Åbner i et nyt vindue

Billede 1/21

Foto: Honey and Spice

Familiehjem forvandlet til egoist-lejlighed

 

Beboerne i taglejligheden har ingen hjemmeboende børn, så en del vægge blev revet ned og gav plads til åbne rum og kæmpe påklædningsværelse.

Når man flytter ind i en nybygget lejlighed, sætter planløsningen ofte sine begrænsninger, da man kun kan ændre tingene i den udstrækning, som rør og bærende vægge tillader. Ejerne af denne taglejlighed i Wiesbaden ved Frankfurt i Tyskland ansatte derfor indretningsarkitekterne Honey and Spice til at tegne hjemmet om, så lejligheden, der i udgangspunktet var tiltænkt en familie på fire personer, blev til en rummelig taglejlighed for to.

Denne taglejlighed er designet til en familie på fire personer. ”Vi ændrede først planløsningen”, siger Andrea Krausmann, som udgør den ene halvdel af indretningsduoen, Honey and Spice. ”Vi åbnede boligen op og rev nogle vægge ned. Det kunne vi dog kun gøre, fordi vi kom ind i projektet på et tidligt stadie, hvilket betød, at vi kunne tale med bygherren om de enkelte detaljer.” En af disse detaljer var at vælge mørkegrå i stedet for hvidt som farve på vinduesrammerne. Det viste sig oven i købet, at det kunne lade sig gøre at ændre placeringen af nogle af vinduerne.

Når der var ændringer, der ikke var mulige at gennemføre i byggeriet, kom indretningsarkitekternes opfindsomhed dem til undsætning. For eksempel var der ekko i det store opholdsrum, hvilket skabte en knap så hyggelig stemning. Det fandt Honey and Spice en løsning på med lyddæmpende plader. Desuden lykkedes det dem at få plads til en række LED-lamper rundt i kanten af pladerne – den indirekte lyskilde får loftet til at virke højere, end det er.

Området over køkkenskabene matcher området med gipsplader i loftet. For at give den rette ventilation blev der lavet en åbning, hvor endnu en række LED-lamper blev gemt. Og ejerne valgte en meget stilfuld vinkøler, der passer perfekt ind mellem køkkenskabene.

Lav et unikt børneværelse

Køkkenet er en rigtig god legeplads for det madinteresserede par. Til en hurtig morgenmad eller et lille måltid er der en bar i den ene ende af køkkenøen. Begge spisepladser er oplyst med Drop-lamper fra Anta.

Til sammenkomster med familien og hyggelige festligheder med venner passer det store, specialbyggede middagsbord rigtig godt. Kombinationen af stålben og eg giver en industriel charme, hvilken de hængende Nur- lamper fra Artemide forstærker. ”Ejerne ville have en taglejlighed, som minder om et loft”, siger Andrea Krausmann. ”Men sådan en atmosfære passer ganske enkelt ikke ind i et nybyggeri.”

Fra middagsbordet vandrer øjnene videre til udsigten over byen. Den er endnu bedre fra den store tagterasse, som ses fra dagligstuen og som strækker sig langs hele taglejligheden. Derfor har både biblioteket og badeværelset også udgang til terrassen og udsigten.

”Da belysningen skulle designes, benyttede vi os af eksperterne på Occhio. Lyssystemet sørger for, at enkelte zoner kan tændes og slukkes uafhængigt af hinanden”, siger Andrea Krausmann. Med forskellige belysningsscenarier kan beboerne skabe deres egen atmosfære. Hvis man for eksempel ønsker at læse i Rolf Benz-sofaen, kan gulvlampen Balance fra Vibia benyttes, og desuden kan den kombineres med LED-rækkens baggrundsbelysning over køkkenbordet eller med lamperne, som oplyser kunsten og giver en mere blød følelse.

Apropos atmosfære kommer en hel del hygge fra den hængende pejs fra Gyrofocus. Dominique Imbert, grundlæggere af Focus Company, udviklede den første model i 1968, og udover at den hænger frit, kan den rotere 360 grader. Desuden var indretningsarkitekterne i dette tilfælde nødt til at overtale bygherren til at flytte skorstensåbningen på taget til et andet sted, end det oprindeligt var tiltænkt. Ildstedet spreder sin hyggelige varme gennem stuen, køkkenet og spisestuen. Varmen kommer derudover fra gulvvarme, som findes under gulvbrædderne i eg, Avorio fra Bauwerk.

Hele dagligstuen er oplyst af store vinduer på tre sider. Møblerne står diskret placeret i baggrunden og hele rummet kan indtages ved første blik. ”Et rum skal være enkelt at forstå. Rene linjer giver et bedre indtryk”, siger Christoph Schlegel, Honey and Spices anden halvdel. ”De indbyggede møbler i taglejligheden, smelter praktisk taget ind i arkitekturen.”

De indbyggede skabe, der omgiver TV’et, er bestilt på mål fra snedkeriet Schreinerei Christ & Holtmann.

Indretningsarkitekterne stod også for indretningen af biblioteket. Her kunne Honey and Spice imødekomme sine kunders ønske om loftatmosfære ved hjælp af materialevalget. Kombinationen af eg, stål og MDF-paneler giver rummet et industrielt look. Her har ejerne plads til deres bøger og deres store skrivebord.

Når det er tid til en pause, kan man sætte sig i lædersofaen. Ved hjælp af et par håndtag forvandles sofaen nemt til en seng og biblioteket til et gæsteværelse til ejernes voksne børn.

Der er også adgang til den store terrasse fra biblioteket.

Der findes desuden et fuldt møbleret badeværelse til overnattende gæster. Badet er adskilt fra resten af rummet med en glasvæg.

Under det store spejl, som er belyst bagfra, hænger et skab – den stående håndvask kommer fra Boffi. Der er gulvbelægning på væggene og den er pudset i elegante varme og grå toner.

”Ejerne er meget stilsikre, og de ved præcis, hvad de kan lide,” siger Andrea. ”Det gjorde det rigtig rart at arbejde sammen med dem”. De lagde stor vægt på det store badeværelse. Det er en oase af velvære fyldt med små finesser og en fantastisk udsigt – oven i købet fra det fritstående badekar. Både badekaret og håndvasken kommer fra Victoria + Albert. Vinduet, som strækker sig fra gulv til loft, giver en udsigt over tagterrassen. En lille væg mellem badekaret og toilettet fungerer som afskærmning og giver et sted at opbevare toiletpapiret.

Bliv inspireret til et nyt køkken

Den grå gulvfinish giver badeværelset en lidt rå charme og industriel elegance. Den er forseglet med polyuretanlak.

Indhakket i væggen ved brusebadet overraskede arkitekten positivt, da den viste sig at være et udmærket sted at lægge vaskesvampen og stille sæben.

Men det viste sig at være besværligt med et walk-in-bad. Afløbet skulle flyttes til midten af gulvet, der er 1,4 x 2 meter stort, da det var den eneste måde at beholde gulvets hældning på, hvilket er nødvendigt, for at vandet kan afledes. Brusevæggen behøvede ikke at nå loftet og blev lidt lavere for at forbedre luftcirkulationen. Desuden undgår man dermed følelsen af at være lukket inde i brusebadet.

Over håndvasken hænger et stort spejl, som gemmer på en smart hemmelighed: Det kan åbnes og har plads til produkter inde bagved.

Fra badeværelset fører en glasdør ind til det store påklædningsværelse. Også her har snedkeren lavet indbyggede møbler. Indtrykket af en ubrudt væg med skabe var præcis, hvad kunden ville have, da påklædningsværelset fører direkte ind til soveværelset. Det var et kompromis, som indretningsarkitekterne indgik med ejerne, da gulvplanen ikke kunne ændres for at få plads til et separat påklædningsværelse. ”Samarbejdet med ejerne gjorde, at det mere blev som et fælles projekt. Stemningen var virkelig god. Udfordringen lå mere i at overbevise bygherren om vores idéer og særligt at overtale ham til at tage de nødvendige ændringer med i hans tegning,” siger Christoph.

Bordet foran garderoben er beregnet til at lægge tøj sammen på.

Det var nødvendigt at kombinere soveværelse og påklædningsværelset på grund af rumfordelingen. Takket være garderobeskabenes glatte døre og det sparsomt møblerede soveværelse føles det dog ikke indelukket – faktisk tværtimod. Hvis man ser igennem den åbne glasdør, som går ind til badeværelset, har man kig til byens hustage, oven i købet fra sengen. Drømmen om at have en taglejlighed med fantastisk udsigt er dermed blevet til virkelighed, selv i boligens yderste hjørner.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.