Set udefra
Udsigt
Terrasse
Badeværelse
Soveværelse
Køkken
Køkken-alrum
Stue

Billede 1/8: Set udefra

Foto: Andreas Mikkel Hansen

Det aktive passivhus

 

Familien Thrane-Nielsen havde fundet den perfekte grund lige ned til Hornbæk Sø. Hvad de har givet for den gode beliggenhed er til gengæld tjent ind på deres imponerende lave udgifter til el, varmt vand og varme: Ca. 6.000 kr. om året. Samtidig har deres såkaldte ’passivhus’ en næsten vedligeholdelsesfri facade, så parret med fred i sindet kan slænge sig på en af deres mange terrasser og nyde naturen.

Det var beliggenheden der trak, da Sofie og Peter købte en attraktiv grund i første række til Hornbæk Sø. Senere fik de kontakt til et byggefirma og arkitekt Karina Søgaard MAA partner i Novaform Arkitekterne, der begge har specialiseret sig i at bygge og tegne lavenergi- og passivhuse. Passivhus betyder, at du ikke tilfører energi til huset, men bruger den varme, som du selv producerer via fx kropsvarme, madlavning og brusebade. Varmen genbruges ved hjælp af et såkaldt varmegenvindingsanlæg, der recirkulerer luften i huset og sikrer en konstant, jævn temperatur.

Sofie og Peter fik med hjælp fra arkitekten tegnet et hus på 165 m² med dynamisk vrid i arkitekturen og fokus på naturlige, langtidsholdbare og vedligeholdelsesfrie materialer. Passivhuset i Hornbæk har udover de åbenlyse arkitektoniske kvaliteter lave driftsomkostningerne til varmt vand, varme og el. Penge, der i stedet bliver brugt til afdrag på lån i huset hver måned.

» Se mere fra denne bolig hos Danske BoligArkitekter

Plantegning
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Huset er udformet som to forskudte kasser, der danner nogle gode uderum, som ligger i naturlig og tæt forbindelse med opholdsrummene indenfor. Det forskudte element gør også, at huset ikke bliver forudsigeligt, men har kroge med oplevelser både inde og ude. Carport og skur danner den tredje kasse, som markerer indgangen til boligen og skærmer mod morgenterrassen ud fra køkkensiden, så denne er mere privat fra vejen.

– Familien har fået bygget et passivhus på 165 m², som har et meget lavt månedligt forbrug af el og varme. Et smart byggesystem, hvor de højisolerede ydervægge kun er 30 cm tykke, gør endvidere, at du i forhold til traditionelle isolerings- og byggemetoder sparer mange kvadratmeter. Hos Sofie og Peter har det givet 7-8 m² ekstra i grundplanen, forklarer Karina Søgaard.

Familiens samlede forbrug til varme og varmt vand er på knap 3.000 kr. årligt, hvilket er en besparelse på ca. 20.000 kr. årligt i forhold til, hvad en familie i et tilsvarende hus bruger. Her sørger solceller endvidere for, at det årlige forbrug kun ligger på 3.000 kr. Dét regnskab betyder, at du grundet de færre driftsomkostninger får et større rådighedsbeløb til at afdrage lån.

– Og dét gør faktisk, at du kan låne en million mere til at bygge for. Når du genbruger vand og varme og har isoleret optimalt, så kommer du med andre ord til at bo for dine penge i stedet for at hælde dem i kloakken. Du kan regulere graden af dit genbrug og dermed graden af besparelse, men du kan ikke regulere huspriserne, og det er et regnskab som bankerne kan forstå, fortæller Karina Søgaard.

Se flere af arkitekt Karina Søggards projekter her

Fakta om boligen

Arkitekt: Karina Søgaard, arkitekt MAA og partner i Novaform Arkitekterne.  

Husets størrelse: 165 m².

Processen: Familien fik via byggefirmaet Future House kontakt til arkitekt Karina Søgaard MAA, der er specialist i passivhuse. Gennem dialog med Sofie og Peter lavede hun et skitseforslag, fik myndighedsgodkendelser og stod for kontakten til Future House, der havde totalentreprisen.

Materialevalg: Bæredygtige og langtidsholdbare materialer bl.a. facadebeklædning af ubehandlet cedertræ, skifer og zink, 3-lags vinduer, betonfliser, hårdt træ på terrassedæk.

Energi: Huset er bygget efter passivhus-standarder og har bl.a. genveksanlæg, mekanisk solafskærmning, der forhindrer overophedning samt regnvandsopsamler toiletter, ved tøjvask og havevanding. Solceller på taget.

Byggepris: ca. 2.600.000 mio. kr., heraf arkitekthonorar på 75.000 kr., og 45.000 kr. til projekteringsfase, hvor Karina Søgaard lavede konstruktionssnit, kloakplan og plan over fundamentet.  ­

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk