Åbner i et nyt vindue

Billede 1/13

Foto: Johan Sundberg Arkitektur

Moderne og funktionelt

 

Kom med indenfor i det gennemtænkte hjem, der er bygget til såvel samvær omkring pool og pejs som afslapning i haven.

Det er ikke svært at forestille sig, at det er dejligt at bo i Villa J. Huset har fundet sig mageligt til rette på sin lille hjørnegrund, som før i tiden var en del af det gamle fiskerleje Kämpinge øst for Höllviken i Skåne, og forbipasserende cyklister og fodgængere har rig mulighed for at betragte den oplyste have og husets strømlinede design med både ærefrygt og jalousi.

“Vi har forsøgt at skabe en stille, aflukket gårdhave – lidt som en atriumgård,” begynder arkitekten Johan Sundberg. Det var nu ingen let opgave. Hjørnegrunden har veje på to af siderne, og kun en tredjedel af hjemmets førstesal kunne bygges i fuld højde: “At få alting til at passe til den tilladte bebyggelsesgrad var klart den største udfordring,” siger Johan, “og så kræver konstruktionen med alle de forskellige rum, der ligesom glider over i hinanden, et ret teknisk kompliceret fundament med mange specialløsninger.”

Husets indre såvel som ydre rum danner rammen omkring en slags atriumgård med en mur og et poolhus, der skærmer for indsyn. I stueetagen ligger forældrenes soveværelse og de større fællesområder, som støder op til vinterhaven og servicefunktioner. Førstesalen tilhører børnene og indeholder et fællesrum, værelser og et stort familiebadeværelse.

“Vi arbejdede os frem til et udkast i samarbejde med kunden – det er en vigtig del af vores arbejdsproces. Vores design er ikke en færdig pakkeløsning, men et projekt, der formes og fremdiskuteres sammen med kunden over en række møder,” siger Johan. Projektet tog tre år fra den første idé, til huset stod færdigt.

Planløsningen er et forsøg på at sammenflette de enkelte rums funktioner uden unødige vægge og døre. Således følger rummene hinanden i tydelige sekvenser – der er plads til både fest og privatliv på én og samme tid. “Jeg forsøger at undgå rette linjer og foretrækker planløsninger, der er lidt mere komplekse og collageagtige,” forklarer Johan. “At bygget et hus er jo lidt som at bygge en miniature-by: Tingene skal fungere i samspil, og der skal være plads til både samvær og alene-tid.”

Brolægningen foran huset er af kinesisk granit, som er sort udenpå og lyst indeni. Stenene former en terrasse, der er som skabt til morgenmad eller hygge med vennerne, når vejret tillader det. Træet omkring poolen er af varmebehandlet ask. Som i resten af huset ligger en klar vision til grund for kombinationen af materialer: “Jeg synes, det er vigtigt at lægge lige mange kræfter i at definere ude- og inde-arealerne. Gulvmaterialerne er med til at skabe effekter og organisere udeområder til en grafisk helhed, der spiller sammen med husets konstruktion.”

Se flere billeder af moderne haver

Den lækre pool måler 3,6 x 8 meter og er opvarmet, men anvendes kun i sommerhalvåret. “Det er trods alt Sverige, vi snakker om,” siger Johan. Under en bevokset pergola står en række liggestole som en konstant påmindelse om solrige ferier under betydeligt varmere himmelstrøg. “Vi har plantet vinranker og håber, at de en dag breder sig ud over det hele. Jeg ville personligt elske et hus dækket af grønt,” siger Johan. “Klimaet her i området er nok Sveriges mildeste, men vinterperioden er nu alligevel lang og kold.”

Køkkenet fra Siematic har med sine store arbejdsområder noget effektivt over sig – den brede køkkenø gør det muligt for ejerne at hyggesnakke med gæsterne, mens de tilbereder middagen. Hvidevarerne er fra Gaggenau, mens bordpladerne er keramiske og fra Siematic.

“Vi har truffet beslutninger om farveskemaer og så videre sammen, men selve indretningen er primært kundens egen bedrift. Vi troede i lang tid, at også loftet skulle males mørkegråt, men så ombestemte vi os i sidste sekund.”

“Lige fra begyndelsen var det intentionen at have polerede betongulve, men vi endte i stedet med at vælge nogle overdimensionerede fliser (120 x 120 cm) fra Imola i Italien. De er lettere at håndtere rent teknisk og giver et lidt anderledes udtryk, der minder om bonede gulve, men med en glattere finish,” forklarer Johan.

“At arbejde med betongulve er svært, når skelettet er af træ, for så skal gulvet slibes, inden væggene overhovedet monteres, og derefter beskyttes, mens resten af huset bygges op omkring. Og så kan de støbte gulve sommetider få en porøs og lidt ujævn tekstur.”

Huset opvarmes med gulvvarme kombineret med FTX (ventilation med varmeveksler). Kedlen er en kompleks grundvandsvarmepumpe, som både køler koldtvands-poolen og varmer hovedpoolen.

De strukturerede paneler bag trappen spiller flot sammen med de bredere stolper langs trinnene, de svævende trin og det guldfarvede gelænder.

Find mere inspiration til et moderne køkken

Man har brugt mat lakeret, pigmenteret ask til både lofter og indervægge. Samtlige profiler er specialtegnede og bestilt ved et høvleri i det vestlige Götaland.

Husets skelet er af træ og stål med et mellemliggende lag af beton. Facaderne er skiftevis belagt med dansk mursten, lysegrå puds, mørklakeret, høvlet fyr og sortlakerede aluminiumsplader. Vinduespartierne er fremstillet af Schüco, og dørene er specialbestillinger fra Snickeribolaget.

Alle husets elinstallationer er koblet sammen i et computerstyret system. De fleste offentlige områder er udstyret med højtalere – det gælder også haven. Belysningen er leveret af belysningskonsulenten Ljus i Husi Malmö. “Vi sparer på LED-installationerne, da det har sådan et kedeligt skær og er svært at dæmpe. Derfor er der kun brugt LED i nytteområder som vaskerummet,” siger Johan.

Man kan næsten kalde murstenene lokalproducerede, da det er danske sten fra Petersen Tegl – D91 i det såkaldt flensborgformat, som er lidt lavere (40 mm). I samspil med de forsænkede fuger virker facaden ekstra høj og solid.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.