Åbner i et nyt vindue

Billede 1/15

Foto: OOF! Architecture

Hus der byder alle velkommen

 

Almindelige byggematerialer blev forvandlet til en forbløffende udbygning og er endt som en spektakulær renovering af et ejendommeligt hus fra 1800-tallet i Melbourne. Selvom specialbyggede murværker ikke er noget nyt koncept, har denne murkonstruktion, der hilser på de forbipasserende, fået en særlig plads i den kunstfærdige kategori.

Hello-huset kunne have været et typisk indadvendt, victoriansk hus med en sædvanlig, moderne tilbygning. Ejerne ønskede dog at gøre projektet til mere end et privat hjem.

“Idet huset ligger på en hjørnegrund, og der er en café overfor, går hele nabolaget forbi den på vej til caféen”, fortæller arkitekten Fooi-Ling Khoo fra OOF! Architecture. “Beboerne var fantastiske, fordi de forstod, at kvarteret er som et lille landsbysmiljø, og de ønskede at bidrage til lokalsamfundet. De forstod, at deres hus ikke blot er et privat hjem. Det taler på en måde også til naboerne.”

Hello-huset er et nyt, ret markant, men venligt ansigt på gaden, som ikke bare smelter kedeligt sammen med resten af kvarteret.
Skabene fortsætter fra entréen, langs væggen, der vender mod opholdsområdet, og ind i køkkenet.

Ejerne ønskede ikke at bo i et “glansfyldt” eller “prangende” miljø, siger Fooi-Ling. “De deler vores forkærlighed for beskedne, almindelige materialer. En af planerne for dette hus var, at vi ikke ville købe prangende, glansfulde materialer og dyre designermøbler, men gerne skulle bruge flere penge på fer eksempel ‘Hello’-væggen og snedkerarbejdet.”

Fooi-Ling forklarer, at valget af materialer til rimelige priser, som for eksempel krydsfiner og industrielle spær, gav plads i budgettet til specialfremstillede skabe. “Vi brugte lettilgængelige materialer, men betalte fagfolk for at lægge ekstra tid og kræfter i bearbejdningen af materialerne”, siger hun. “Så det var en investering i idéer og håndværk frem for dyre materialer.”

Bygningen rummede oprindeligt en døgnkiosk med en lille boligved. Problemet med bygningen var det samme som med andre ældre ejendomme: en mørk indretning og dårlig adgang til udendørsarealer.

Ejendommens tidligere tilbygning på 40 kvadratmeter blev erstattet af et større, mere behageligt rum på 63 kvadratmeter.

“Hello”-konstruktionen gav arkitekten plads til at omorganisere det oprindelige boligareal. (Se plantegningerne herunder).

Det forreste værelse i hjørnet blev brugt som det primære opholdsområde. Efter renoveringen fungerer det som ejernes værksted og atelier. De to soveværelser står stort set uændrede i forhold til den oprindelige placering i huset.

Få et soveværelse som ingen andre

Ejerne har fået et spisebord og barstole i huset, siden det blev fotograferet. Det er ikke et særligt stort hus, men gulvet i pudset beton og de høje lofter får køkken-alrummet til at virke stort. Gulvvarme holder tilbygningen opvarmet om vinteren.

Muren er placeret lige til højre for husets primære indgangsparti og er designet i samarbejde med kunstneren Rose Nolan fra Melbourne.
“Tanken var, at vi ville bidrage med noget særligt i forhold til den omkringliggende ‘mursten og blok’-konstruktion i området”, siger Fooi-Ling. Sammen med ejerne og Rose så hun, at de kunne bygge et smukt murværk eller en blokstruktur med farver eller glaserede mursten, “men det var bare ikke helt nok”, siger hun.

 


Foto: OOF! Architecture

De overvejede idéen om at introducere et murværk med strukturelle elementer, hvilket førte til en diskussion om, hvordan mønsteret skulle være. Et billede? Eller ord? “Herefter kom Rose Nolan med forslaget: “Hvorfor siger I ikke bare Hello?” fortæller Fooi-Ling.

“Roses besættelse af tekst og manuel bearbejdning af udødelige materialer harmonerer med vores forkærlighed for beskedne materialer og de måder, de kan forandres på”, siger Fooi-Ling. “I det øjeblik hun foreslog at bruge ordet ‘Hello’ vidste vi, at dér var brikken i det store puslespil, som vi havde ledt efter.”

I stedet for at bruge huset til at afskærme sig mod omverdenen følte ejerne, at det kunne bruges til at blive en del af den landsby, de elsker, på.

Muren, der i bogstaveligste forstand repræsenterer starten af en samtale, byder de lokale velkommen, samtidig med at områdets arkitektoniske historie videreføres. Richmond er hjemsted for en række historiske bygninger fra det 19. århundrede, boligblokke fra 60’erne og 70’erne, nogle små lagerbygninger og et par nyere arkitektoniske perler. Det var en længere proces at få kommunens tilladelse til at lave et så moderne design, men “det er forståeligt nok i betragtning af områdets kulturarv”, siger Fooi-Ling.

Gør din nabo jaloux på din have

De lokale i bydelen viser ofte deres gæster huset, og man hører af og til folk råbe “hello” om natten. “En nabo har endda takket ejerne for deres gæstfrihed”, fortæller hun.

En lille gård adskiller fordøren fra sikkerhedsporten, der giver adgang til gaden.

Et forhæng kan dele det åbne opholdsområde ind i zoner, så hjemmet fremstår som et hyggeligt fristed. Åbne hylder giver ejerne mulighed for at fremvise deres favoritgenstande med en rustik murstensvæg som baggrund.

Sorte materialer og fliser giver badeværelset en industriel kant. Et væld af hvide flader og et stort spejlskab får rummet til at føles større, end det egentlig er.

Med en grund på under 185 kvadratmeter er udendørsarealet ikke særligt stort. Parkeringsområdet bag en rulleport på ejendommens bagside fungerer også som et aktivitetsområde.

Fooi-Ling siger, at ejerne boede i huset i et par år, før de bestemte sig for at renovere det, så de havde virkelig tid til at udvikle deres idéer.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.