Stue
Køkken
Køkken før
Udefra
Fra haven
Værelse
Badeværelse
Spisestue
Stue
Stue før

Billede 1/10: Stue

Foto: Christina Kayser Onsgaard

Forsigtig fornyelse af typehuset

 

Jens og Theresa købte et velbevaret Friis og Moltke-hus, som deres patinerede møbelklassikere passede perfekt ind i. Men huset trængte til en opdatering og var samtidig for lille til familien på fire. Se her, hvordan de moderniserede og byggede til uden at ødelægge den særlige ånd i huset.

Meget er forandret i Jens og Teresa Madsens hus i Odense, men meget er også stadig, som da den kendte århusianske tegnestue Friis & Moltke leverede tegningerne til huset i 1959.

– Teresa og jeg faldt jo for huset med de ting, der hørte med til det, og det ville vi gerne behandle så nænsomt som muligt, forklarer Jens Madsen, der har en særlig svaghed for husene fra denne periode.

Til projektet allierede familien sig med Aarhus-arkitekten Rasmus Bak, og han har i den grad sporet familien ind på at bevare og genbruge så meget som muligt –lige fra de oprindelige dørhåndtag i plastic til skifergulvet i spisestuen, der blev taget op, og genbrugt i de nye badeværelser. Ombygningen er blevet så vellykket, at huset vandt Idéprisen 2015 – en arkitekturpris indstiftet af Danske BoligArkitekter.

» Se mere fra denne bolig hos Danske BoligArkitekter

Bevar med respekt og forny med fornuft

Huset på 125 kvadratmeter er blevet udvidet i længden med en tilbygning på 47 kvadratmeter, som harmonerer fint med det oprindelige hus, og hvor der nu er indrettet to teenageværelser. Respekten for husets medfødte kvaliteter og dets mange fine detaljer går igen overalt. Trods husets mange kvaliteter trængte det dog til en opdatering.

Det gamle køkken var et lille, indeklemt rum, men blev åbnet op mod stue og spisestue, og det nye køkken i egetræ korresponderer fint med familiens store samling af møbelklassikere. Nye vinduespartier fra gulv til loft sørger for, at der kommer mere lys ind i boligen.

Endelig er facaden blevet delvist beklædt med sortmalet træ, mens de gule mursten er genbrug fra det oprindelige hus. Den særlige ånd, som familien faldt for er stadig til stede i huset, og selvom der er sket meget, så er det mest bemærkelsesværdige faktisk det, der ikke er sket.

Se flere af arkitekt Rasmus Baks projekter her

Fakta om ombygningen

Familien Madsen fik: en tilbygning på 47 m2 med to store teenageværelser og kombineret garderobe/hjemmekontor samt en nænsom renovering af det eksisterende hus på 124 m2. Nyt snedkerkøkken, to nye badeværelser, store glasskydedøre til haven fra stuen og alle soveværelser samt belysningsplan med bl.a. 45 loftsspots.

Processen: Arkitekt Rasmus Bak har leveret skitser og tegninger til myndighedsgodkendelse samt ydet æstetisk rådgivning i projektperioden. Ombygningen tog ca. et halvt år og blev varetaget af en entreprenør, der styrede projektet igennem med en række underleverandører.

Pris: 1,6 mio. kr.  Arkitekthonorar 25.000 kr. Rådgivningen omfattede skitseforslag, godkendelse hos myndigheder samt æstetisk rådgivning.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk