Åbner i et nyt vindue

Billede 1/6

Moderne køkken
Foto: Sue Murphy Interiors

Edwardiansk dobbelthus fik nyt køkken

 

Da designer Sue Murphy første gang så det lyse, åbne og luftige køkken-alrum i et engelsk, edwardiansk dobbelthus, vidste hun, at nøglen var at lave den helt rette inddeling i zoner. “Jeg ville ikke have det til at se ud som et forvirret rod,” husker hun. “Jeg ville definere de forskellige områder tydeligt.”

Det store rum er en del af en ny udvidelse, som strækker sig over den brede ende af huset. En gammel tilbygning er blevet revet ned og genopbygget for at gøre plads til en ekstra etage. Og da Murphys kunder har tre små børn, skulle indretningen først og fremmest være praktisk.

Glasdørene ud mod haven sørger for, at rummet er lyst og friskt at hænge ud i. “Det føles virkelig afslappet og fungerer godt til aktiviteter om dagen,” siger Murphy. ‘”Børnene kan lege i haven, mens de voksne drikker kaffe ved bordet. Alt er meget sikkert og gennemtænkt i forhold til et familieliv.”

Gulvene, som er i forarbejdet træ med en lys, hvidvasket overflade, er valgt for at matche de oprindelige edwardianske gulve i gangen. Fliserne i køkkenet er porcelæn, men passer perfekt ind.

De hvide træstole fra Eames DSW er klassikere, som stilmæssigt anerkender 1950’erne – en æra ejerne er inspireret af. Bordet er fra den danske designer Ebbe Gehl.

Lav et unikt børneværelse

Da det kom til stil og overflader var pertentlighed og modeluner ikke øverst på ønskelisten. “Kunden ville have noget enkelt og varmt, ikke overdrevet trendy,” siger Murphy. “Vi er gået efter at skabe et look, som er moderne og føles nutidigt, mens det også er tidsløst og går ikke umiddelbart at mode.”

Ejeren har en forkærlighed for stilen fra 1950’erne, særligt nuancer af mosgrøn og den særlige blågrønne. De overvejede endda at bruge retro- orange. Efter at have tænkt over familiens livsstil foreslog Murphy dog et mere blankt lærred. “Det gik op for mig, at det var mere passende,” siger hun. “Fordi de har en smuk keramiksamling og små børn med masser af legetøj og bøger, som tilfører farve, var der ikke brug for mere for at skabe det friske look.”

Diskrete farvevalg som blå og grønne nuancer på persiennerne og gardinerne og på tæppet i stuen afspejler dog stadig ejernes smag for vintage.

Deres forkærlighed for gråt har fået designeren til at vælge et champignonfarvet køkkenbord fra Caesarstone. “Det tilfører varme og elegance til rummet. Gråt ville have set koldere ud,” siger Murphy.

Det stilfulde køkkenbord i træ bliver flittigt brugt til legeaftaler og til håndarbejde. “Familien bruger meget af deres tid her,” siger Murphy.

Spiseområdet går direkte ud i stuen, som er defineret af loftslyset. De indbyggede reoler overfor køkkenet blev lavet specielt til at udstille en højtelsket samling af keramik (inklusiv en stor krukke, som er lavet af ejerens mor).

Selv om det er et meget åbent rum, føles det aldrig “tomt og rungende”, som Murphy siger. Tværtimod flyder de forskellige zoner smukt sammen, mens de stadig bevarer deres respektive formål.

Ejeren ville gerne have smarte og enkle skabe uden synlige håndtag. “Hun ville ikke have noget i aluminium. Og hun ville virkelig ikke have en skinnede hvid overflade, så vi har valgt en mat hvid, som tog lidt tid at finde,” siger Murphy, som til sidst fandt et tysk mærke.

En godt camoufleret dør til højre ved siden af komfuret og køleskabet fører til bryggerset. Det bedste af det hele er, at det er en svingdør, så der er ikke brug for hænder, når du skal igennem den med skraldeposer.

Stueetagens midterste område var tidligere en del af køkkenet, men “var et mørk område uden vinduer”, siger Murphy (se “før” billedet herunder). Takket være nedrivningen af de indvendige vægge, går det nu naturligt videre fra stue/spisestue området. “Der er god sammenhæng i hele rummet,” siger Murphy.

Bliv inspireret til et nyt køkken

Familien ville gerne undgå følelsen af “korridor”, så Murphy’s løsning med et enkelt, indbygget skrivebord mellem boghylderne giver dem mulighed for at fremvise familiefotos på computeren og bruge den som hjælp til lektier.

De smukke tåreformede lamper af glas er håndlavede og tilfører lidt glitter og glamour til køkkenet. “De er faktisk ret traditionelle,” siger Murphy, “men som de hænger sammen i dette køkken, ser de moderne ud.”

Hun har arbejdet hårdt på en alsidig plan for belysningen og har valgt justerbare lamper over køkkenbordet og stuen og dobbelte spots i loftet. “Rummet er også virkelig hyggeligt – det er ikke kun et dagsrum,” siger Murphy.

En halvø, fremfor en ø, er bevidst valgt til at adskille køkkenet og spiseområdet. Dermed undgår de børn, der løber rundt om den, mens forældrene jonglerer med varme gryder og beskidte tallerkener. “Symmetrien og layoutet gør, at halvøen stadig ser moderne ud,” siger Murphy.

Selvom hun fulgte køkkenets trekantsregel, var familiens specifikke behov vigtigere – inklusiv deres kærlighed til te… “‘Trekanter er værd at have i baghovedet, men det er ligeså vigtigt at tænke på de mennesker, som faktisk bruger rummet. Det begyndte lidt som en joke, men de ville virkelig gerne ville have en te-station. Nu kan man lave en kop te uden at flytte fødderne! Kedelen, skabet til teposer og kopper er alt sammen tæt på hinanden.”

Med et spisebord så tæt på, besluttede familien, at de ikke havde brug for en morgenmadsbar. Men de har nogle barstole gemt væk, som de kan trække hen til køkkenbordet, når børnene vil hjælpe med at lave mad.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.