Åbner i et nyt vindue

Billede 1/15

Foto: Fraher Architects

Før og efter i det gamle nedslidte byhus

 

En gennemtænkt renovering og indretning puster nyt fantastisk liv i det 200 år gamle hjem.

Der er restaureringer i letvægterklassen, og så er der totalrenoveringer. Projektet med dette byhus i London hører uden tvivl til sidstnævnte kategori. ”Huset havde stået tomt i over 10 år, da de nuværende ejere købte ejendommen. Det var total ubeboeligt, så ejerne bad os om at hjælpe med at genoplive stedet,” fortæller Elizabeth Webster fra Fraher Architects. Resultatet blev en betagende og nænsomt restaureret bygning med et omhyggeligt opdateret interiør.

Huset var komplet ubeboeligt, da arkitekterne så det første gang, men det gjorde på mange måder restaureringen lige til: ”Der var et meget klart overblik over arbejdets omfang,” siger Elizabeth Webster fra Fraher Architects, som står bag renoveringen. “Bygningen er Grade II (britisk klassificering af gamle bygninger, red.), så vi havde desuden nogle meget klare retningslinjer at gå efter i arbejdet. Det var for eksempel ikke muligt at udvide huset opad,” forklarer hun.

Ejerne ønskede, at de forskellige stuer skulle være bedre forbundet, og så skulle huset hænge harmonisk sammen med gårdhaven. For at opnå det skabte arkitekterne et åbent stuemiljø og tilføjede en ny tilbygning i glas for at lukke lys ind i huset.

”Husets ejere vidste, at de var nødt til at renovere bygningen med forsigtighed,” siger Elizabeth Webster. ”Men de ønskede også at tilføje stedet en ren og nutidig æstetik. Så vores opgave var at puste nyt liv i alle rummene og samtidig respektere arven i den klassificerede bygning og genskabe nogle af de oprindelige detaljer.”

Tips til at vælge fliser til et lille badeværelse

Ved at restaurere interiør som pejse, vægpaneler, gerigter og fodpaneler til deres oprindelige form, var Elizabeth Webster i stand til at bibeholde og understrege husets historie. Det moderne look blev opnået ved at holde sig til en minimalistisk stil.

Fordi husets grundplan er ret kompakt, har ejerne begrænset brugen af mørke farver og tunge materialer. Det øger fornemmelsen af plads i hele huset.

Armstolen og kaffebordet i stuen er valgt på grund af deres stil fra midten af forrige århundrede. De koniske ben og rene linjer passer til stuens ’petite’ dimensioner og tillader lyset at strømme forbi.

Et bibliotekshjørne med indbyggede reoler giver en fredfyldt plads til at læse eller arbejde. ”Når vi bliver kontaktet af en ny kunde, prøver vi så tidligt som muligt at finde ud af, hvordan de bor. Det gør det muligt for os at få en hel klar idé om, hvad de forventer af deres hjem,” fortæller Elizabeth Webster.

Køkkenet åbner op til glastilbygningen, som også fungerer som spise- og underholdningsplads. Husets ejere efterspurgte interiør, der går i ét med omgivelserne og reflekterer lyset i rummet.

Shape London, der er søstervirksomhed til Fraher Architects, designede og installerede skræddersyede skabe, der både passede til rummet og kundens ønsker.

En række kompakte køkkenelementer gør det let at holde orden. En skinne giver plads til hængende opbevaring af udvalgt køkkengrej. ”Alt i dette hjem er nødt til at være småt, så vi tænkte minimalistisk og skræddersyet og undgik alt, hvad der var for pågående og dristigt,” siger Elizabeth Webster.

Glastilbygningen, som giver huset et nutidigt touch og lukker mere lys ind i boligen, er grundigt overvejet. ”Det er vigtigt, at den eksisterende bygning stadig skinner igennem,” forklarer Elizabeth Webster. En strømlinet ramme slører skellet mellem inde og ude. For at understrege effekten er gulvets sildebensmønster ført videre til flisebelægningen i gårdhaven.

Tilbygningen strækker sig over en forhenværende gyde og forbinder de indendørs og udendørs rum. Gårdhavens praktiske belægning og havemøbler skaber et fint udendørs rum til brug i sommermånederne. Flisebelægningen er valgt, fordi der er en parkeringsplads bag ejendommen, så gården fungerer af og til som indkørsel.

Spisebordet passer fint ind i den nye glastilbygning. Her er skabt en solrig spise- og samtaleplads med udsigt til gårdhaven. ”Det er en forholdsvis lille udvidelse, så vi skulle have så meget ud af pladsen som muligt,” forklarer Elizabeth Webster. Det store kunstværk over bordet giver karakter til det nye rum.

Se flere billeder af smukke terrasser

På første sal er der to soveværelser og et badeværelse. Ligesom på stueetagen var udfordringen at gøre rummene så funktionelle som muligt uden at ændre på grundplanen. Gulv-til-loft opbevaring øger fornemmelsen af plads i det største soveværelse, og panelerne er tro mod husets historie. Den malede vinduesramme giver farve og karakter til rummet.

Det omhyggeligt designede badeværelse på første sal rummer en masse funktionalitet. ”At arbejde med et kompakt badeværelse kan være en planlægningslabyrint,” siger Elizabeth Webster. Men ved at holde udtrykket simpelt og strømlinet lykkedes det for arkitekten at få plads til to håndvaske, toilet, walk-in bruser og badekar, uden rummet føles trangt.

Små mosaikfliser fungerer godt i badeværelset. Det marmorerede design er spændende, mens de lyse farver sikrer, at rummet stadig føles lyst og luftigt. Ved at åbne loftet op til kip, bliver der tilføjet plads i højden.

Foldedøren, der forbinder badeværelset og gangen, kan foldes helt ind langs væggen – en smart løsning, når man bor småt.

Bygningen har et ’sommerfugletag’, som er typisk for denne type ejendom. På grund af husets klassificerede status kunne taglinjen ikke ændres, så det var ikke en mulighed at udvide opad. Arkitekterne var derfor nødt til at udnytte den eksisterende grundplan bedst muligt. Det fik indflydelse på hele projektet og resulterede i en velgennemtænkt restaurering.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.