Åbner i et nyt vindue

Billede 1/14

Foto: WestEast

Fra loftrum til en cool lejlighed i to plan

 

Strømlinet og stilet, men med rå detaljer – sådan er resultatet af den geniale sammenlægning af et loftrum og en lejlighed i Stockholm.

Daniel Lotfi faldt over en spændende lejlighed i Stockholm i Sverige og så med det samme potentiale for sin familie på fire. De opkøbte loftrummet ved siden af lejlighedens øverste niveau og indrettede en cool hems med storbystemning og naturlige farver. Netop da projektet stod færdigt, meldte familiens tredje barn sin ankomst, og det betyder, at endnu flere kommer til at nyde hjemmets fællesområder, der blandt andet tæller en 11 kvm stor terrasse og intet mindre end to balkoner.

Den oprindelige lejlighed i to plan spændte over 72 m2, hvoraf en stor del befandt sig i underetagen. Efter at have renoveret den oprindelige lejlighed i en rum tid, opkøbte familien til sidst overetagens tilstødende loftrum, så beboelsesarealet blev i alt 114 m2.

“Vi elsker beliggenheden. Området er børnevenligt, selv om det ligger midt i byen, og vi kan rigtig godt lide, hvor tæt det ligger på Södermalms hippe område Sofo,” forklarer Daniel. “Med hensyn til selve lejligheden forelskede vi os i det generelle udtryk, mulighederne for uderum, overetagen og pejsen.”

Daniel Lotfi havde masser af erfaring med renovering fra sit byggefirma. Vi har spurgt ham, om der er noget særligt, man skal tage hensyn til, når man arbejder med loftrum. “Man skal helt klart tage hensyn til alle vinklerne og udsmykningen. Der er ingen standardprocedurer at holde sig til,” siger Daniel.

Gør din nabo jaloux på din have

“Det kræver en del mere end en normal renovering,” fortsætter han: “Man kan have brug for støtte fra flere forskellige eksperter og konsulenter, hvilket forøger omkostningerne sammenlignet med et konventionelt projekt. Hvis man har at gøre med en ejerlejlighed, skal man også huske, at andre i foreningen berøres. Man skal forholde sig til de øvrige beboeres ønsker og krav og forsøge at løse eventuelle udfordringer bedst muligt.”

Parret valgte at lade det neutrale farvetema herske i hele lejligheden. “Vi ville skabe en lys atmosfære med naturlige materialer og samtidig holde stilen rå og industriel. Altså varmt, men alligevel hårdt og råt,” beskriver Daniel. Og netop denne beskrivelse fremstår som en rød tråd gennem hele indretningen, der byder på en blanding af lys læder, messing, smedejern, træ og MDF i naturgrå, hvid, sort og lysebrun.

Den specialbyggede skillevæg i glas med stålskelet forbinder i dag den nye og gamle del af loftrummet. En normal væg med dør havde virket for kedeligt og havde desuden blokeret for lyset fra terrassedøren. Med denne løsning fremstår etagen helt åben, selv om rummene faktisk er adskilte.

Massive egetræsgulve fremhæver også den glidende overgang mellem gammelt og nyt.

Alle loftbjælkerne er blevet malet grå for at fremhæve dem. “Man lader tit tagbjælker være ubehandlede, men vi ville gøre noget lidt anderledes, og den grå farve spiller rigtig godt sammen med lejlighedens ellers naturlige nuancer.”

Den store terrasse på 11 m2 er konstrueret under hensyntagen til, at der skulle være plads til et stort spisebord samt en velvoksen grill på sociale sommeraftener – plads, der alternativt kan huse godt med solstole og planter. Det er meget populært at dyrke på balkoner og terrasser, og heroppe er der da også masser af plads til plantebakker.

I køkkenet valgte man naturlige overflader kombineret med industrielt design samt et sildebensparket som en klassisk modvægt. Selve køkkenenhederne er bygget op om IKEA-rammer, men lågerne er lavet af rå, mat lakeret MDF. Håndtagene er faktisk fra antikke Marshall-forstærkere og købt på Buster n Punch. Messingdetaljerne bringer en varm tone til det ellers naturligt rå og industrielle køkken.

Lav et unikt børneværelse

Under indretningen prioriterede parret store fællesområder over store individuelle soveværelser. Ovenfor ser vi forældrenes soveværelse, hvor møbler og opbevaringsløsninger optager meget af gulvpladsen, så den øvrige bolig kan være større.

Skabslågerne er af valchromat, som er en hård, farvet og fugtbestandig form for MDF. Man valgte at lade overfladerne være ubehandlede, så en flot patina vil udvikles over tid. Hvis du foretrækker et mørkere look, kan du altid oliebehandle eller lakere.

Lejligheden har flere badeværelser med mange funktioner. Vaskemaskinen og tørretumbleren er placeret højt i det ene badeværelse, hvilket både er bekvemt og ergonomisk.

Underetagen er holdt i en mere gammeldags stil og indeholder en lang korridor, der nemt kunne fremstå mørk og kedelig. For at undgå dette er væggene blevet dækket af trælameller i en glad, mintgrøn nuance. Der er også blevet opsat godt med belysning, og en hel væg er dedikeret til kunst og malerier.

Også i underetagens gang har man valgt valchromat til skydedørene i garderoben. Det gamle køkken hernede blev revet ned, og i stedet har man indrettet et gæsteværelse, der eventuelt kan bruges som børneværelse eller kontor. Underetagens plankegulve er konsekvent malet lysegrå, hvilket giver et let og friskt udtryk.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.