Udefra
Terrasse
Udsigt
Stue
Trappe
Gang
Badeværelse
Køkken

Billede 1/8: Udefra

Foto: Pia Enghild

Høj funkis

 

En nedslidt bungalow i ét plan voksede til en moderne funkisvilla i to planer. Æren for den himmelstræbende idé har arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter, og den har givet plads til flere terrasser i haven, fine udsigter over Aarhus Ådal og masser af lysindfald.

Stregtegning af ny førstesal
Foto: Pia Enghild

Da Jesper og Annette Bach overtog den nedslidte bungalow var planen først at bygge til i længden. Men en eftermiddag kom arkitekt Rasmus Bak, som parret kender privat, forbi. Han kravlede op på taget og her fik han idéen til en helt anden slags udvidelse: At bygge ovenpå.

De første streger til den nye førstesal blev slået den eftermiddag på et foto i salgsopstillingen, og i dag er den lille bungalow forvandlet til en flot, hvid villa i to etager med tydelig inspiration fra funkisvillaer fra 1930’erne.

» Se mere fra denne bolig her

Overbygningen på bungalowen kom dog ikke i stand uden en del forhindringer.  Arkitektens ideer harmonerede nemlig ikke helt med byggereglerne i området. Men ved at inddrage kommunen meget tidligt i processen og dokumentere, at byggeriet ikke ville skabe gener for naboerne, lykkedes det arkitekten at komme i land med en dispensation.

Gevinsten ved at bygge ovenpå i stedet for udad er bl.a. at familien har fået mere plads i haven til terrasser og hyggelige uderum. Dertil kommer, at de har fået en flot udsigt over forstaden Åbyhøj og ådalen vest for Aarhus, og endelig har de fået fantastiske lysindfald fra førstesalens store vinduespartier.

Selvom Annette og Jesper var nemme at få med på idéen om en ny førstesal, har de flere gange i processen følt sig positivt udfordret af arkitektens ideer, bl.a. da der skulle findes en løsning på trappen mellem de to etager. Parret ville rigtig gerne have mest muligt ud af kvadratmeterne, og derfor forestillede de sig en minimal trappe. Men Rasmus Bak foreslog i stedet at bruge 2 x 10 kvadratmeter til en hall, der åbner op til førstesalen, så snart man kommer ind ad hoveddøren.

– Det var lidt af en åbenbaring for os, da Rasmus kom med ideen om hallen. Jo, det kostede nogle kvadratmeter i udnyttelsen, men vi var med på ideen, forklarer Jesper.

Rasmus Baks argumenter for hallen var, at den ville binde de to etager bedre sammen og gøre det lettere at se og snakke med børnene, der har værelser på førstesalen.

– Det rum er jeg simpelt hen så glad for. Det er noget af det, vi er allermest tilfredse med, siger Jesper Bach.

Se flere af arkitekt Rasmus Baks projekter her

Fakta om huset

Familien Bach fik en moderne funkisvilla i to planer. At bygge i højden har givet mere plads til både have og en glidende overgang mellem inde- og uderum, som var et varmt ønske fra parret. Fra køkken-alrummet er der udgang til en morgenterrasse, og fra stuen til en aftenterrasse/gårdhave. Førstesalen har store vinduespartier/lysindfald på de tre sider, der får mest sol.

Proces: Arkitekten har lavet tegningerne til boligen i tæt samarbejde med parret. Han har også haft kontakten til kommunen, medvirket til projekteringen, byggeaftale samt givet indspark til indretningen, da huset var bygget. Jesper Bach har selv bygget med undervejs og har haft kundskab til at stå for en del af projektet selv, men anbefaler at lade arkitekten stå for projektledelsen, hvis du ikke har erfaringer med det. Annette og Jesper har i øvrigt også selv anlagt haven.

Materialevalg udvendigt: Hvidpudsede mursten, tag af sort tagpap og regnværn af forpatineret sort aluminium. Vinduer fra IdealCombi, fremstillet af træ-komposit-aluminium (yderside af sort alu, hvidmalet træ på indersiden). Morgen- og aftenterrassen er opført af hårdt massaranduba-træ.

Materialevalg indvendigt: Corian-bordplader i køkken og bad. Planker af eg går igennem hele boligen, kombineret med italienske fliser i 60 x 60 cm i bad og entré. Trappens gelænder er glasplader, der også er sat uden på førstesalens terrassedøre som et gennemsigtigt alternativ til en fransk altan.

Pris: 2,5 mio. kr. Arkitekthonorar: 75.000 kr. Rådgivningen omfattede skitseforslag og godkendelse hos myndighederne samt æstetisk delrådgivning.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk