Åbner i et nyt vindue

Billede 1/33

Foto: Nadja Endler | Photography

Kirke forvandlet til et imponerende hjem

 

Forelskelsen ramte dem uventet og lige i hjertet. Men havde Gisela og Svante vidst, hvad de gik ind til, da de købte den gamle kirke, havde de nok tænkt sig om en ekstra gang – processen bød nemlig på hærgede vægge og lange nætter i -8°C.

“Vi boede i Stockholm og havde allerede arbejdet os igennem et par villaer. Vi ledte ikke som sådan efter noget nyt, men holdt altid øje med markedet,” fortæller Gisela.

“Så da min mand ringede til mig og sagde, at jeg skulle tage et kig på det her nye projekt, svarede jeg: ‘Ikke igen!’ Men han sendte mig linket og sagde bare: ‘Jeg henter dig efter arbejde, og så kører vi til Oxelösund’. Min første tanke var: ‘Oxelösund? Hvor fanden ligger det henne?’”

Da de besøgte stedet første gang, så Gisela og Svante kun huset udefra. De blev dog imponerede over de runde vinduer og det fantastiske murværk. “Jeg følte, at vi var nødt til at tage os af det!”

Stedet blev oprindeligt bygget som baptistkirke med mursten fra den lokale mølle. Selve byggeriet blev udført af frivillige baptister under ledelse af arkitekten David Jansson. Senere blev det en sømandskirke for besøgende sømænd, som kunne komme hertil for at fejre jul og påske.

I 1978 solgte kirken bygningen til kommunen, der gjorde ejendommen til hjemsted for en musikskole og danseundervisning, hvorfor mange shows blev afholdt i den gamle kirkesal. Navnet ‘Oktaven’ menes at stamme fra denne tid, og Gisela har beholdt skiltet over indgangen som et minde. Derefter flyttede en kunstner ind, men han følte sig forstyrret af den tunge trafik fra det nærliggende stålværk. “Det gør mig ingenting – jeg synes faktisk, det er rart at bo midt i et livligt fællesskab,” siger Gisela.

Billede nummer 5 ovenfor er taget, inden renoveringsprocessen blev skudt i gang. “Vi vendte alt på vrangen, og der var nærmest intet af det originale inventar tilbage,” siger Gisela. “Ud over den enorme lysekrone i salen, den blev hængende.” Parret købte huset i september 2012 og pendlede indtil marts 2013, hvilket Svante stadig gør. “Men jeg sagde op, flyttede hertil på fuld tid og fandt et nyt arbejde. Og så arbejdede jeg på huset, selvfølgelig.”

I entréen blev loftet sænket, og der blev installeret spots. Under flisegulvet blev der lagt gulvvarme. De kinesiske krigere var en julegave fra Svante. “Han vidste, at jeg var fascineret af den kinesiske terrakottahær, så under et besøg i England fandt han disse lignende statuer. Jeg elsker dem. De står og holder øje med hoveddøren og bortviser uønsket energi.”

Alle døre og karme er blevet ihærdigt slebet af Svante. De er alle holdt i samme farve, men i forskellige nuancer – farvehandleren fik ret mange besøg. “Man køber jo malingen i små dåser med 2dl i hver, og vi havde brug for adskillige liter…”

Allerede inden de fik nøglen til huset, var Gisela og Svante i sving med arbejdet. De skulle bruge et hegn til hunden Tevez og opsnusede et støbejernshegn, som en smed ikke kunne få solgt – 100 meter langt og 1,90 meter højt. Det viste sig at være praktisk af flere årsager. “Om sommeren får vi en del turister i området, da det er en populær lystbådehavn. En morgen sad der en dansk familie ude på vores trappetrin og holdt picnic med termokande og ostemadder… Det føles godt at have privatliv bag hegnet.”

I dag ligger der et flot trægulv i den store sal, men da parret flyttede ind, var gulvet belagt med malet træfiber. “Vi rev og sled i det og stødte heldigvis på noget smukt trægulv nedenunder, som vi kunne behandle og lakere.” Selv om det ikke kan ses udenpå, har Gisela og Svante totalrenoveret hjemmet og udskiftet både elinstallationer, vandledninger og afløb. “Det er som at gå til tandlægen: Det koster en formue og ses nærmest ikke, men det er alligevel helt igennem nødvendigt,” siger Gisela.

De hyrede en hjælpende hånd, hvor det var nødvendigt, men var selv med inde over hele processen, da de mener, det er vigtigt at kende sit hus ud og ind, fra kælder til kvist. “Man kan jo gøre meget af forarbejdet selv, men til sidst skal der kaldes professionelle ind. Vi står dog altid og hænger over skulderen på dem for at se, hvad de laver – man lærer simpelthen så meget!”

Gør din nabo jaloux på din have

Gisela og Svante benyttede sig en hel del af Houzz, da de begyndte at planlægge indretningen. De er overbeviste om, at man er nødt til at vælge sit look og derefter holde sig stenhårdt til det, hvis projektet skal være en succes. “Vi udvalgte billeder fra app’ens idébøger og gennemanalyserede dem, til vi kunne huske dem udenad. Hvis vi så faldt over en ting, der ikke passede præcis ind i denne stil, købte vi den ikke – det var super smart!”

Som det altid går med renoveringer, løb parret ind i en del uventede (og uvelkomne) overraskelser. “Når man pludselig opdager, at der er hul i afløbet, er det bare om at få det skiftet. VVS-manden kravlede ind under huset for at ordne det, da huset er hævet 40cm over jorden, og så var det, vi kom i tanker om, at vi lige så godt kunne bede ham trække et fiberkabel, da kommunen lige var begyndt at snakke om det. Det handler om at være fremsynet!”

Den store lysekrone i salen måler 2,5 meter i diameter, men da loftet er 8 meter højt, er det ikke så let at skifte en pære. “Jeg plejer at sige, at man både har brug for en ny pære og en lift til at sætte den i.” Hvis man ser nøje efter, kan man spotte nogle løse ledninger, der hænger ned fra loftet. De blev brugt til lysstofrør, da kommunen ejede huset, og Svante har forgæves forsøgt at få dem ned. “Jeg ringede til og med til brandvæsnet for at bede om hjælp, men den gik heller ikke – der var jo ingen væg at læne en stige imod, sagde de.”

Da de flyttede ind, var der hverken køkken eller badeværelse i stueetagen. Gulvet blev fjernet helt ned til fundamentet, så Gisela og Svante måtte balancere og gå på strøer. Dengang lå køkkenet stadig i den gamle præstefløj, så de måtte hoppe frem og tilbage med gryder og tallerkner. “I den tid fik vi spist en hel del kartoffelmos og isdesserter,” siger Gisela. Elementerne var endnu ikke koblet til, så fra september til marts sov de på luftmadrasser med tykke tæpper, trøjer og huer – det var kun 8 grader om natten. “Det får virkelig en til at sætte pris på, hvordan tingene ser ud i dag!”

Der var en lille rand rødt træ under kortribunen, hvor Gisela og Svantes soveværelse ligger i dag, og den har de taget af og brugt andre steder i huset. “Vi fik en del hjælp af vores farvehandler, Kjelle, i Nyköping. Han kom og noterede navn og nummer på alle farver i alle rum, så han altid vidste præcis, hvad jeg skulle bruge.” Herinde er væggene delvist malede med kalkfarve i en selvopfundet nuance – Gisela blandede 2 spiseskefulde sortjord og lidt mørk farve med en hel masse lys for at opnå den lidt blakkede nuance. “Jeg har en hel bog med sådanne opskrifter,” siger hun. “Ting, der ser for perfekte ud, gør mig nervøs, så jeg kan godt lide den lidt upolerede effekt. Og så kan vi jo altid se, om der kommer fugt ind!”

Den store sal måler hele 159 m2, og Gisela har brugt en del indretningstricks for at møblere så stort et rum. Det enorme tæppe under sofaen er 20 m2 stort og kommer fra Tradera, imens gardinerne er fremstillet af intet mindre end 32 meter stof. Når det kommer til kunst og belysning i så stort et område, skal man absolut ikke holde igen. Billederne fandt Gisela i en butik i Norrköping, og kunstbelysningen komplimenteres smukt af gulvlamper. Langs kortribunen sidder der oveni købet en række opadvendte spots, som Ljus Och Hem i Nyköping hjalp hende med at montere. “Det giver en masse smukke skygger på loftet – en helt fantastisk dans, som man kan ligge på sofaen og betragte,” siger Gisela. Lygtepælene oppe på kortribunen er faktisk udendørsbelysning.

Hjemmet er jo en forhenværende kirke, og Gisela mener, at kirkegængernes kærlighed og varme stadig giver genlyd mellem væggene. “Det sidder simpelthen i fundamentet. Man kan virkelig mærke, at bygningen har været elsket.” Under renoveringen fandt en nevø en gammel flyer fra 1925, og den var trykt på både svensk, engelsk og tysk, så stedet har i den grad været internationalt besøgt.

Gisela faldt første gang over et barskab som på billedet ovenfor under et besøg i Hong Kong og vidste med det samme, at hendes mand ville elske det, “men jeg kunne jo ikke rigtig slæbe det med i kufferten.” Hun fandt heldigvis noget lignende hos Importören i Norrköping.

“Jeg elsker at drysse mit hjem med nogle lidt anderledes genstande,” siger Gisela. “Vi har ingenting fra IKEA, for det halve af glæden er jo selve jagten. Også selv om det kan tage årevis at finde det helt rigtige. Mange af vores indretningsdetaljer har vi fundet i vores favoritforretning i Nyköping, Växt och Trädgård. Der har vi blandt andet købt vilde mængder af lysestager.”

Spejlet og kommoden er fra Giselas farmor, og den blå engel er fra hendes fars moster. Bag det skinnende lilla stof skjuler sig en garderobe fyldt til randen med julepynt – rækværket langs kortribunen kræver eksempelvis 13 meter julelys. Og så rækker det ikke med ét juletræ: “Vi har tre stående – et på 3,5m, et på 2m og et på 1,5m. Vi pynter dem med otte lyskæder med 120 lamper i hver.”

Der hørte et køkken til kirken, og det lå i et lille rum, der nu er indrettet som gæsteværelse. I dag har man fået plads til et stort køkken og et badeværelse i det, der før var forsamlingssalen. Kirkens vinduer har alverdens forskellige former, lige fra trekantede eksemplarer til halvmåner og de enorme sprossede paneler i salen. “Tja, der er vel omkring 30 vinduer,” siger Gisela. “Det er ret meget at pudse, og så skal de alle renoveres her til foråret… Det bliver helt klart noget med at leje en kranlift eller to!”

Et nyt køkken fra Ballingslöv blev installeret i 2013 og strækker sig over 55 kvadratmeter. Rummet er udstyret med gulvvarme, og den sorte granitbordplade er pudset frem for blankpoleret, så karkluden ikke efterlader mærker.

Valnødskabet med dekorative, udskårne druer er også fra Giselas farmor og fungerede som en slags udgangspunkt for Gisela og Svantes indretningsstil. “Jo, det ligger til grund for en stor del af indretningen – man kan sige, at det ligesom slog tonen an,” siger Gisela.

Det gamle, indbyggede skab på billedet ovenfor er nærmest den eneste tilbageværende originaldetalje i denne del af huset og står i et hjørne af køkkenet. “Vi arbejdede omkring det – jeg nægtede at fjerne det. Men det er nu også meget praktisk og kan indeholde en hel del.”

“Vores køkkendesigner inkluderede den indbyggede sofa, selv om vi ikke havde bedt om det. Den er perfekt!” De indbyggede madskåle til Mike og Tevez var endnu en genistreg og er fremstillet af overskydende køkkenmaterialer.

I køkkenets modsatte ende står et fund af en sofa, som Svante tog med hjem fra en garage i Västerås, da han skulle køre Porschen til vinteropbevaring. “Den stod i varmegaragen og havde katte boende på sig, men det lykkedes os at få en handel i hus. Vi kørte den dog ikke hjem i Porschen, selv om den ofte bruges til transport af tagbjælker og lignende,” siger Gisela. Bag sofaen kollapsede væggen delvist, da pudsen blev fjernet, og Gisela og Svante vidste ikke rigtig, hvad de skulle stille op med hullet. Sætte belysning, beton eller glas i? Løsningen blev et bundt grene, som er sikret med bolte fra en smed i Eskilstuna.

Da det kom til badeværelset, måtte farvehandleren virkelig lægge hjernen i blød for at komme op med en løsning til at fugtbeskytte de eksponerede mursten. Det gik ikke at rulle beskyttelsen på, så Gisela og Svante endte simpelthen med at duppe i timevis med en 5 cm lang børste.

Det er kontrasten mellem det gamle og nye, der virkelig tiltaler Gisela og Svante. Det giver jo også god mening, at man ikke har lyst til at bade under en bruser fra 20’erne, selv om huset er fra denne periode.

Skab nyt liv i din stue

På den modsatte side af kortribunen ligger det, der var præstebolig i gamle dage, og her var der før to værelser samt et køkken med badeværelse.

I dag er området perfekt til gæsteværelser til parrets børn. Eftersom de er 22 og 24 år, passer det perfekt, at de har egen separat indgang, så de ikke forstyrrer forældrene, når de kommer anstigende ud på de små timer.

Bag de pudsede vægge skjulte sig de smukkeste mursten, og dem ville Gisela have eksponeret, så de kunne nydes til fulde. “Jeg tror, at mureren, der oprindeligt lavede væggene, ville vende sig i sin grav, hvis han så, hvad jeg har gjort. Det var jo meningen, at der skulle dækkes til med puds overalt, og han havde garanteret gjort sig mere umage, hvis han havde vidst, at stenene skulle være synlige. Men vi elsker murstensvæggene med alle deres fejl og mangler!” siger Gisela.

Oppe på kortribunen ligger Gisela og Svantes soveværelse med udsigt over den store sal. “Hver morgen, når vi vågner, tænker vi på, hvor velsignede vi er at få lov at bo her. Jeg plejede at have mange mareridt, før vi flyttede hertil, men siden har jeg ikke haft et eneste.”

Svantes walk-in closet står altid klart i de tidlige morgener, inden han begiver sig ud på den lange køretur til Stockholm. “Så kan han gå derind og være morgensur, og jeg kan sove i fred. Helt ideelt,” griner Gisela.

Parret føler sig evigt taknemmelig for den gamle kirke. “Vi vidste med det samme, at huset bad os om at tage hånd om det. Det er stadig et spirituelt sted, og man bliver så rolig af at være i vores hjem. Det er ikke engang noget, vi bilder os ind, for gæster siger det samme. Det ligger i væggene.”

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.