Åbner i et nyt vindue

Billede 1/12

Foto: MCAS - Max Capocaccia Architecture Studio

Fra gammel sportsklub til moderne familiehjem

 

At bygge rede i en bygning, der tidligere husede en rugby-klub i New Zealand, var som en drøm, der blev til virkelighed for Alex og Kris Herbert. De etablerede deres forretning for håndlavede ski i kælderrummet, og så satte de ellers gang i at konvertere husets øvrige areal til en åben loftlejlighed, hvor de kunne bo med deres søn.

Drømmen blev dog næsten til et mareridt, da tre jordskælv forårsagede omfattende skader på bygningens struktur og murværk. De lokale myndigheder erklærede ejendommen fra 1913 ubeboelig. “Vi vidste, at det ville være nødvendigt at forstærke bygningen,” siger Kris. Men det ville koste en formue. Parret kæmpede en ihærdig kamp for at få lov til kun at nedrive dele af bygningen og bevare værdifulde materialer som stålspærrene og den åbne Rimu-trappe. Derefter henvendte de sig til arkitekten Max Capocaccia og bad ham hjælpe med at forvandle grusbunken til et hjem, der kunne omfavne de rullende omkringliggende og havnen i horisonten og samtidig bevare privatlivets fred.

“Grunden ligger midt i et åbent landskab, hvor facaden er sydvendt, imens den bagerste del af huset nærmest er gemt væk mod nord,” forklarer arkitekten Max Capocaccia. Den meget kantede arkitektur står i skarp kontrast til ejernes mange online-fund.

Skab nyt liv i din stue

Sollyset reflekteres i den glasbelagte, sydlige facade. “Vi designede den enorme facade i stål og cedertræ med henblik på at få allermest ud af havneudsigten,” siger Capocaccia.

Bygningens simple, rektangulære fremtoning understreges af træværk i ceder, toppet med akustiske termoruder. “Vi var nødt til at tage højde for støjdæmpning med en industriel havn og adskillige barer lige uden for døren,” forklarer Capocaccia, der minimerede antallet af åbninger bagerst i ejendommen. Den udvendige gulvbelægning er af bambus.

Bygningen i sin helhed (med kælder og loftrum) spænder over 379 m2. De smukke, originale fyrregulve er bevaret, hvor det var muligt. Det voluminøse rum skreg nærmest på et enormt panoramavindue, der kunne komplimentere målestokken. Udsigten over Lytteltons evigt dynamiske havn, der glitrer smukt i mørket, klarer jobbet til perfektion.

Rimu-trappen, der oprindeligt befandt sig i kælderen, er blevet flyttet til overetagen, hvor den i dag fører op til hemsen. Det kan være svært at møblere et næsten 400 kvadratmeter stort område, men ejerne har samlet de bløde møbler og smukke kunstværker sammen hen ad vejen, og det er dem, der virkelig transformerer det enorme areal. Familien var især ivrig efter at give “Wunderbar”-skiltet, der førhen tilhørte en finurlig lille bar i Lyttelton, et nyt hjem.

Bygningens stålværk bibringer en pulserende, visuel rytme i det ekspansive hjem. Væggene er af letvægts-SIP (strukturelle, isolerede paneler).
“Vi formåede at styrke tagspærrene af træ med rustede metalbolte og eksponerede plader.” siger Capocaccia. Ejerne forede loftet med et bambustapet, der hjælper med at lydisolere hjemmet. Tapetet er købt online på Alibaba.

Hemsen på den åbent indrettede loftetage huser parrets soveværelse, et tilhørende badeværelse og et lille kontor. Opdelingen af områderne er designet med fokus på skjulesteder og målrettede udsigter,” forklarer Capocaccia. “Selvom der er tale om et vidtrækkende, åbent lokale, findes der stadig arealer, som eksempelvis den private krog i stuen, hvor ejerne kan finde plads til privatliv.”

Badekarret fik sig et friskt lag maling og blev placeret under et ovenlysvindue, så det nu er muligt at ligge i blød under stjernerne.

Bruseområdet er udstyret med pool-fliser, imens håndvasken var et ti-kroners-fund på Trade Me. Badeværelset nedenunder er ét af husets eneste tre traditionelle “værelser” i ordets bogstavelige forstand. De to andre er Obis værelse og gæsteværelset. Bordet på et af billederne ovenfor er af bambus.

De farverige fliser på køkkenvæggen er også pool-fliser, som Kris faldt over online. Parret lavede en aftale med en bekendt fliselægger, som hjalp dem med monteringen i bytte for byggematerialer. Barstolene tilfører en familievenlig varme og godt humør. “Vi fandt stolene på Trade Me og gav dem noget tålmaling,” siger Kris. Jarrah-bjælker, som blev genvundet fra kælderen efter jordskælvene, er blevet genanvendt i køkken-øen og skabsenhederne.

Bliv inspireret til et nyt køkken

Gæsteværelset ligger hengemt bag en rullende ladeport. Dørens nedslidte maling trækker en parallel til hjemmets overordnede varehusagtige stemning. Maleriet bag sengen er af Malcolm Terry; en ven af parret.

Lige ved siden af ligger Obis værelse – et rum sprængfyldt med sjov og ballade. Stålværket herinde er malet i primærfarver for at føje lidt ekstra munterhed til blandingen. Obi er endda heldig nok til at have en smule veludtænkt opbevaringsplads, selvom parret generelt bruger pladsen i underetagens ski-fabrik og ejendommens garage til deres overskydende ting og sager.

Når Obi ikke leger på sit værelse, kan man ofte finde ham her på gyngen, der hænger fra stålværket i stuen.

Med standhaftighed, hårdt arbejde og lidt hjælp fra kammaraterne skinner den gamle sportsklub nu igen i al sin pragt på trods af en broget fortid – fire år efter jordskælvene, der nærmest tilintetgjorde familiens hjem og virksomhed.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.