Køkken før
Gang
Køkken efter
Køkken-alrum
Stue
Stue
Gang
Soveværelse

Billede 1/8: Køkken før

Foto: Christina Kayser Onsgaard

Fra mørk og kedelig til lys og lækker

 

Kig indenfor i denne lejlighed, hvor rum, farver, lys og funktionalitet går op i en højere enhed. Sådan har det ikke altid været. Se her, hvordan det lykkedes at forvandlede de triste m2 til en lækker drømmebolig.

Duften af te breder sig i næseborene, mens man bevæger sig opad i den smalle opgang i baghuset bag Perch’s The­handel i det indre København. I de over 200 år gamle byg­ninger er en ny historie blevet skrevet på 3. sal, hvor en mørk og lidt upersonlig lejlighed er blevet totalrenoveret. Da ejeren købte lejligheden for nogle år siden, så den helt anderledes ud: mørk, trist og en smule upersonlig. Men beliggenheden var helt perfekt: masser af ro og alligevel tæt på byens puls.

– Jeg troede egentlig, at jeg bare kunne nøjes med at bejdse de gamle gulve og skifte greb og fronter i køkkenet. Men gulvet kom til at ligne vådt drivtømmer, og køkkenet så stadig ud som noget fra en studenterhybel, for­tæller ejeren.

» Se mere fra denne lejlighed hos Danske BoligArkitekter

Plantegning
Foto: Danske BoligArkitekter

Derfor besluttede han sig for at gå grundigere til værks og kom i kontakt med snedkermester Claes Amtorp.

– Snedkeren var meget klar i mælet og sagde, jeg havde brug for en arki­tekt, der kunne lave en plan, han kunne arbejde efter. Jeg havde lige brændt fingrene ved bare at gå i gang med lappeløsninger, så jeg forstod med det samme, at det var vigtigt at sikre en helhed i ombygningen.

Han fik fat i arkitekt Thomas Hjort fra Danske BoligArkitekter, og så kunne trioen gå i gang.

– Arkitekten imponerede mig ved at åbne mine øjne for det at bringe lyset ind fra flere vinkler. Han foreslog at rive de eksisterende vægge omkring sove­værelset ned, frigøre de lodrette bjælker og bygge nye vægge af asketræ med vinduer foroven og en skydedør af glas, forklarer ejeren.

Han fik også arkitekten til at tegne et personligt køkken. Det blev bygget op i asketræ og brudt med turkise nuancer på skabsgavlene. Farver, der går igen på skabslågerne på det skabsmøbel, snedkeren har bygget til soveværelsets endevæg.

Processen foregik hele tiden sådan, at arkitekten tegnede og konfererede med snedkeren, og derefter kom ejeren selv på banen og idéudviklede med dem, inden de endelige valg blev truffet.

– Vi havde alle tre idéer, og vi har alle rykket ved hinandens idéer. Det er jo et samarbejde mellem mig som bygherre, snedkeren og arkitekten, der er gået op i en højere enhed. Vi har alle tre haft sans for design, farver og funktionalitet, og det har været altafgørende for hele projektet, fortæller han.

Se flere af arkitekt Thomas Hjorts projekter her

Fakta om ombygningen

Ejeren fik: En totalombygning af den 93 m2 store lejlighed med nye trægulve, nye lofter, glaspartier i væggene, der giver mere dagslys i lejligheden, computerstyret el (IHC-sy­stem) samt masser af specialbygget inventar.

Proces: Det var Henning Gershofs snedker, der anbefalede ham at få hjælp af en arkitekt – dels for at skabe en helhed i projektet, dels for at få designet og farvesat det nye inventar. Arkitekt Thomas Hjort tegnede en ny planløsning samt køkkenmøblerne og skabsvæggen i sovevæ­relset. Alle møbler er udviklet i tæt samarbejde med snedkermester Claes Amtorp.

Materialevalg indvendigt: Snedkerinventar i asketræ, vægge af asketræ med glasskydedøre og glaspartier øverst.

Pris inkl. arkitekthonorar: 600.000 kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk