Åbner i et nyt vindue

Billede 1/13

Foto: m.arkitektur

Familie byggede et klimavenligt træhus

 

Den store familie fik designet et fleksibelt hjem, der nemt kan tilpasses deres behov og faktisk blive bedre med alderen.

Midt i Sveriges gotlandske natur, blandt tårnhøje fyrretræer og en frodig skov, opstod idéen til Villa P&L. Forældrene i familien og arkitekten Martina Eriksson slentrede rundt i haven, hvor drømmehuset skulle bygges. Fra begyndelsen ønskede familien at have et traditionelt gotlandsk kalkstenshus, men da de stod ude i naturen, føltes det ikke helt rigtigt. “Vi besluttede os derfor for at droppe alle planer og forestillinger og starte fra nul,” siger Martina Eriksson. I stedet blev idéen om et smukt træhus født. Et hus med inspiration fra de gamle svenske pakhuse, og som samtidig skulle gå i ét med naturen omkring.

Martina begyndte på husets skitser, som skulle opfylde alle kundernes behov – holdbare kvalitetsmaterialer og masser af plads var vigtigt. Efter seks måneders forberedelser var tegningerne helt færdige, og byggeriet kunne begynde. “Med gode og præcise tegninger fra begyndelsen blev byggeprocessen meget lettere. Desuden vidste kunderne præcis, hvad de fik, og hvad det ville komme til at koste,“ siger Martina Eriksson.

Genopliv dit badeværelse

I foråret 2015 stod det sølvgrå træhus på 160 kvadratmeter færdigt. Huset er bygget i en vinkel for at skabe læ i det store, åbne område mod øst og for de kolde vinde fra nord. Desuden er huset opdelt i tre såkaldte klimazoner, der kan skærmes af ved hjælp af isolerede vægge og skydedøre, så zonerne kan have forskellige temperaturer. “Jeg valgte at bruge klimazoner i hjemmet, fordi familielivet ikke altid er statisk. Nogle gange har man mange mennesker på besøg derhjemme, og andre gange er der færre. Familien behøver altså ikke hele tiden at opvarme de dele af huset, som ikke bliver brugt. Zonerne er derfor et godt valg for både økonomien og for klimaet,“ siger Martina Eriksson.

Den første klimazone består af en entré i glas, hvor kulden udefra aldrig trænger igennem til det opvarmede indeklima. Entréen står i direkte forbindelse med den anden klimazone, der altid er opvarmet. Her er både køkken, badeværelse med vaskemaskine, et lille soveværelse for to-tre personer, en specialbygget sofa ved pejsen og en spisestue. På første sal ligger det største soveværelse med walk-in closet. I den tredje og sidste klimazone ligger den såkaldte teenage-afdeling med to soveværelser, et badeværelse og en stue med tekøkken.

Om sommeren udvides huset med yderligere 120 kvadratmeter, når de mange rum kan åbnes op til en drømmeagtig terrasse-oase. Her er der en stor sofa med plads til mange mennesker, et stort spisebord og et fuldt udstyret udendørskøkken. “Man kan åbne en glaslåge fra køkkenet indenfor og stille køkkenaffald direkte på køkkenbordet udenfor – så tæt er de to “rum” på hinanden,” siger Martina.

Et glastag over trægitteret dækker store dele af terrasseområdet. Taget sikrer, at der er en god varme, og at familien kan bruge udendørsområdet meget mere, end de ellers ville kunne. Desuden kan man, takket være taget, lade møblerne stå på terrassen. “At bygge hus er dyrt, og til sammenligning er et udendørs rum som det her forholdsvist billigt, så det kan være en billig måde at udvide boligarealet på,” siger Martina.

Pejsen har en central rolle i stuen, hvor gulvet er belagt med en smuk, grå kalksten fra Gotland. “Kalkstenspladerne indeholder fossiler, som giver følelsen af en strand, der er frosset til is,” siger Martina. Væggene er malet hvide for at få gulvet til at skinne endnu mere.

I køkkenet var det vigtigt med robuste materialer, der kan holde til den store families daglige aktivitet. Martina valgte derfor køkkenskabe i eg og en rustfri stålbordplade med en lige kant. Træet bryder de ellers lyse farver og kan samtidig tilføre ethvert hjem varme. Takket være det åbne grundplan kan man fra køkkenet nemt være i kontakt med dem, der opholder sig i spisestuen og sofahjørnet.

Gør din nabo jaloux på din have

Huset er bygget efter, at livet ændrer sig. Når børnene har venner på besøg, når teenageren flytter ud, eller når familien kommer på besøg i ny og næ, er det muligt at tilpasse hjemmet. Åbne rum med mulighed for et socialt liv var altafgørende, og derfor har man forbundet spisestuen, opholdsstuen og køkkenet i stueetagen.

Sofaen i hjørnet er specialbygget og er ekstra bred og omkring seks meter lang. Den har plads til en hel familie og passer perfekt til en almindelig filmaften eller til overnatning. For at få en lidt hyggeligere følelse har man sænket loftet i rummet, og ønsker familien mere privatliv, er der et gardin, som man nemt kan trække for.

På førstesalen ligger det største soveværelse, der har en specialbygget seng og et walk-in-closet. “Familien ønskede sig et sted, hvor de ikke blev forstyrret af støjen fra etagen nedenunder. En glasvæg var her den bedste løsning, da den kan lukke støjen ude og samtidig lader en masse, herligt lys komme ind,” siger Martina.

I underetagen ligger et soveværelse med en speciallavet køjeseng. Den nederste køje er gjort ekstra bred, så der er plads til flere overnattende. Ved hver køje er der et lille vindue, så man kan få frisk luft ind.

“Jeg ville væk fra ‘køb-og-smid væk’-tankegangen og i stedet skabe et økonomisk overkommeligt hjem i gedigne materialer, der vil ældes smukt,” siger arkitekten. Det endelige resultat er altså ret langt fra det traditionelle stenhus, som familien egentlig havde tænkt sig fra begyndelsen. Men villa P&L – eller “fabrikken”, som beboerne selv kalder huset – passer som fod i hose til familien – både nu og de mange, kommende år,” siger Martina.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.