Bad
Bad
Gang med kig til børneværelse
Gang
Køkken
Køkken
Lejligheden før ombygningen

Billede 1/8: Bad

Foto: Christina Kayser Onsgaard

Én familie i to sammenlagte lejligheder

 

Familien Karstad har slået to mindre københavnerlejligheder sammen og vupti – nu er der plads til alle 6 i den sammenbragte familie.

Herskabelig og fornem troner den sig op – ejen­dommen på Østerbro med udsigt til søerne, hvor familien Kar­stad bor. Den store, åbne gård, springvandet og nedløbsrørene i irret kobber dækker over, at lejlighederne her er små og ikke beregnet til store familier.

Arkitekt skabte sammenhæng og rigtig rumfordeling

Før familien Karstad overtog andelslejligheden, var den netop blevet lagt sammen af to mindre lejligheder, og det har givet i alt 150 m2 bolig med ejendommens bedste udsigt.

Lejligheden var dog kun nødtørftigt slået sammen og fremstod mest af alt som det, den var – to små lejligheder med en mur væltet imellem sig. Kvadratmeterne havde ikke form af at være et sammenhængende og harmonisk hjem – og hverken rum­fordelingen eller indretningen passede til den voksende familie med tre, snart fire børn.

Derfor kontaktede familien arkitekt Jens Lind. Han fik skabt sammenhæng, etableret rum til alle og udnyttet hver en kvadrat­meter til den opbevaringskrævende familie.

» Se mere fra denne lejlighed hos Danske BoligArkitekter

Stue
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Opbevaring er manges største problem

Arkitektens forslag til indbyggede opbevaringsløsninger viste sig at være svaret på stort set alle de indretnings- og opbeva­ringsudfordringer, familien tidligere havde stået med – og som mange andre, der også bor i lejlighed, tumler med.

– Jeg kan godt lide, at tingene er enkle og overskuelige, og det er en kunst, når man er så mange, som vi er. Derfor er det geni­alt, at vi har fået så mange indbyggede opbevaringsløsninger, at vi slet ikke har brug for nogen skabe. Vi har mange ting, men de er samlede, og alle ting har fået sin plads helt fra starten af. Det gør det en del nemmere, når der ikke hele tiden er mindst én, der spørger ”Hvor er min …?”, fortæller Camilla Karstad.

Plantegning
Foto: Danske BoligArkitekter

I opholdsrummene øjnede arkitekten muligheden for at skabe ét stort, gennemlyst rum – det vil sige med lysindfald fra vinduer i begge sider – noget, der ellers sjældent kan lade sig gøre i etageejendomme. Ved at slå stue og køkkenrum sammen på tværs af fordelingsgangen fik han med snilde og respekt for de bærende vægge skabt et stort, lyst rum med udsigt til gårdens grønne træer til den ene side og solopgang over byens søer til den anden.

Samtidig har familien fået det smukke­ste lysindfald på alle tidspunkter af døg­net i netop det rum, de befinder sig mest i – og de sammenlagte lejligheder er en­delig blevet til ét hjem i perfekt balance.

Her kan man fornemme, hvordan arkitekten har arbejdet med at få skabt ét stort, gennemlyst rum med vinduer til begge sider. Fra stuen er der åbnet op på tværs af lejlighedens oprindelige forde­lingsgang. De tilbageblevne søjler er nødvendige for bygningens bærende konstruktioner.

Se flere projekter af arkitekt Jens Lind her

Sådan gjorde de

Familien Karstad fik: En ny og mere funktionel planløsning i den sam­menlagte lejlighed med bl.a. børneværelser til alle fire børn, nyt køk­ken-alrum og bad. Derudover væg-til-væg-reol i stuen, børnemøbler med opbevaring og masser af indbygget skabsplads til familiens tøj.

Proces: Familien fik hjælp af arkitekt Jens Lind, der puslede den nye planløsning på plads og hjalp med design og tegninger af det sned­kerfremstillede inventar, fx køkkenelementer, børnemøbler og skabe.

Materialevalg indvendigt: Bejdsede plankegulve, køkkeninventar i lakeret birkefinér, klinker og fliser fra Evers.

Pris inkl. arkitekthonorar: ca. 0,7 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk