Åbner i et nyt vindue

Billede 1/22

Foto: Comme Quoi Architecture

Helt specielt hus i hjertet af Paris

 

“Det var faktisk helt tilfældigt, at jeg fik nys om denne 300 m2 store grund lige i hjertet af Paris. Det var som en drøm, der gik i opfyldelse,” siger arkitekten Emmanuel Thirard, som købte den i 2006 på trods af de åbenlyse begrænsninger ved, at den ligger på en skråning.

“Opførelsen fandt sted i to faser for at imødekomme entreprenørernes travle hverdag, og vi kunne flytte ind i september 2009,” siger Emmanuel. Husets originalitet behøver vist ikke påpeges – den fængslende eksterne facade springer øjeblikkeligt i øjnene. Det ultra-grafiske design og det veltænkte layout kan umiddelbart virke overraskende. “Min kone er maler,” siger Emmanuel, “så det var nødvendigt med et atelier udover tre soveværelser, to badeværelser, et opholdsrum og et køkken. Det 20 m2 atelier var det første på papiret, og så tegnede vi resten omkring det.” Han forklarer, at den bedste måde at forstå strukturen på er ved at forestille sig et kvadrat (atelieret) og så et hus, der udfolder sig omkring det.

Begge husets facader består af cement og træpaneler. Og for at sætte prikken over i’et er træet malet i forskellige farver. “Vi behandlede også kanterne for at gøre det vandtæt,” siger Emmanuel. Husets bagside er sydvendt, og her valgte arkitekten en afslappet, urban, blågrå nuance. De rød-lakerede paneler fremstår ganske grafiske og skiller sig ud fra resten af bygningen.

Genopliv dit badeværelse

Sådan så grunden ud, før nybyggeriet gik i gang. Den ældgamle grøntsagshave tæt på Père-Lachaise kirkegården daterer sig tilbage til det 19. århundrede og blev med tiden omsluttet af det ekspanderende bymiljø.

Desuden ligger grunden på en 4 meter høj skråning, hvilket kun gjorde boligbyggeriet mere kompliceret. Ikke desto mindre så Emmanuel grundens fulde potentiale og forestillede sig et moderne hjem med tilhørende have lige i byens hjerte.

På trods af udfordringerne formåede Emmanuel Thirard at få allermest ud af jorden og opførte et hypermoderne hjem med respekt for de historiske omgivelser. For at nå dertil måtte han tænke kreativt og deale med adgangsbegrænsningerne, så håndværkerne kunne nå frem med (og samle) alle de nødvendige elementer til byggeriet på grunden. “Huset er lavet af råd-bestandigt cement og træpaneler, der skærer ind i konstruktionens individuelle dele. Der er altså tale om ret tunge materialer, men de kan godt transporteres af to mænd,” forklarer han.

“Jeg er ikke den store fan af kombinerede spise- og opholdsstuer og ville have et køkken i Province-stil,” siger Emmanuel. Gulvet er det samme hele huset igennem og byder på tonede afjævningslag. “Jeg prøver generelt at holde mig til mineralske gulve. De er mere hygiejniske og lettere at vedligeholde, og så er de ekstremt praktiske” forklarer han.

“Da det kom til haven, opsøgte jeg Nicolas Scheid, der er konsulent for en planteskole. Han står for haveanlægningen i alle mine projekter. Han har lige så godt styr på sit kram som på sine planter,” siger Emmanuel.

De indre og ydre overflader glider uforstyrret over i hinanden. “Samhørighed er et tema, der går igen i alt mit arbejde. Det er efter min mening et af de mest grundlæggende principper inden for arkitektur,” forklarer han.

Køkkenet og stuen ligger i forskellige niveauer, mens terrassens træfinér støder lige op til køkkengulvet og får det til at se ud som om, det også er udenfor.

Denne sorte trappe forbinder husets forskellige områder og fungerer som en “bro gennem hele huset,” siger Emmanuel.

Stueområdet åbner sig mod både for- og baghaven. Rummet er fyldt med sollys, som forstærkes af den gyldne, indvendige væg. “Den er jo henrivende og indbydende for alle og enhver,” siger Emmanuel.

Atelieret var en afgørende faktor for hele projektet, forklarer arkitekten. Det er placeret på førstesal og fungerer som husets rygrad. De store vinduer får sollyset til at oversvømme værelset, hvilket er afgørende for en kunstner, der skal kunne se sit arbejde og vælge sine farver omhyggeligt.

Én trappeblok af beton mødes af en frithængende trappe af metal. “Det var første gang, jeg prøvede kræfter med noget i denne retning,” siger Emmanuel. Trappen adskiller aktivitetsrummet fra stuen, som grænser op til køkkenet på den ene side og til forhaven på den anden.

Trappen er 3mm tyk og fremstillet af råstål. Den hænger frit og forbinder husets to øverste etager til opholdsområdet på stueetagen. Hver eneste afsats har i øvrigt en overdådig udsigt. Også gelænderet er fremstillet af råstål.

Gør din nabo jaloux på din have

Arkitekten har valgt at indsætte adskillige glasåbninger i begge ender af taget såvel som forrest på huset. “Der var virkelig brug for at byde tonsvis af lys indenfor. Og atelieret skulle være forbundet med omverdenen,” forklarer han.

Huset ligger en smule hengemt, og man når det gennem denne lille sti fra gaden. Men allerede herfra kan man få et glimt af den skinnende facade.

Endnu en indgang findes på bygningens første sal. Den kan man nå via en rampe fra forhaven.

“Naboerne anmodede om en ydermur i en lys farve,” siger Emmanuel, og derfor beklædte han den nordvendte væg med en gylden belægning. “Om morgenen forvandler solens stråler muren til en gigantisk spotlampe,” siger han.

Om aftenen fremstår huset nærmest som et kunststykke i sig selv. “Selvfølgelig er det primære mål at skabe et ideelt hjem, men med moderne arkitektur er det samtidig muligt at bo i en skulptur… og at bruge kunst til at overskride simple grænser,” siger han.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.