Åbner i et nyt vindue

Billede 1/15

Moderne dagligstue
Foto: Scenario Architecture

Hus i London er fuldstændig nytænkt

 

Udefra ser hjemmet, som er en del af et kombinereret bolig- og kontorområde bygget i de sene 1990’ere i Hackney, næsten identisk ud med nabohusene. Men indvendigt er det unikt.

“Vores kunde købte den kombinerede bolig- og erhvervsejendom umøbleret. Der er to-etager i åbent plan med en stueetage i dobbelt højde,” forklarer Ran Ankory fra Scenario Architecture i London, som var hoveddesigner på dette usædvanlige projekt. “De nye ejere ville omdanne den til en tre-etages bolig med en to-værelses lejlighed til udlejning i stueetagen og en tre-værelses lejlighed og udearealer som deres familiehjem ovenpå.” De ville også have udsigt over den endnu ikke anlagte have fra deres stue. Lidt af en arkitektonisk udfordring… Men den gennemtænkte ombygning har ikke kun givet dem præcis det, men har også fordoblet bygningens oprindelige gulvplads.

Bygningen var som et hvidt lærred, og løsningen med at bygge to adskilte hjem med et familiehjem øverst og en lejlighed nederst var radikal, men effektiv. Den oprindelige grundplan blev udvidet opad og fuldstændig ændret indeni for at skabe et større rum til ejernes livsstil.

Byggetilladelserne til at tilføje en ekstra etage og en tagterrasse var allerede indhentet, så et helt loft blev lagt ind mellem stueetagen og første etage (oprindeligt havde det en mezzanin over halvdelen af rummet) og taget blev hævet for at skabe mere plads til en tredje etage øverst, med en terrasse ovenpå.

En del af ejernes udmelding var, at de havde brug for at bevare kombinationen af bolig og arbejdsplads, da de begge jævnligt arbejder hjemme. Derfor er der skabt et åbent plan på øverste etage, et stort kontor, køkken og en stue.

Det lyse rum har rene linjer og er moderne med helt hvide vægge og lofter og et glat gulv i højkvalitets vinyl. Det er en lettere, mere praktisk løsning end poleret beton, som ejerne oprindeligt havde overvejet.

Genopliv dit badeværelse

“Anden etage er hjertet af det nye familiehus, og der hvor ejerne satser på at opholde sig det meste tiden,” forklarer Ankory.

Direkte udsigt til haven fra opholdsrummet var højt på ejernes ønskeseddel. “Det virkede som udgangspunkt umuligt i forhold til lejligheder på første og anden sal uden have,” siger Ankory. “Fra starten havde det dog været meningen, at der skulle være en stor tagterrasse. Den havde vi tankerne. Så da vi lavede 3D-modellen af det foreslåede nye design, valgte vi som det første at skære tre riller gennem tagterrassen og trække en del af den ned til anden etages opholdsrum.”

Resultatet er genialt: En sænket tagterrasse (som ses øverst på billedet) med glas i siderne, der giver ejerne mulighed for at holde øje med deres børn, når de leger udenfor og få udsigt til det grønne og himlen.

En kærkommen “bonus”‘ af den sænkede terrasse er dagslyset, som flyder ind i stuen og ned til underetagen via trappen i midten,” tilføjer Ankory.

Den øverste etage giver virkelig fleksibilitet takket være skydedøre i fuld højde, som kan bruges til at afskærme det primære område om nødvendigt.

“Den fleksibilitet det giver, at man kan gå fra et helt åbent rum til et helt eller halvt opdelt rum, giver mulighed for at man kan lave forskellige typer af fritidsinteresser eller arbejde på den etage,” fortsætter Ankory. “En af ejerne arbejder indenfor kunst og kan arbejde i det store rum og have stille møder eller læse med dørene lukket.”

“Det meste af tiden er hele rummet dog åbent, hvilket tillader cirkulation og frit indfald af dagslys gennem trappen i midten. Den fungerer også som en diskret opdeler af områderne omkring den,” forklarer Ankory.

Den snoede trappe er bygget af træstolper og beklædt med gipsplader og en særligt holdbar gipsoverflade.

Scenarios gennemtænkte brug af pladsen inkluderer diskret indbygget opbevaringsplads (som de smalle, lave enheder under vinduet) og ekstra siddepladser hvor det er muligt – en ren velsignelse i en travl families kombinerede hjem og arbejdsplads.

“Som planen begynder at forme sig, er der altid vægge og gulvflader, der kan udvides yderligere til siddepladser og plads, der er blevet tilovers og udnyttes til opbevaring,” siger Ankory.

Det fleksible, kreative interiør er let, lyst og friskt.

Skab nyt liv i din stue

Køkkenet i træ giver varme til stuen i åbent plan. “Ejerne ville have et enkelt og funktionelt, men smukt køkken og ville ikke bruge en stor del af budgettet på det,” forklarer Ankory. “For at opnå det, brugte vi et meget simpelt standardprodukt til grundelementerne, forstærkede med en bordoverflade i beton og brugte olivenfarvet askefiner over et lag af birketræ til fronterne.”

Trapperne op til tagterrassen løber langs køkkenvæggen med en del af køkkenet nedenunder. “Det hjalp med at definere køkkenet som et afgrænset rum midt i det store åbne plan, og det minimerer også tabet af gulvplads på etagen med tagterrasse,” tilføjer han.

Få at mest muligt naturligt lys blev der valgt nye, større vinduer på anden etage. Rammerne er lavet af ubehandlet fyrretræ på indersiden, mens de på ydersiden er beklædt med mere holdbart aluminium.

“Trappen i midten er et nøgleelement i rummet, da den har mere end et formål,” siger Ankory. “Da soveværelser og badeværelser er placeret på indgangsniveauet, var det vigtigt at skabe en intuitiv og indbydende sammenhæng mellem indgangen og de mere offentlige områder ovenpå. Og på øverste etage deler og definerer trappen det ellers åbne rum.”

Hvert område i rummet har fået mest mulig opbevarings- og siddeplads.

Det hvide, enkle soveværelse på første sal har samme afslappede stil som resten af lejligheden. De indbyggede skabe blev designet af Scenario Architecture og bygget af en snedker, som ejerne fandt.

Det helt hvide badeværelse er pænt, smart og ekstremt funktionelt med bord hængt op på væggen og ryg-til-væg toilet.

For at få plads til trappen fra køkkensiden op til det åbne rum blev der bygget en kasselignende udvidelse på tagterrassen. Kassen er beklædt med rødt cedertræ lagt på langs på lodrette stolper.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.