Bolig set udefra
Terrasse
Spisestue
Børneværelse
Trappe
Køkken
Køkken

Billede 1/7: Bolig set udefra

Foto: Christina Onsgaard

Fra håndværkertilbud til drømmehus

 

Pernille og Thomas Hjort ledte efter en mindre bolig, da de ældste i børneflokken på fem var flyttet hjemmefra. Men de endte med et håndværkertilbud, der gav plads til et helt nyt familieliv med firma og udlejning af stueetagen til de voksne børn.

Skitsetegning
Foto: Christina Onsgaard

At tingene ikke altid går som planlagt, er historien om Thomas og Pernille Hjorts huskøb et godt eksempel på. For lidt over to år siden satte de deres hus til salg, da planen var at flytte i noget mindre og mere overskueligt, da tre ældste i børneflokken på fem var flyttet hjemmefra.

I dag – mere end tre år efter hussalget – står han på øverste etage i familiens nye hus. Og det er meget større end det gamle hus. Løsningen viste sig nemlig at være noget helt andet end at få mindre plads.

I stedet har familien nemlig valgt at leje stuetagen ud til to af de tre ældste og hjemmefraflyttede børn – og selv indtage første og anden sal med de to yngste børn.

» Se mere fra denne bolig her

Huset er fra 1924, og ud over de tre etager til beboelse er der kælder under hele huset.

– Huset stod med de originale materialer. Det havde en karakter og en sjæl, som ofte går tabt i ældre huse, der typisk er bygget om gennem flere årtier og med skiftende ejere, forklarer Thomas Hjort, der er arkitekt og medindehaver af M4 Arkitekter.

Det var dog langtfra et indflytningsklart hus, som familien Hjort overtog, og de fleste ville uden tvivl være løbet skrigende bort efter den første inspektion af huset, der var et kombineret dødsbo og håndværkertilbud.

– Vores første besøg i huset var til et åbent hus en sen vintereftermiddag. Der var så mørkt i huset, at ejendomsmæglerne havde medbragt sin egen standerlampe, griner Thomas Hjort.

Tilstandsrapporten var da heller ikke noget at råbe hurra for. Til arkitektens store bekymring indeholdt rapporten hele 27 K3’ere, der er de allerkritiske skader et hus kan have.

Thomas indrømmer, at det er en stor mundfuld at gå i gang med sådan et gammelt og stort hus. Og han vil ikke anbefale ikke-byggekyndige at gøre det samme.

De to øverste etager, hvor parret og deres to yngste børn i dag bor, er fuldstændig renoveret. På første sal er der køkken, stue, forældresoveværelse og bad. Her blev en væg fjernet, så der er plads til et nyt og større køkken.

Thomas Hjort har lagt vægt på at genbruge og genskabe detaljer, hvor det giver god mening og kan lade sig gøre. De gamle fyldningsdøre var de fleste stedet dækket med finerplader, som blev fjernet, og dørene blev renset, spartlet ud og malet, mens nye, gamle dørhåndtag blev fundet hos Genbyg.dk.

Samtidig med istandsættelsen er huset blevet lunere at bo i. De gamle to cm tangmåtter er således erstattet med 250 mm ny isolering i loft og skunk.

Se flere af arkitekt Thomas Hjorts projekter her

Fakta om ombygningen

Thomas Hjort fik: totalrenoveret sit Bedre Byggeskik-hus fra 1924 med bl.a. efterisolering af tag og ydervægge, nye kloakker med højvandslukke, svampesanering af tagkonstruktion, totalrenovering af kælder, ny planløsning, nyt køkken, udskiftning af gulve samt renovering af det eksisterende tag.

Byggepris: Ca. 1,2 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk