Åbner i et nyt vindue

Billede 1/15

Foto: Houzz

Rå og industriel Vesterbro lejlighed

 

Stilen gik fra traditionel og romantisk til rå og industriel, da 30-årige Anders Kjærgaard forvandlede sin lejlighed.

Blomstrende stuk, høje træpaneler og en gennemgående gammeldags stil prægede lejligheden bag Halmtorvet på Vesterbro i København, da Anders Kjærgaard så den første gang for et par år siden.

“Det var en meget klassisk københavnerlejlighed med mange romantiske detaljer. Desuden var køkkenet gemt væk i et lille rum bagerst i lejligheden,” fortæller han om boligen, som han efterfølgende købte sammen med sin daværende kæreste.

Efter en gennemgående renovering, der blandt andet indebar gennembrydning af en bærende væg og en opsigtsvækkende flytning af køkkenet, som i dag udgør hjemmets hjerte og omdrejningspunkt, fremstår lejligheden topmoderne med gennemført industriel stil, rå detaljer og imponerende lysindfald.

Både de skinnende hvide metro-fliser over køkkenbordets stilrene ståloverflade og den dominerende glasvæg i rå stålramme og lampen over spisebordet – en af Københavns ikoniske gamle gadelamper – understreger den urbane atmosfære og umiskendeligt industrielle stil.

En stil, der på ingen måde er et tilfældigt valg i lejligheden, som ligger blot et stenkast fra Københavns gamle slagtermekka, Kødbyen.

“Jeg har ikke bare valgt den industrielle stil, fordi jeg godt kan lide den, men primært fordi jeg synes, det er sjovt og giver mening at skabe noget med stærk reference til det lokale miljø, ikke mindst Kødbyen,” fortæller Anders Kjærgaard og tilføjer: “For eksempel var det et helt bevidst valg, at portrullerne – altså metalhjulene på skydedøren – skulle være synlige og på den måde være med til at give en rustik karakter i stuen.”

Få Feng Shui i soveværelset

Gedigne materialer og et begrænset antal farver var en af dogmerne i renoveringsprocessen, fortæller Anders. I begyndelsen overvejede han endda at fjerne alle karmene, lister og træpaneler helt for at fuldende den minimalistiske stil, men endte i sidste ende med en afbalanceret moderne stil med respekt for den oprindelige struktur og de originale deltaljer.

Det strømlignede køkken består af Ikea-moduler, hvis fronter er blevet autolakeret. “Men faktisk var det mere kompliceret, end det lyder, for det var vigtigt for mig, at både ovnen, gasblussene og køkkenets fronter blev samme farve for at understrege det enkle og industrielle look,” siger han.

Bordpladen i børstet stål er fra JKS Bordplade, gasblussene er fra Pitt Cooking, klinkerne på væggen over køkkenbordet er købt hos Mosaikhjørnet. Køleskabet er et skuffekøleskab og dermed gemt i køkkenmodulerne.

I det hele taget skulle det aflange køkkenmodul ikke ‘larme’ for meget i rummet, hvilket også er grunden til, at her hverken er højskabe eller overskabe. “Til gengæld giver det så plads til, at udsugningsrøret over gasblusset virkelig kan træde i karakter som en rå og måske overraskende detalje,” fortæller Anders.

Fra køkkenalrummet er der udgang til en altan, der vender ud mod områdets gårdmiljø.

“Jeg er arkitekt og ikke håndværker, så det har været en udfordring at kaste sig over det her projekt, hvor jeg både har fuget og slebet gulve og bygget køkkenet,” fortæller Anders.

Det mest spændende del af projektet viste sig imidlertid at blive konstruktionen den stålindrammede glasvæg. Oprindeligt fremstod lejligheden noget mørkere, ikke mindst fordi de to centrale stuer var opdelt af en markant mur, så det var fra begyndelsen Anders’ plan at åbne hjemmet med en mere lys og luftig løsning.

“Min gode ven Anders Lund har en håndværksmæssig baggrund og er blandt andet dygtig til at svejse. Så vi bestilte stålprofiler, som vi simpelthen skar ud med en vinkelsliber og svejsede sammen igen,” siger han.

Projektet var så vellykket, at makkerparret sammen med en tredje partner Eva Jacobsen nu har oprettet virksomheden Okoumé, hvor de bygger stålkonstruktioner til indendørs glaspartier for både private hjem og virksomheder.

Bag det store køkkenalrum ligger et kvadratisk gennemgangsrum, som forbinder lejlighedens lille badeværelse og adgang til bagtrappen med resten af lejligheden.

“Det var her køkkenet var, da vi flyttede ind, og det virkede jo tosset, at det var klemt ind i den lille baggang. Altså, det var helt oplagt at flytte køkkenet til det store rum ved siden af – som desuden ville have været svært bare at indrette som spisestue, da det på grund af placeringen er det naturlige centrum i lejligheden,“ siger Anders.

Få inspiration til industrielle møbler

Efter det gamle køkken er revet ned, fremstår den lille baggang nu noget lysere og mere rummelig, så Anders har overvejet at indrette det til hjemmekontor.

Eames-stolen i hjørnet var det første designermøbel, Anders købte, da han færdiggjorde bachelordelen af sin arkitektuddannelse.

I soveværelset var det vigtigt for Anders, at sengen stod frit i rummet, så man kan gå på begge sider af den. Men da rummet er relativt kompakt, kaldte det på en kreativ løsning, hvis der samtidig skulle være plads til at opbevare tøj og sko.

“Derfor fandt jeg på at bygge en række klædeskabe rundt om døren ved fodenden. De er med vilje gjort ret smalle, så man kan åbne dem, uden at de kommer i konflikt med sengen,” siger han.

Ved samme lejlighed blev døren til soveværelset pillet af, mens der er gjort plads til at installere en pladsbesparende skydedør på entré-siden. Skabslågerne er fremstillet i krydsfiner og uden synlige greb for at videreføre det rå udtryk i soveværelset.

At lejligheden ligger lige ved Halmtorvet i et af Vesterbros livligste områder, mærker man ikke meget til, når man træder ud i byggeriets lukkede gårdmiljø.

“Jeg er faktisk blevet vildt overrasket over, hvor hyggeligt der er i baggården. Det er nærmest en lille oase med nærmest sydlandsk atmosfære. Det står i kæmpe kontrast til det rå Vesterbro udenfor,” siger Anders.

Efter den omfattende renovering er det nu tid til at komme videre for den unge arkitekt, og lejligheden er derfor sat til salg.

Et farvel til lejligheden betyder imidlertid ikke farvel til renoveringsprojekter. “Jeg har hørt, at man først bliver helt tilfreds, når man renoverer sit tredje hjem. Så jeg har lidt at arbejde videre på,” siger Anders med et grin.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.