykke og økonomi, fortæller Brian.

Med arkitektens hjælp begyndte den husterapi, og ombygning, der skulle forvandle den flade 60’er-kasse til en skarp og moderne villa med en ny overetage.

– Det var faktisk på vores allerførste møde, at ideen om det høje rum med kig til hanebåndene i midten af huset opstod, fortæller Brian.

Arkitekt Morten Dalsgaard var i det hele taget fortrøstningsfuld, da han kom på opgaven og holdt fokus på at skabe plads og oplevelser i det ombyggede hus.

– Da fugtproblemerne var blevet løst, fejlede huset jo ikke noget. Hovedgrebet har været at vise, at der er kommet en førstesal på. Det er det første man oplever, når man kommer indenfor, hvor lyset vælter ned for oven. Det dobbelthøje rum er måske spildareal for nogen, men for mig en måde at skabe oplevelser.

I den nye planløsning har hele familien fået soveværelser på den nye førstesal, og åbenheden til overetagen gør huset mere overskueligt og sætter de nye kvadratmeter i spil i indretningen, sådan som familien ønskede sig det.

Se flere af arkitekt Morten Dalsgaards projekter her

Fakta om huset

Familien fik: En gennemgribende skimmelsanering af det oprindelige hus. Totalombygning med ny førstesal på 57 m2 med tre soveværelser og bad. Specialdesignet trappe til den nye overetage. Ny facade og overdækket terrasse med lounge.

Proces: Arkitekt Morten Dalsgaard har stået for idé- og skitseforslag samt myndighedsprojekt.  Materialevalg og samarbejde med entreprenør stod familien selv for. Camilla og Brian Da Costa Carlsen var genhuset under hele byggeriet.

Projektpris: 2,5 mio. kr. Arkitekthonorar: 50.000 kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk